DE PANNE: Daniel Hoelgaard liker seg i de belgiske klassikerne og håper på en debut i Paris-Roubaix neste søndag. Her er FDJ-rytteren avbildet etter tredje etappen i Driedaagse De Panne. Foto: procycling.no/Kjetil Anda

Hoelgaards rittprogram balanserer ambisjon og utvikling

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 1.04.16 09:59

Del på    

FDJ-rytteren om De Panne, sykdom og potensiell Grand Tour-debut i Giro d'Italia.

DE PANNE (procycling.no): Suksess i Belgia er ofte veien mot noe stort for unge, lovende ryttere. Slik var det i alle fall for Daniel Hoelgaard som fire år etter sine ungdomsbravader i det mange mener er syklingens spirituelle hjemsted, sykler sin første profesjonelle sesong for det franske WorldTour-laget FDJ. Og selv om sykdom har forpurret 22-åringens form inn mot de flamske klassikerne, prøver neoproffen å nyte sine første ritt i Belgia på toppnivå.

– Jeg har mange gode erfaringer fra Belgia. Jeg vant kermisritt her nede (som rytter for Sandnes SK). Det var jo på en måte starten på alt dette her for min del. Det la grunnlaget for karrieren min videre, sier Hoelgaard på kvelden før siste dag i Driedaagse De Panne.

– Jeg liker å kjøre ritt her. Men hvis man mangler litt (på formen) i disse rittene, er det typisk at alt går i mot deg, og man føler at hele verden går i mot. Så tror man kanskje at det er enklere å sitte bak i feltet, men det er det jo ikke. Det er en ond sirkel. Laget er likevel fornøyd med jobben min. Det gikk bra i Paris-Nice og de vet at jeg har vært syk før dette rittet, sier Hoelgaard.

En bedre dag på sykkelen i Belgia var Le Samyn. Der følte Hoelgaard seg strålende og var del av favorittgruppen med Niki Terpstra et al, helt frem til en punktering spolerte hele utflukten. Debuten i Driedaagse De Panne gikk tråere. Åpningsetappen fra De Panne til Zottegem var nemlig en vassekte flamsk affære med elleve kategoriserte bakker – inkludert to klatringer opp den ikoniske Muur de Geraardsbergen.

– I dag (onsdag) var alt tungt. En dag der alt bare… Jeg ble syk etter Paris-Nice og mistet en del trening før dette. Jeg hadde vel fire treningsturer før jeg kom her. Så jeg visste at formen ikke skulle være helt topp, men jeg håpet at det skulle være bedre, sier Hoelgaard – og påpeker at en tøff åpningsetappe la begrensninger på onsdagens prestasjoner.

– Første dagen (tirsdag) fikk jeg en smell, fordi sykkelen var feil innstilt. Midt ut i løpet låste hele kroppen seg. I ryggen og beina. Jeg satt i helt feil posisjon. Siste gangen opp Muuren vurderte jeg å gå opp. Det var helt… I dag (onsdag) fikk jeg betalt for det.

Hoelgaard merket imidlertid bedring på formen på morgen-etappen torsdag. Dessverre var han en av flere som veltet i siste sving før oppløpet. Nordmannen klarte likevel å hjelpe FDJs spurter, Marc Sarreau, før uhellet inntraff bare 350 meter før målstreken. Senere på dagen fullførte han rittet med en 28.plass på den avsluttende tempoen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DE PANNE: Tross velt på etappe 3a, Hoelgaard spant gjennom finaletempoen i De Panne (foto: procycling.no)

DE PANNE: Tross velt på etappe 3a, FDJ-rytter Daniel Hoelgaard spant gjennom finaletempoen i De Panne (foto: procycling.no)

Betennelse og sykdom
Hoelgaard har hatt en tøff periode siden WorldTour-debuten i Paris-Nice. Tre dager med matforgiftning ble tett etterfulgt av fem dager med influensa. Sykdom er dermed uønsket, men unngåelig tema for den unge neoproffen Hoelgaard, som nylig avslørte overfor TV-2 at han ubevisst har slitt med en mageinfeksjon over lengre tid.

– Jeg har ikke giddet å spørre så mye om hva det er. Jeg har lest mailen fra legen som forklarte at infeksjonen påvirker utholdenheten min, fordi kroppen ikke klarer å ta opp nok næring. Det påvirker meg under lange løp og når jeg går på maks. Da kan man bli ganske daff og sliten, og ikke ha nok punch.

Hoelgaard startet på medisiner for å motvirke infeksjon under Paris-Nice og har omtrent en måned igjen før kuren har gjort sin jobb. Diagnosen han fikk har imidlertid satt deler av sesongen i fjor i et helt annet lys.

– Laget mener jeg har hatt dette i mellom seks til ti måneder. Så det kan være noe jeg fikk etter (Tour de) Bretagne. For etter Bretagne i fjor gikk det jo bare nedover. Jeg fikk et par resultater etterpå, men det var jo ikke på samme nivå som på starten av sesongen.

– Det var ingen løp i fjor da jeg var skikkelig dårlig. Jeg sleit litt mer og tenkte at nivået var høyt. Det ble tyngre utover, for i Bretagne lekte jeg meg. Etter det tenkte jeg at formen gikk ned. Men jeg har tenkt litt på VM, for der sleit jeg noe voldsomt. Jeg fikk ikke ned noe mat og prøvde å gelle hele tiden. Men jeg fikk bare ned én gel hele rittet.

Paris-Roubaix og Giro d’Italia
Etter De Panne drar Hoelgaard hjem til Sandnes for å koble av og trene skikkelig. Det betyr at neoproffen står over søndagens klassikermonument, Ronde van Vlaanderen. Den avgjørelsen vekker en kuriøs blanding av lettelse og skuffelse hos Hoelgaard, som uansett vil være tilbake i aksjon på belgisk jord allerede den påfølgende onsdagen.

– Jeg er ikke med på søndag. Slik beina er nå vil det være best å reise til Norge for å slappe av og få trent litt. Jeg er tilbake for å kjøre Scheldeprijs og mest sannsynlig Paris-Roubaix, forteller Hoelgaard – som også begynner å tenke på hvordan rittprogrammet bør se ut i mai.

Som del av opptrekket til Sanremo-vinner Arnaud Démare, er Hoelgaard også aktuell for Giro d’Italia. Med tanke på sykdomsperioden som har vært er gjesdalbuen imidlertid usikker på om en Grand Tour-debut i corsa rosa er det beste for han denne sesongen. Hoelgaard er dessuten tydelig på at å dyrke sin egen, latente vinnermentalitet er viktigere enn å kjøre de største rittene. Hoelgaard kan derfor i stedet tenke seg en deltakelse i Tour of Norway, hvor han kan gå for egne sjanser i spurtene som del av et norsk landslag. En Grand Tour-debut kan heller komme i form av Vuelta a España på sensommeren.

– Laget vil nok ha meg i giroen. Det er så fall kanskje bare snakk om å gjøre to uker. Men jeg har hørt noe om at Démare kan være aktuell for vueltaen også. Det er kanskje et bedre ritt for meg også blant grand touren. Men ingen ting av dette er helt avgjort ennå. Det er noen vi må diskutere med laget, avslutter FDJ-proffen.

Tagget med: ,

Les også disse