STILLER SEG BAK OPPROP: Rytterorganisasjonen jobber for å bedre utøvernes rettigheter når de trener ute på landeveien. Antall treningsulykker der biler er involvert, øker konstant, skriver ACCPI. FOTO: REUTERS/Peter Cziborra

Italienske proffer stiller seg bak opprop om trafikksikkerhet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 11.02.19 15:07

Del på    

Opprettet for å hedre minnet etter Michele Scarponi.

(procycling.no): BORA-Hansgrohes Daniel Oss og Mitchelton-Scotts Matteo Trentin er bare to av topprytterne som har stilt seg bak et initiativ fra den italienske rytterorganisasjonen ACCPI.

Etter at et opprop om å bedre syklistenes sikkerhet ute på landeveien ble publisert, hadde nesten 3000 skrevet under i løpet av én dag.

Les mer om oppropet her!

Rytterforeningen ønsker med initiativet å få lovverket endret, slik at syklister skal beskyttes i større grad enn nå.

Økende problem

Man skal ikke lenger tilbake enn til april i 2017 for å finne den tragiske bortgangen til tidligere Giro d’Italia-vinner Michele Scarponi.

Tobarnsfaren ble påkjørt under trening nær hjemstedet i Italia og døde momentant. Rettsaken ble deretter avsluttet fordi 58-åringen som kjørte kassebilen selv døde av kreft. Under avhør hadde han innrømmet at han så på en mobilvideo idet bilen hans traff en intetanende Scarponi.

I desember ble Samuele Manfredi utsatt for en ulykke under trening, og den meget lovende italieneren kom ikke ut av koma før nylig.

Tyske John Degenkolb opplevde også en karrieretruende skade, etter at en gruppe Sunweb-ryttere ble meid ned under trening i Calpe, vinteren 2016.

Og det mangler ikke på andre eksempler, heller. Her hjemme var både Herman Dahl og Syver Wærsted involvert i treningsulykker der bilder var involvert i løpet av fjoråret.

Foreslår strakstiltak

– Vi ber dere om å støtte kampanjen for å beskytte livene til syklister i Italia, i minnet etter far, Giro d’Italia-vinner og offer etter en dødsulykke, Michele Scarponi. De siste åra har antall ulykker som har forårsaket tap av liv eller varige skader blant de som benytter seg av sykkel til transport eller trening økt gradvis.

– Barn, mødre og fedre som benytter seg av våre veier, gjør ofte det under farlige omstendigheter på grunn av den manglende respekten lover, infrastruktur og bilførere utviser mot dem, skriver ACCPI.

Samtidig foreslår tre strakstiltak for å besyktte syklister:

* Intensivere arbeidet med å bygge egne felter for syklister

* En minimumsgrense som regulerer hvor nære man kan kjøre forbi syklister

* Psykologisk oppfølging av ulykkesofre og deres pårørende

Tagget med: , , , , ,

Les også disse