IKKE FOR OSS: Diego Rosa, Esteban Chaves og Rigoberto Uran utkjempet en heroisk kamp for å tråkke opp på podiet i Lombardia i fjor. Denne gangen forløper rittet uten norske innslag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Høstklassiker uten norske innslag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.10.17 12:02

Del på    

Det håper Kurt Asle Arvesen å gjøre noe med i framtida.

(procycling.no): Lørdag setter Kurt Asle Arvesen seg i kommentatorboksen hos Eurosport foran det siste årets fem monumenter, Il Lombardia.

I år starter rittet i Bergamo og avsluttes ved den vakre Como-sjøen, og eresfjordingen mener vi ikke har noen unnskyldninger for ikke å følge med på den opprinnelige WorldTour-avslutningen**:

– Jeg mener dette er et av de største monumentene. Det er blant de hardeste å vinne, selv om alle monumentene er harde på sin måte. Il Lombardia er rittet med de lengste klatringene, noe som gjør at det passer klatrerne best, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

** WorldTouren avsluttes nå av Tyrkia rundt og Tour of Gangxi

2 av 5 «møter bare opp»

Dessverre har ikke rittet klart å favne like bredt i Norge slik Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix har gjort det siste tiåret.

Generelt stiger interessen parallelt med muligheten til gode, norske plasseringer. At rittet også dukker såpass sent opp i sesongen, gjør også noe med prestisjen til rytterne på start:

– Jeg vil tro at rundt 60 prosent i feltet stiller motiverte til start, mens de resterende 40 møter opp fordi lagene ikke skal bli møtt med bøter av UCI, og således bare er der for å fylle opp troppene. Det er mange ryttere som starter sesongen alt i februar, og da begynner det å tære på helt mot slutten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRE NORSKE SOM HAR SYKLET I LOMBARDIA: Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen. Sistnevnte har faktisk den beste sluttplasseringen av disse tre.

Arvesen har selv en respektabel 26.-plass i rittet i 2006. Lombardia var ikke et ritt som passet ham eller som han prioriterte, men han forklarer prestasjonen med at han var i god form den høsten.

– Jeg kjørte ikke Tour de France, men Spania rundt som oppkjøring mot VM i Salzburg. Dermed ble det pause på sommeren og jeg kunne holde motivasjonen oppe utover høsten.

Gyldige norske forfall

I fjor hadde vi fire nordmenn til start. Odd Christian Eiking ble nummer 44, mens Lars Petter Nordhaug, Sindre Lunke og Edvald Boasson Hagen sto av.

I år har Eiking røket uklar med ledelsen i FDJ, Nordhaug har fått sesongen spolert av sykdom (og AquaBlue stiller ikke i Lombardia, uansett), Lunke blir ikke satset på av Sunweb – mens Boasson Hagen har ferie, og i stedet blir å se i aksjon på et sykkelarrangement i Oslo i helga.

Sven Erik Bystrøm er ikke bra nok i skuldra til å starte, mens Truls Engen Korsæth og Sondre Holst Enger begge har satt punktum for sesongen. Alexander Kristoff, Daniel Hoelgaard og Amund Grøndahl Jansen har aldri vært aktuelle for rittet.

Vegard Stake Laengen starter torsdag Milano-Torino, og reiser videre til Tyrkia rundt, søndag.

– Er det trist at vi ikke har nordmenn på startstreken i Lombardia?

– Ja, det er litt synd – men vi har ikke så mange ryttere som har noe der å gjøre. Jeg tror det er litt tilfeldig, men bortsett ifra Odd Christian (Eiking) og Lars Petter (Nordhaug), har vi ikke ryttere som pusher nok watt per kilo og som er lette nok. Kanskje blir Tobias Foss (Joker Icopal i år, sykler for Uno-X-laget neste år) en som kan gjøre noe med det i framtida.

Beste norske plassering i 1981

Og litt framtidshjelp kan vi trenge. procycling.no har bladd tilbake i arkivene, og resultatene vi finner er ganske nedslående.

2015 var forrige gang vi ikke hadde noen til start i Lombardia.

Lars Petter Nordhaug har resultatene 27, -, 37, 60 og 33 mellom 2014 og 2010. Utover hans innsats har kun Gabriel Rasch (2011 og 2010), Thor Hushovd (2010) og Boasson Hagen (2010) gjort gjesteopptredener med tidlig exit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DAG 02: Stilte til start i Lombardia ved et par anledninger på 90-tallet. 34.-plass fra 1991 er hans beste prestasjon i rittet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mellom 2009 og 2007 hadde vi ingen til start, før altså Arvesen dukket opp i 2006.

På 80- og 90-tallet var både Dag Otto Lauritzen (nummer 31 i 1991), Atle Kvålsvoll (30 i 1991) og Dag Erik Pedersen (16 i 1983) i aksjon under «de falne bladers ritt».

Men den beste norske plasseringen står faktisk Magniflex-Olmo-rytteren Geir Digerud bokført med fra 1981-sesongen. Han ble nummer 12, før han etter to sesonger hos Atala-Campagnolo la opp fordi han var utbrent.

Norges framtidige klatrere

Som sportslig leder i Uno-X Hydrogen Development Team er Arvesen med på å høyne satsingen på italienske ritt, spesielt i U23-kategorien.

Laget avslutter sesongen med U23-utgaven av Paris-Tours, og stilte nylig til start under Piccolo Giro di Lombardia. Her vant UAE-klare Aliaksandr Riabushenko foran hjemmehåpet Andrea Caciotti og sveitsiske Gino Mäder.

– Sportslig sett ble det ingen opptur for oss denne gangen. Vi var rett og slett for dårlige, og falt igjennom. Det er bare sunt å kjenne litt på nivået. At det bare var én italieneren blant de ti beste, viser at den internasjonale deltakelsen var bra. Neste år håper vi at Tobais Foss skal få prøve seg der. Det vil være en god utviklingsarena for ham.

På papiret er det fortsatt Nordhaug, Eiking og Lunke som ser ut til å være våre beste, norske Lombardia-håp. Trioen vil også være høyaktuell for det norske VM-laget som møter en tung løype i Innsbruck neste høst.

Utfordringen for disse tre, er at de alle blir å finne på prokontinivået neste år. Da er det ingen selvfølge å bli invitert til en siste dans av RCS Sport i praktfulle Bergamo om høsten.

Skulle du være interessert i å følge årets Il Lombardia, sender Eurosport rittet fra 15:18, førstkommende lørdag. Du får selvsagt også gode artikler hos procycling.no utover kvelden.

Tagget med: , , , ,

Les også disse