Prøv Procycling Pluss idag

LYKTES IKKE: Alexander Kristoff fikk ingen etappeseier i Tour de France. Nå retter han fokus mot VM. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Ikke en mislykket Tour

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 24.07.16 21:17

Del på    

Team Kristoff fokuserer på det positive etter nytt seiersløst Tour de France.

PARIS(procycling.no): Nok en nervøs spurt, nok et nederlag for Alexander Kristoff. Slik lyder den litt grimme kjenningsmelodien for Katusha-rytteren i årets Tour de France, likesom i fjor, da han også reiste hjem fra Frankrike uten etappeseier. Kristoff var nok en gang nære på å vinne på Champs-Élysées og mye i forkant av spurten tydet på at dette skulle bli nordmannens dag.

Dog var det André Greipel (Lotto Soudal), en annen spurtsliter i årets Tour, som fikk sin søte belønning på rittets siste dag, ikke Kristoff. Tyskeren kom rundt Stavanger-mannen på de siste meterne. Det samme gjorde Peter Sagan (Tinkoff), som skjøv Kristoff ned til 3.plass, mens Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) ble nummer fire.

– Vi jobbet hardt for å komme i den beste posisjonen som mulig. Det kostet tydeligvis mye krefter, for jeg følte meg ganske tung da startet spurten. Jeg vet det er vanskelig for meg å vinne de raske spurtene og i dag var Greipel bare bedre, sier Kristoff til procycling.no.

– Det er skuffende at jeg ikke vinner en etappe i år heller. Det var nære noen ganger og andre ganger gjorde jeg feil, sier Kristoff med et tappert smil.

En alltid tilgjengelig og imøtekommende Kristoff har skjult sin skuffelse godt i denne touren. En Tour som startet katastrofalt med velten til hans viktigste opptrekker. Dansken Michael Mørkøv fikk aldri hjulpet sin kaptein og sto av i Pyreneene hardt kvestet. Kristoff ble bedre utover i rittet, og vant spurten i hovedfeltet i Montpellier, men da hadde Sagan og Froome allerede stukket av i brudd.

I Villars-les-Dombes var han enda nærmere, men Mark Cavendish timet det bedre i motvinden. I Bern trodde han seieren endelig kom, bare for å få den nedslående meldingen om at Sagan var centimeteren foran. En fortumlet Kristoff leste linjene på asfalten feil og kastet ikke frem sykkelen på målstreken.

Felt av Greipel igjen
Skulle motgangen ta slutt på Champs-Élysées? Det virket nesten slik da Etixx-toget mistet sin primus motor, en kneskadet Tony Martin måtte gi seg allerede på første runde inne på Champs-Élysées. Like etter får Marcel Kittel en punktering, og etter å ha byttet hjul på en punktert reservesykkel får en rasende Kittel endelig fortsette. Ingen lagkamerater ventet på Kittel som måtte hoppe opp til feltet gjennom bilkøen. Men Etixx skulle aldri hente seg inn.

Punkterte gjorde også Greg Henderson, Greipels mest unnværlige opptrekker. Sondre Holst Enger og Bryan Coquard forsvant også som offer for mekaniske uhell. Dermed, med bare tre kilometer igjen av årets Tour, så det ut som Fru Fortuna endelig var på Kristoffs side.

Av frykt for å få dødens posisjon igjen, var Katusha-toget nærmest usynlig helt frem til siste sving. Med 1.5 kilometer igjen kom Marco Haller frem idet Lotto-Soudal ledet feltet. Gjennom den velkjente s-svingen siger sisteopptrekker Jacopo Guarnieri til front og avleverer Kristoff på 250 meters merket.

Men bak nordmannen lusker Greipel, mannen som var hans bøddel gjennom hele 2015-Touren, og som skulle nok en gang nedsableb Katusha-mannen på Champs-Élysées. Greipel vinner i Paris, for andre året på rad. Kristoff går seiersløs ut av Tour de France, for andre året på rad.

I Katusha var det likevel ingen nedslått stemning å spore etter målgang.

– Nei, dette er ikke en mislykket Tour, på ingen måte. Det har vært en god Tour for laget, vi har vunnet etappe (med Ilnur Zakarin) og fått Purito (Rodrigeuz) topp ti, og Kristoff har vært en del av det. Selv om han ikke vinner, er han en viktig del av gruppen. Det har ikke vært en mislykket Tour for han. Å vinne her er ikke enkelt, sier Vjatsjeslav Jekimov.

Katusha-lagets manager er således på bølgelengde med Kristoffs trener, Stein Ørn.

– Alex har bevist sin kapasitet de siste ukene på en suveren måte. Andreplassen (i Bern) var en seier i mine øyne. Han kunne vunnet tre etapper mot slutten av rittet. Han var nære å slå Cavendish (på etappe 14), det var en veldig jevn spurt, men også da hadde man litt problemer med opptrekket, sier Ørn – som også understreker at Katusha har slitt med å omstille seg etter Kristoffs økte status i feltet og Luca Paolinis frafall.

– Så hvis vi ser det fra Alex sitt standpunkt, og rittet under ett, så har det vært en vellykket Tour uansett, legger treneren til.

VM i Qatar
Med Tour de France unnagjort er verdensmesterskapet i Qatar neste stor mål for Kristoff. Som en av favorittene i en fullstendig paddeflat løype skal høstsesongen fungere som den ideelle oppladning. En seier av betydning vil nok gjøre oppkjøringen godt også. Kristoff står med åtte triumfer så lang i år, men ingen i WorldTouren.

– Vi har endret løpsopplegget sammenliknet med i fjor. Nå kommer også Tour des Fjords på høsten. Så vårsesongen har vært litt lettere, mens høsten i år bli noe tøffere enn tidligere. Nå skal vi legge en god plan mot VM, sier Ørn.

Tagget med: , ,

Les også disse