TIDLIG SESONGSTART: Algarve rundt eller Ruta del Sol blir trolig første oppdrag for Uno-X NDT i 2020. Her er blant andre Andreas Leknessund avbildet under samling i Spania. FOTO: Jan Brychta / Uno-X Norwegian Development Team

Dette er rittene Uno-X NDT ønsker seg i 2020

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.11.19 13:15

Del på    

Satser på å stille to lag i Eschborn-Frankfurt og Paris-Tours.

(procycling.no): Kalenderen viser medio november, men i Uno-X Norwegian Development Teams headquarters på Lysaker, har man jobbet for å tilrettelegge 2020-sesongen i uker og måneder allerede.

procycling.no kan nå presentere de 85 rittene det norske ProTeamet (avhenger av at søknaden godkjennes av UCI) ønsker å stille til start i neste år.

At debuten trolig vil foregå under Volta ao Algarve eller Ruta del Sol (begge ritt sykles mellom 19.-23. februar) gjør også noe med arbeidstempoet til både ryttere og ledere. Det er to uker tidligere enn årets sesongstart på Rhodos, og i tillegg er det altså snakk om et ritt i 2.pro-kategorien (tidligere 2.HC), noe som gjør at rytterne er nødt til å komme godt forberedt.

Les også: Drømmer om de belgiske klassikerne

Da nyheten ble sluppet om at Uno-X var klare for å oppgradere satsingen i 2020, tok sykkelsjef Jens Haugland sats og innrømmet at drømmen var å få innpass i noen av de belgiske semiklassikerne, á la Dwars door Vlaanderen eller (nå WorldTour) Gent-Wevelgem.

– Men det er ikke sikkert det skjer i 2020. Det hadde vært gøy om det kom noen invitasjoner etter hvert, la han til.

Belgiske og franske ritt dominerer

Ønskedrømmen har foreløpig ikke blitt fulgt opp i arbeidet til lagets sportslige utvalg. Mars måned er høytidsmåned i sykkelsporten, og slik det ser ut nå vil det heller ikke mangle høydepunkter for ryttergruppa i Uno-X. Laget har nemlig etterspurt innpass hos arrangøren av Kuurne-Brussel-Kuurne (1.Pro), Le Samyn (1.1), Danilith Nokere Koerse (1.Pro) og Bredene Koksijde Classic (1.Pro).

Som nyopprettet ProTeam er man hensatt til å avvente skriftlig invitasjon fra rittarrangørene, og det kan trekke ut i langdrag. Alt nå er det likevel klart at Uno-X blir å se under Paris-Camembert, Tour du Finistére og Tro-Bro Leon i slutten av april.

Også Route Adélie de Vitré, La Roue Tourangelle og Cicuit Cycliste Sarthe står på planen – ritt nyankomne Daniel Hoelgaard kjenner godt til fra de siste års innsats i Groupama-FDJs WorldTour-rekker:

– Jeg har syklet en del av disse rittene før. Jeg synes det høres spennende ut, og tenker uansett ikke at Uno-X er noe steg ned fra det jeg opplevde i Frankrike. Jeg tror det er smart av oss å starte på et nivå der vi kan vinne løp. Så kommer det også et par godbiter innimellom der vi får prøve oss mot noen av de beste lagene i verden. Det høres ut som et fint og balansert rittprogram, sier Hoelgaard etter å ha fått opplest deler av programmet av procycling.no per telefon.

Tilbake i trening med brodern

26-åringen fra Ålgård har samlet det ’gamle crewet’ med lillebror Markus og trener Espen Aareskjold via returen til norsk sykkelsport.

Med selskap av disse to opplevde han kanskje litt livs form da han blant annet kjempet i toppen av Tour de Normandie og Tour de Bretagne som Joker-syklist i 2015. Det er følelsen han nå er på jakt etter igjen før han torsdag formiddag gjorde seg klar for sweet spot-intervaller (5x á 11 minutter) på klubbhuset i Sandnes sammen med brodern og Erlend Blikra.

– Det er i hvert fall mye kjekkere å trene sammen med gutta enn å loke rundt alene. Jeg er veldig motivert for å starte sesongen på en god måte. Vi har gjort unna en veldig god og grundig jobb allerede. Vi har kontroll på det meste, og vi blir fulgt veldig nært opp av Espen på alle områder, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LANGE DISKUSJONER: Sportslig utvalg består blant annet av Kurt Asle Arvesen, Arne Gunnar Ensrud, Stig Kristiansen (alle på bildet) i tillegg til Leonard Snoeks og danske Christian Andersen. Utvalget har jobbet med hvordan 2020-opplegget blir mest optimalt for rytternes del når det gjelder hvilke ritt det er hensiktsmessig at laget stiller til start under. FOTO: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

På tross av at Uno-X kjente fraværet av raske avsluttere på kroppen denne sesongen, finnes det også solid trøst i å ta innover seg at rytterne på laget kjørte inn sammenlagtseier i Tour de l’Avenir (Tobias Foss), andreplass i Gent-Wevelgem (Andreas Leknessund), tredjeplass i Liège-Bastogne-Liège (Tobias Foss), sammenlagtseier i Fredsrittet (Andreas Leknessund), seier i Ringerike Grand Prix og Gylne Gutuer (Kristoffer Skjerping), etappeseier i Arctic Race of Norway (Markus Hoelgaard), andreplass i NM senior elite (Andreas Leknessund) og NM-gull i tempo (Andreas Leknessund) i løpet av 2019.

Mange avsluttere på vei inn

Foran neste år ser det unektelig lysere ut dersom rittene de kjører skal avsluttes i en massespurt. Erlend Blikra og Daniel Hoelgaard er allerede nevnt, i tillegg er Syver Wærsted på full fart tilbake etter et karrieretruende skadeavbrekk. Fra Colo Quick har også et par av Europas mest ettertraktede spurtere ankommet, i kraft av Niklas Larsen og Fredrik Rodenberg.

Larsen er like greit tittelforsvarer i Danmark rundt neste år, i tillegg vant han U23-utgaven av Eschborn Frankfurt i 2018. Denne sesongen var det landslagskollega Rodenberg som fikk æren av å vinne det prestisjetunge rittet sammenlagt.

– Hvis det går slik vi håper vil vi være til stede både i Eschborn-Frankfurt og Paris-Tours med ett lag i elite- og ett lag i U23-klassen. I farta kommer jeg bare på Team Sunweb som har gjort det de siste åra. Det hadde vært en drøm å kombinere det for oss. Å komme til Frankfurt med to tidligere U23-mestere vil jo også være spesielt, påpeker Jens Haugland overfor procycling.no.

ASO-kontrollerte Eschborn-Frankfurt rykket opp i WorldTouren for et par år tilbake, og er det eneste rittet i den kategorien som finnes på Hauglands provisoriske liste.

Til tross for at han på sikt drømmer om enda større oppgaver for mannskapet han rår over, mener han det er viktig å være jordnær under utvelgelsen av rittene de 22 utøverne skal begi seg ut på.

– Det er viktig å påpeke at invitasjonene til alle rittene på denne lista langt ifra er i boks, men det te er rittene vi ønsker å kjøre. Vi har ikke lagt lista på WorldTour-nivå, og det tror jeg hadde vært helt feil av oss. Vi er nødt til å kjøre ritt på et nivå som bidrar til å utvikle et nytt lag på dette nivået, samtidig får vi inn ganske mange nye løp i forhold til det programmet vi kjørte i fjor.

Også utover sommer og høst har Uno-X-laget en del saftige ønsker på den foreløpig rittplanen sin. Blant disse kan Firedagers i Dunkerque (2.Pro), Tour of Austria (2.Pro), Tour of Denmark (2.Pro), Deutschland Tour (2.Pro), Brussels Cycling Classic (1.Pro), GP de Fourmies (2.Pro), Tour de Luxembourg (2.Pro) og Japan Cup (1.Pro) nevnes.

– Så skal vi heller ikke glemme at for mange vil mesterskap være en skikkelig gulrot denne sesongen. Vi har ryttere som skal i aksjon på banen under OL i Tokyo, i tillegg til EM og VM. Flere av stedene er det også tøffe profiler, men akkurat nå er vi i en situasjon der vi ikke trenger å være vettskremt av bakker lenger, heller. Vi har utøvere som Niklas Larsen og Fredrik Rodenberg som har en helt enorm toppfart på bane, og vi har en utøver i Andreas Leknessund som nok har planer om å få til store ting på temposykkelen også i 2020, avslutter Haugland.

Disse rittene håper Uno-X NDT å få innpass i neste år:

Februar19-23
Volta ao Algarve
2.Pro
POR
Mars1
Kuurne - Brussel - Kuurne
1.Pro
BEL
1
Int. Rhodes GP
1.2
GRE
3
Le Samyn
1.1
BEL
6-8
Tour of Rhodes
2.2
GRE
15
Classica da Arrabida
1.2
POR
15
Paris-Troyes
1.2
FRA
18
Danilith Nokere Koerse
1.Pro
BEL
18-22
Volta ao Alentejo
2.2
POR
20
Bredene Koksijde Classic
1.Pro
BEL
29
Kattekoers-Ieper
1.Ncup
BEL
April3-5
Le Triptyque des Monts et Châteaux
2.2U
BEL
3
Route Adélie de Vitré
1.1
FRA
5
La Roue Tourangelle
1.1
FRA
7-10
Circuit Cycliste Sarthe
2.1
FRA
10-12
Circuit des Ardennes Int.
2.2
FRA
11
RVV Beloften
1.Ncup
BEL
14
Paris - Camembert
1.1
FRA
18
Liège - Bastogne - Liège U23
1.2U
BEL
18
Tour du Finistère
1.1
FRA
19
Tro-Bro Léon
1.Pro
FRA
Mai1
Eschborn-Frankfurt U23
1.2U
GER
1
Eschborn-Frankfurt
1.UWT
GER
2
Himmerland Rundt
1.2
DEN
2-3
L'Etoile d'Or
1.Ncup
FRA
3
Rent Liv Løbet Skive
1.2
DEN
8
Fyn Rundt
1.1
DEN
9
GP Herning
1.2
DEN
9
Sundvolden GP
1.2
NOR
10
Ringerike GP
1.2
NOR
5-10
4 Jours de Dunkerque
2.Pro
FRA
17
Paris-Roubaix Espoirs
1.2U
FRA
20-24
Flèche du Sud
2.2
LUX
20-24
Albertina Baltyk - Karkonosze Tour
2.2
POL
22-24
Hammer Stavanger
2.1
NOR
26-31
Tour of Norway
2.Pro
NOR
Juni4-7
Oberösterreichrundfahrt
2.2
AUT
4-7
Course de la Paix
2.Ncup
CZE
11-14
Le Tour de Savoie Mont Blanc
2.2
FRA
12
Danish Championship ITT U23
DM
DEN
14
Danish Championship RR U23
DM
DEN
14
Norwegian Championship U23
NM
NOR
16
Norwegian Championship TTT
NM
NOR
18
Norwegian Championship ITT Men Elite
NM
NOR
18
Danish Championship ITT Men Elite
DM
DEN
19
Norwegian Championship Criterium
NM
NOR
21
Danish Championship RR Men Elite
DM
DEN
21
Norwegian Championship RR Men Elite
NM
NOR
Jun 27 - Jul 3
Tour of Austria
2.Pro
AUT
Juli22-26
Tour Alsace
2.2
FRA
25
Olympic Games RR Men Elite
JO
JPN
26
Grand Prix Perenchies
1.1
BEL
29
Olympic Games ITT Men Elite
JO
JPN
August6-9
Arctic Race of Norway
2.Pro
NOR
6-9
Czech Cycling Tour
2.1
CZE
7-16
Tour de l'Avenir
2.Ncup
FRA
12-16
Tour of Denmark
2.Pro
DEN
20-23
Deutschland Tour
2.Pro
GER
29
Brussels Cycling Classic
1.Pro
BEL
29-30
Orlen Nations Grand Prix
2.Ncup
POL
September4
Hafjell TT
1.2
NOR
5
Lillehammer GP
1.2
NOR
6
Gylne Gutuer
1.2
NOR
10
European Championship ITT U23
CC
ITA
10
European Championship ITT Men Elite
CC
ITA
12
European Championship RR U23
CC
ITA
13
European Championship RR Men Elite
CC
ITA
12
De Kustpijl
1.2
BEL
13
GP de Fourmies
1.Pro
FRA
13
Antwerp Port Epic
1.1
BEL
15-19
Tour de Luxembourg
2.Pro
LUX
16-19
Tour de Slovaquie
2.1
SVK
20
Duo Normand
1.1
FRA
23
Lichtervelde
1.1
BEL
24
World Championship TT U23
CC
SUI
25
World Championship TT Men Elite
CC
SUI
27
World Championship RR U23
CC
SUI
29
World Championship RR Men Elite
CC
SUI
Oktober3
Sparkassen Münsterland Giro
1.Pro
GER
4
Piccolo Lombardia
1.2U
ITA
8
Paris-Bourges
1.1
FRA
11
Paris - Tours
1.Pro
FRA
11
Paris - Tours Espoirs
1.2U
FRA
18
Chrono des Nations
1.1
FRA
18
Japan Cup
1.Pro
JPN

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse