DESIGNET FOR ROUBAIX: Alexander Kristoff har tidligere slitt på brosteinen, men har forbedret seg på det tekniske og er i storform. Foto: H.C Prigge/procycling.no

– Kristoffs form er designet for Roubaix

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.04.14 11:26

Del på    

Kapteinsrollen er naturgitt etter ny strålende klassikersesong.

COMPIÈGNE (procycling.no): I 2013 endte han blant de ti beste i samtlige av vårens monumenter. I år har Alexander Kristoff allerede vunnet et av dem.

Fra seieren i Milano-Sanremo, hvor verdens raskeste rytter Mark Cavendish ble ettertrykkelig satt på plass, tok Kristoff en femteplass i et særdeles hardkjørt Flandern rundt.

Nå går 26-åringen fra Stavanger inn i Paris-Roubaix med selvtillit og et naturlig krav om å være Katjusja-lagets kaptein. I år får han sin femte deltakelse i den 257 kilometer lange klassikeren mellom Compiègne og velodromen i Roubaix. 9.plassen i fjor skal forbedres.

– Jeg har blitt litt sterkere. De to første gangene jeg kjørte for BMC måtte jeg bryte, men da måtte jeg også gjøre en jobb for (George) Hincapie. Jeg var også yngre og dårligere enn nå. Nå har jeg fullført de to siste gangene og var nummer ni i fjor. Det går bedre og bedre for hvert år. Jeg får håper den gode trenden fortsetter, sier Kristoff til procycling.no.

- ET RASEDYR: Alexander Kristoff blir kjørt tøft for å finne toppformen til Paris-Roubaix. Her er han avbildet da han tok sin første topp 10-plassering i brosteinsrittet. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

GOD TREND: Alexander Kristoff håper på å forbedre niendeplassen fra fjorårets Paris-Roubaix. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

To dager før starten sitter vinneren av årets Milano-Sanremo henslengt i skinnstolen på hotellet. Hans melankolske ansiktuttrykk reflekterer nok omgivelsene.

På utkanten av startbyen Compiègne har nordmannen utsikt over et lite inspirerende industriområdet. Den lave vårsolen gjør lite for å varme opp horisonten fra vinduet. Halvtomme parkeringsplasser og flanellgrå bygninger virker som sår på øyet.

– Jeg har bodd på dette hotellet fem ganger nå. Jeg bodde her med BMC, og Katjusja bor alltid her. Selv om man bytter lag bytter man ikke hotell altså, sier Kristoff syrlig.

Nedsunket i stolen ser Katjusja-kapteinen letter nonsjalant ut, men med sine kommentarer fremstår han aldri ufokusert før årets siste vårklassiker. Ambisjonene er det heller ingenting i veien med.

Kristoff 2

SELVSIKKER: Alexander Kristoff har troen på et godt resultat i Paris-Roubaix. Foto: H.C Prigge/procycling.no

– Jeg håper å kjempe om seieren. Etter god trening på brosteinen har jeg selvtillit og tror at jeg kan gjøre det bra. Det viste jeg i Flandern på søndag. Det ble jeg en plass dårligere enn i fjor, men kjørte på en helt annen måte. Rittet var mye hardere, det ble kjørt hardt mye tidligere. Jeg drar med meg en god følelse fra Flandern rundt, forklarer han.

Av vårklassikerne er Paris-Roubaix det rittet Kristoff liker minst. Hans trener og stefar, Stein Ørn, mener imidlertid at 26-åringens utvikling på den utilgivelige, franske brosteinen har vært formidabel.

– Alexander har slitt med balansepunktet på brosteinen. Nå sitter han bedre og på sitt beste flyter han over steinene. Dessuten er formen hans designet for Roubaix, sier Ørn til procycling.no.

Krever kapteinsrollen
Katjusja stiller også til start med Luca Paolini. Til tross for tidvis sterk kjøring har den rutinerte italieneren ingen prangende resultater å vise til denne våren.

Hans største prestasjon kom imidlertid under Milano-Sanremo, da han etter 290 regntunge kilometer gav Kristoff et perfekt opptrekk. Det skjedde elleve år etter at han gjorde akkurat det samme for Quick Step-lagkamerat Paolo Bettini.

NÆRMER SEG TOPPEN: Alexander Kristoff er for tiden verdens fjerde beste syklist. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.com

OVERLEGEN: Alexander Kristoff tok en overlegen seier i Milano-Sanremo etter et utmerket opptrekk av Luca Paolini. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.com.

På søndag befinner Paolini seg etter alt å dømme i hjelperrollen nok en gang.

­– Vi har ikke hatt møte ennå. Men jeg regner med at jeg er kaptein. Hvis han (Luca, vår adm.) har dagen kan han også finne på å henge med når de beste stikker. Hvis jeg ikke klarer å henge med er han kanskje der, men han må nok kjøre for meg hvis jeg er der.

Tredobbelt Roubaix-vinner Fabian Cancellara (Trek) viste uimotståelig form i søndagens Flandern rundt, hvor sveitseren tok sin tredje triumf i den belgiske brosteinsklassikeren. Da Cancellara vant De Ronde i 2010 og 2013 vant han også Paris-Roubaix uken etter.

Selvsikker i spurten
Klarer Kristoff å følge klassikerkongen som kalles for «Spartacus», har han imidlertid optimistiske tanker om en eventuell spurt.

– Hvis jeg henger med helt inn kommer jeg nok til å vinne. Så klart, jeg kan bli slått av Boonen, Cancellara og de der. Men etter så mange timer er jeg som regel ganske sterk.

– Formen er bra. Dette er det siste løpet. Nå gjelder det bare å klemme ut det siste, avslutter Kristoff.

Tagget med:

Les også disse