<b>STERK:</b> Alexander Kristoff hadde en god dag på sykkelen i Harelbeke, men maktet ikke å følge Geraint Thomas og Peter Sagan da de stakk. Heller ikke tredjeplassen var innenfor nordmannens rekkevidde. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

STERK: Alexander Kristoff hadde en god dag på sykkelen i Harelbeke, men maktet ikke å følge Geraint Thomas og Peter Sagan da de stakk. Heller ikke tredjeplassen var innenfor nordmannens rekkevidde. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Ingen hjelp til Kristoff i klassikerthriller

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.03.15 17:40

Del på    

Fikk likevel spurte om plass på podiet.

Fikk likevel spurte om plass på podiet.

(procycling.no): Selv om du ikke ser hvert eneste sekund av Tour de France sommerstid, var det mulig å ane at kombinasjonen Patersberg og Oude Kwaremont ville avgjøre årets E3 Harelbeke-klassiker.

Uansett hvor forberedt man er på nettopp det, er det en helt annen sak å være i posisjon og ha kreftene til å angripe akkurat der.

Litt flaks må man også ha.

Sep Vanmarcke, kanskje den største forhåndsfavoritten, hadde angrepet klart – men presterte å ødelegge skoen og klikke ut av pedalfestet akkurat da han skulle klinke til i bunnen av Patersberg.

Thomas angrep på Kwaremont

I stedet ble han hengende bakpå i den påfølgende bakken.

Her angrep Geraint Thomas (Sky) og ble markert av Zdenek Stybar (Etixx – Quick Step). Manøveren ble også plukket opp av Peter Sagan (Tinkoff-Saxo).

Ved slutten av brosteinspartiet var det dermed en trio i front av rittet. I tillegg lå Dries Devenyns (IAM Cycling) der i en kort tid. Han var sistemann fra det opprinnlige bruddet.

Sterke lag i brudd

Finalen var i full gang – men den var langt ifra avgjort.

Problematisk var det dog at Sky, Tinkoff og Etixx satt foran. Det ble i første omgang opp til BMC Racing å sette tempoet for jakten.

Avstanden lå stort sett mellom 30 og 50 sekunder. Da den lå nede i 20 sekunder, gikk en velt i forfølgergruppen som blant annet sendte BMC-kaptein Greg Van Avermaet i bakken.

Dermed stanset det nesten helt opp i forfølgergruppen. Katjusja og Lotto-Soudal forsøkte å holde det igang, men savnet av BMC var merkbart.

Avstanden til Sagan & Co. nærmet seg minuttet, og det så svart ut for gruppa som blant annet innehold Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Ingen ville hjelpe Kristoff

De siste milene inn mot mål i Harelbeke forsøkte Alexsandr Kolobnev og Luca Paolini det meste for å korte ned forspranget.

Problemet var at ingen ville hjelpe til.

Kristoff fløy litt under radaren i fjor, da han sikret seg topplasseringer i Flandern, Roubaix og i tillegg vant Milano-Sanremo.

Denne sesongen ønsker ingen selskap av nordmannen når rittet skal avgjøres. Det forklarer litt av hvorfor hjelpsomheten opphørte – i tillegg til at lagene som også hadde folk med foran, også hadde flere hjelperyttere igjen bak.

Kristoff kjempet for podiet

Med fire kilometer til mål, bestemte Thomas for å sette inn et angrep på bruddkameratene sine.

Stybar og Sagan ble sittende å se på hverandre, og briten så de to aldri igjen.

– Hvis jeg kunne gå til tidlig, kunne jeg kanskje få en luke. De så litt på hverandre. Jeg kan ikke tro det, egentlig. Jeg følte meg bra i rittets andre halvdel. Jeg ga alt jeg hadde, men det var tungt. Heldigvis løste det seg for meg til slutt, fortalte Thomas i seiersintervjuet.

På vei inn mot mål ble Sagan kjørt inn av hovedfeltet.

Kristoff fikk dermed muligheten til å kjøre seg inn på podiet, men tapte spurten mot Matteo Trentin. (Etixx – Quick Step).

Slik gikk det til:

E3 Harelbeke er siste fintuning foran Flandern rundt. Et kobbel med klassikerstjerner inntok derfor startstreken i den belgiske byen, og få var i stand til å spå utfallet i forkant.

Seks ryttere dannet dagens brudd: Sean De Bie (Lotto-Soudal), Dries Devenyns (IAM Cycling), Sébastien Turgot (Ag2r-La Mondiale), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka), Andreas Dal Col (Southeast) og Sjoerd van Ginneken (Team Rompoot).

Bruddet fikk være i fred, da nær femti mann gikk ned i stor massevelt ved Haaghoek.

Blant disse: Fabian Cancellara, John Degenkolb, Lars Boom, Sebastian Langeveld og Vegard Breen.
 

Ute av klassikerne

Størst spenning knyttet det seg til skadeomfanget for Cancellara, da den temposterke sveitseren har dominert brosteinsklassikerne de siste årene.

Trek Factory-rytteren tok seg opp til hovedfeltet igjen, men sto siden av. I etterkant ble det påvist to mindre brudd i korsryggen på sykehuset i Waregem.

Det betyr også at årets Flandern rundt og Paris-Roubaix går uten både Cancellara og Tom Boonen.

Også Langeveld og Breen sto av rittet. Nordmannen pådro seg brudd i albuen og skal opereres senere, fredag kveld.

Bruddet fikk gå

I etterkant av velten fikk utbryterne en stund kose seg i sola over ti minutter foran hovedfeltet.

Sakte, men sikkert økte så hastigheten i feltet. Boigneberg, Eikenberg og Taaienberg ble forsert.

Med Kapelberg, med 43 kilometer igjen til mål, var avstanden kappet ned til 50 sekunder for bruddet. På dette stadiet i rittet hang bare Devenyns, Sbaragli og De Bie med der framme.

På vei opp Paterberg, med sine 20 prosent på det hardeste, begynte storkanonene å vise seg.

Kristoff i god posisjon

Greg Van Avermaet sendte Daniel Oss i front. Sep Vanmarcke så ut til å ville angripe, men ble hindret av mekanisk trøbbel.

Alexander Kristoff holdt posisjon blant de 20 første opp den tøffe, brosteinsbelagte bakken.

Deretter var det bare en liten pustepause før Oude Kwaremont ventet. Van Avermaet og Stijn Vandenbergh ledet an på flaten.

I bakgrunnen så man ingen andre enn Kristoff selv som tettet luka mellom duoen foran og favorittkobbelet bak.

Thomas angrep

Deretter holdt Vanmarcke farten oppe på vei inn mot Kwaremont.

I selve bakken sov han, da Geraint Thomas angrep. Briten fikk følge av Zdenek Stybar og Peter Sagan over toppen.

Tre av forhåndsfavorittene har altså samlet i front, mens Vanmarcke fortsatte ledet an i gruppa bak, der også Kristoff og Boasson Hagen oppholdt seg.

De siste 37 kilometerne inneholdt dagens to siste bakker, men ingen av dem av det tøffe slaget.
 

Ville ikke hjelpe

Med Sky, Tinkoff og Etixx representert i bruddet foran, ble det i all hovedsak opp til BMC Racing å kjøre inn bruddet.

Kristoff hadde to hjelperyttere til rådighet, men valgte å spille poker til det siste. I mellomtiden tikket forspranget faretruende mot 40 sekunder.

Med to mil igjen besluttet både Katjusja og Lotto-Soudal at de skulle hjelpe til i jakten.

En velt som involverte Van Avermaet, skapte kaos i forfølgergruppen. Det ble omtrent full stans, og trioen foran gikk fort fra drøye 20 sekunder til 50.

Dermed så de norske vinnersjansene i rittet ut til å forsvinne.

Sky-triumf

Luca Paolini og Aleksandr Kolobnev gjorde sitt ytterste for å hente inn gruppa med Sagan, men samarbeid var for dårlig.

Thomas rykket og kjørte Sagan av lasset.

Slovaken ble hentet inn av hovedfeltet, mens Thomas og Stybar stakk av med de to plassene øverst på podiet.

Kristoff fikk muligheten til en liten revansje, men tapte spurtduellen mot Matteo Trentin i Harelbeke.

Nordmannen ble dermed nummer fire.

Les flere sykkelsaker på www.procycling.no!

Tagget med:

Les også disse