STYGT SKADET: John Degenkolb, her i aksjon under fjorårets Paris-Roubaix ble stygt skadet i en ulykke på lagets treningsleir i Spania i går. Foto: FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Degenkolb nær å miste fingeren

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 24.01.16 12:55

Del på    

Grusomme skader i Giant-Alpecins ulykke.

I går ettermiddag begynte det å tikke inn meldinger om at en gruppe fra Giant-Alpecin hadde vært i en ulykke under lagets treningsleir i Calpe, på den spanske østkysten. Det tyske laget bekreftet selv også ulykken på deres offisielle twitterkonto.

– Det var en ulykke i dag på vår treningsleir i Spania. Noen av rytterne involvert dro til sykehuset for en sjekk. Alle rytterne er i stabil tilstand. Mer senere, skrev laget.

Procycling.no kom raskt i kontakt med lagets norske rytter, Sindre Skjøstad Lunke, som kunne fortelle at alt stod bra til med han; han hadde ikke vært i gruppen som hadde vært i ulykken.

– Det skal være ganske alvorlige skader, men tror de fleste er i ok stand, fortalte Lunke.

Deretter begynte ryktene om det ene og det andre å versere på twitter. Først da Informacion.es postet et bilde av ulykkesområdet begynte man kanskje å forstå omfanget og alvoret av ulykken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mistet nesten fingeren
Senere på kvelden offentliggjorde Giant-Alpecin hvem som hadde vært med i ulykken. Seks ryttere hadde kollidert med en bil, ført av en engelsk dame, som hadde kommet over i feil kjøreretning og truffet rytterne før hun rakk å bremse. De seks rytterne var: John Degenkolb, Chad Haga, Warren Barguil, Fredrik Ludvigsson, Ramon Sinkeldam og Max Walscheid.

I en melding på sin egen Facebook skriver John Degenkolb lørdag kveld at han har det bra, men han husker lite fra selve hendelsen. Han ble lagt i narkose for å sy sammen sår på underarm, lår og i leppen.

Tyskeren, som forrige sesong vant både Milano-San Remo og Paris-Roubaix, fikk i ulykken nesten sin venstre pekefinger revet av. Degenkolb ble lørdag kveld fraktet til et større sykehus i Valencia, for å få sydd på plass igjen fingeren.

– Den hang såvidt fast i hånden min, skriver 27-åringen.

Fraktet til sykehus med helikopter
Det franske stortalentet Warren Barguil skal ha brukket håndleddet, men det er usikkert hvorvidt han trenger operasjon. Tyske Max Walscheid brakk hånden og skinnebeinet, og må trolig opereres. Svenske Ludvigsson og nederlandske Sinkeldam slapp noe billigere unna med bare skrubbsår og blåmerker over hele kroppen.

21-årige Ludvigsson skriver i morgentimene i dag på sin twitter at de er heldige som er i live.

Verst av alle gikk det trolig for amerikaneren Chad Haga, som måtte fraktes til sykehus med helikopter. I en pressemelding fra laget skriver de at han hadde en vellykket operasjon på skader i ansiktet og nakken.

I en oppdatering på Facebook fra Hagas mor, publisert av hans tante (gjengitt på twitter), skriver hun om de omfattende skadene sønnen fikk i ulykken.

– Chads første operasjon for å reparere årer og arterier er ferdig. Det var ingen sener, bein eller store arterier avkuttet i kollisjonen, men Chad Haga har et dypt kutt som involverer hans bryst, nakke, kinn og leppe. Kirurgen sa at operasjonen gikk bra og at Chad er stabil. Chad vil tilbringe natten på intensiven fordi det er deres standard prosedyre.

I tillegg har amerikaneren også en orbital fracture, som vil si fraktur på beinstrukturen i øye/neseområdet, men de må vente til en hevelse rundt øyen hans går ned, siden det kan skade det hovne bindevevet og føre til at det gror dårlig.

Den andre operasjonen vil de vite mer om i løpet av de nesten dagene, men Haga kan bli fraktet til enten Nederland eller USA, for operasjonen rundt øyet. Hans forlovede skal ta vare på ham under rekonvalesensen

– Vi vet alle at vi kunne vært i den gruppen
Deler av Giant-Alpecin er i Australia, hvor de har kjørt Tour Down Under og våknet opp søndag morgen til meldingene om ulykken i Spania. Blant annet er Fredrik Ludvigssons bror, Tobias, en del av laget som er i Australia. CyclingTips.com snakket med Koen de Kort før siste etappe i Tour Down Under.

Laget skulle egentlig på en uformell treningstur før etappen, men avlyste den.

– Bert de Backer og jeg bestemt oss for å ikke dra ut, og i stedet sitte sammen med laget og Tobias spesielt, og snakke igjennom noen av tingene med sportsdirektøren og sjekke at alle er OK. Det føles som jeg er i en posisjon hvor jeg burde være der for mine lagkamerater hvis de vil snakke med meg. Personlig er ikke en sykkeltur det første som slår meg når jeg hører ting som det, og jeg vil heller bare sitte og vente, og tenke en liten stund.

STYGT SKADET: Chad Haga, her i aksjon under fjorårets Giro d'Italia, var den ulykken gikk verst utover. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STYGT SKADET: Chad Haga, her i aksjon under fjorårets Giro d’Italia, var den ulykken gikk verst utover. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Blant laget i Australia er Chad Hagas samboer og landsmann, Carter Jones.

– Hver rytter reagerer forskjellig på det. Carter Jones, er samboer med Chad Haga i Girona, så de kjenner hverandre skikkelig godt. Han ville bare dra ut å sykle for seg selv.

Den nederlandske 33-åringen vet godt at mye kunne vært annerledes i ulykken.

– Det er utrolig, når du hører hva som skjedde, at ingen slik det ser ut nå, har fått noen varige men. Det høres ut som de alle kan konkurrere igjen, kanskje til og med denne sesongen. La oss håpe de kan komme tilbake snart og at det ikke er for redd på veien heller.

– Vi vet alle at vi kunne ha vært i den gruppen og vi vet alle at det kunne ha vært mye verre.

Tagget med:

Les også disse