ROUBAIX-KLAR: Søndag kjører Vegard Breen sitt aller første Paris-Roubaix, et ritt han har ambisjoner om å vinne i fremtiden (Foto: H.C Prigge/procycling.no).

– Jeg skal vinne Paris-Roubaix

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.04.14 07:47

Del på    

Debutant Vegard Breen har store ambisjoner i fremtiden for vårens største klassiker.

COMPIÈGNE (procycling.no): Klassikersesongen 2014 har blitt et mareritt for Lotto-Belisol. Det belgiske WorldTour-laget er blant det hardest rammede i masseveltene som har herjet feltet denne våren.

Første års proff Vegard Breen har imidlertid kommet seg ut av krigen uten en skramme. Dagen før han sykler sitt aller første Paris-Roubaix for et hardt presset Lotto-lag, er 24-åringen forbausende rolig idet «Helvete i Nord» står for tur.

– Jeg sover alltid godt. Det er ikke noe problem. Selv om det er et stort løp og jeg gleder mye, har jeg ikke noe problem med å sove. Hvis jeg var en av favorittene hadde det kanskje vært annerledes. Men det er ikke realistisk at jeg skal vinne i morgen, sier Breen til procycling.no.

Før dagens treningstur, den siste før søndagens manndomsprøve, slapper han av i lobbyen til et fasjonabelt hotell på utkanten av startbyen Compiègne.

I morgen er unggutten fra Eidsvoll debutant, og må ta til takke med det Paris-Roubaix har planlagt for ham. Kanskje kommer han ikke en gang helt inn til velodromen i Roubiax. En ikke sjelden skjebne for førstereis-gutter i det 257 kilometer lange rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: H.C Prigge/procycling.no

VANSKELIG TID FOR LOTTO: Men Breen er skadefri etter en god innledning med det belgiske laget denne våren. Foto: H.C Prigge/procycling.no

Idet Gabriel Rasch avslutter sin karriere, entrer Breen inn i rekkene av norske krigere med øye for brosteinsklassikerne. Men Breen har ingen planer om å bli en ny Rasch, som har dedikert sin karriere til å hjelpe andre. I fremtiden skal den tidligere Joker-syklisten nå enda lenger. Paris-Roubaix er et ritt han elsker – et ritt han vil vinne.

– Det kan hende (at jeg er en ny Gabriel Rasch), men jeg skal vinne Roubaix en gang i fremtiden. Det har jeg satt meg som mål, sier Breen uten å blinke.

De første månedene med Lotto-Belisol har nemlig gitt han mersmak på profflivet. Tiden med Joker og den belgiske sportsdirektøren Gino Van Oudenhove har forberedt han godt til prøvelsene på sportens høyeste nivå.

– For min egen del har det gått veldig bra. Jeg har tatt nivået og overgangen bra. Gino sa at jeg kom til å slite mindre her enn første året med Joker. Og det fikk han rett i.

­– Rittprogrammet jeg hadde med Joker har herdet meg for dette. Jeg vet ikke hvor mange ritt jeg har hatt de siste to årene, men det er ganske mye. Under en periode i fjor hadde jeg 20 ritt på 40 dager, og kjempet om etappeplasseringer hver eneste dag, sier Breen – som var Joker-syklist fra 2010 til 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: H.C Prigge/procycling.no

KLARGJØRES: Bremsene får et lag med sandpapir for bedre grep. Foto: H.C Prigge/procycling.no

Slet med kaffekoppen
Som forberedelse til søndagens 112. utgave av Paris-Roubaix har Breen kjørt 16 av de totalt 28 brosteinssektorene. Verken sylskarp granittstein eller halsbrekkende kniving om posisjoner skremmer den unge Lotto-rytteren, som trives på de forhistoriske veiene i Nord-Frankrike.

– Jeg syns det bare er gøy å kjøre på brostein. Det rister og sliter i deg, det blir tungt, men det er gøy. Jeg fikk en god følelse da vi var ute. Leddene i fingrene er kanskje litt slitte. I går slet jeg faktisk med å holde i kaffekoppen. Så det blir nok enda verre på mandag, tipper jeg, smiler Breen.

Les også: – Kristoffs form designet for Roubaix

Uten Jurgen Roelandts og André Greipel – som krasjet ut i henholdsvis Flandern rundt og Gent-Wevelgem – vil Lotto-Belisol ta fatt på søndagens ritt med åpent sinn. Breen er én av tre debutanter på laget. Mest av alt  vil de sette sin lit til den kjøresterke Lars Bak og den fremadstormende Jens Debusschere.

– Det blir helt annerledes når Jurgen og André er ute. Normalt sett hadde de vært to av kapteinene våre. Vi har fortsatt ryttere igjen som kan gjøre det bra. Jens (Debusschere), Lars (Bak) og (Marcel) Sieberg. De har bra med erfaring. Lars er spesielt kjøresterk.

– Mange av oss kommer nok til å prøve å stikke i brudd tidlig. Men jeg tror ikke det bruddet kommer til å gå med en gang, for å si det sånn, avslutter Paris-Roubaix-debutant Breen.

Tagget med: ,

Les også disse