I "KLASSIKERFORM": Amund Grøndahl Jansen føler god effekt av høydeoppholdet han gjorde unna i Andorra før han ankom firedagers i Dunkerque. Nå skal treningshverdagen optimaliseres enda mer ved at han skal kjøpe seg leilighet i fyrstedømmet. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Håper og tror vi har mer å gå på inn mot Tour de France

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.05.19 12:41

Del på    

Grøndahl Jansen tar ikke av etter Dunkerque-dominans.

(procycling.no): Dylan Groenewegen vant tre etapper, Mike Teunissen vant to og tok seieren sammenlagt under ’Firedagers i Dunkerque’, mens Primoz Roglic samtidig har holdt lekestue under Giro d’Italia.

I sum opplever Jumbo-Visma-laget en bølge av suksess i disse dager.

– Det har vært veldig voldsomt. Vi har en WhatsApp-gruppe der det tikker inn gratulasjonsmeldinger enten til folk som har bursdag eller vinner sykkelløp, og det har det blinket blodrødt den siste uka. George Bennett ble også nummer fire sammenlagt i Tour of California, noe som er en bra prestasjon, men det har druknet helt. Det er tydelig at Primoz er bra slag i giroen, også. Det er ikke overraskende det han gjør, men det skal fortsatt gjøres, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.

Jumbo-Visma er alt oppe i 21 triumfer denne sesongen. Det plasserer laget i et eksklusivt selskap på toppen av seiersrankingen. Quick Step topper den tabellen med 29, Astana har 26 og BORA-Hansgrohe har 23.

– Før jeg skrev under for Jumbo-Visma i 2016, var det en sesong vi tok færre seirer i løpet av én sesong enn vi har gjort denne uka. Jeg tror det var i 2015, sier Grøndahl Jansen og har helt rett.

Det året sto Mike Teunissen (prolog, Tour de l’Ain), Moreno Hofland 2 (ZLM Tour etappe 3, Tour de Yorkshire etappe 2), Wilco Kelderman (tempo, nederlandsk mesterskap), Jos Van Emden (tempo etappe 4, Eneco Tour) og Bert Jan Lindeman (etappe 7, La Vuelta) for oppturene det året.

Kjørte konkurrentene av bakhjulet

I dag er Jumbo-Visma blant tungvekterne i WorldTouren. Når laget ankommer ritt som i 2.HC-kategorien i Frankrike, så forventer man at de skal dominere på tross av at startlistene også inneholder Lotto Soudal, Groupama-FDJ, Ag2r La Mondiale, Cofidis, Total Direct Energie, Wanty-Goubert, Arkéa Samsic og Vital Concept.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SUKSESS PÅ FLERE FRONTER: I skrivende stund har ikke Primoz Roglic på seg ledertrøya i giroen, men blant sammenlagtkandidatene har han bygd seg opp en komfortabel ledelse allerede. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Kanskje spesielt når den Tour de France-aktuelle kvartetten Grøndahl Jansen, Teunissen, Groenewegen og Tony Martin ankommer.

Underveis i et etapperitt der den nederlandske satsingen tidvis imponerte og dominerte voldsomt, var det også noen små ting som ikke gikk helt slik de hadde planlagt det:

– Der det glapp litt var vel etappe 4 der Mike ble nummer tre, og at vi bommet med opptrekket under etappe 2. Det løste seg jo på et vis da Dylan ble utropt til vinneren etter at Clément Venturini ble deplassert, sier Grøndahl Jansen.

Selv var han svært toneangivende i løpet av de seks (ikke fire som navnet indikerer, vår anm) dagene rittet pågikk. Til slutt var det bare lagkamerat Teunissen som sto over ham på sammenlagtlista, og han hadde flere bidrag underveis som var avgjørende for lagkameraters suksess. Noe som for øvrig ikke er uvanlig fra romerikingens kant.

– Under dag 5, som hadde målgang i Cassel, var det en brosteinsbakke opp til mål og der var det egentlig Jens Keukeleire (Lotto Soudal) som var den store favoritten. Jeg kom meg først løs i en mindre gruppe der også Jens og Tony Martin satt, og så klarte Mike å kjøre seg opp bakfra, så da satt vi plutselig med tre ryttere blant 10 mann og to av dem var kandidater i sammendraget. Jeg håpet kanskje at det skulle bli litt mer kjør som fortsatte litt til i den gruppa der, men så endte det opp med at jeg satte opp Mike foran spurten. Jeg var i bra form og kjørte de fleste glatt av bakhjulet mitt opp den bakken for siste gang. Det blir litt sånn når man kommer inn i flytsonen og man samtidig har trent godt over lang tid. Det viktigste er at det ble seier til oss, men når jeg i ettertid ser at det kun var Venturini og Teunissen som klarte å følge på, så kunne jeg kanskje bare ha holdt jevnt høy fart, sier nordmannen.

– Før var høydesamling forbeholdt sammenlagtrytterne

Watt-filene hans etter 2.HC-rittet i Frankrike er hyggelig lesning. Faktisk er han oppe på nivåene han dunket under brosteinsklassikerne i månedsskiftet mars/april.

– Vi skal være ærlige rundt det faktum om at ting foregår i et mye høyere tempo i WorldTouren enn det gjør i et HC-ritt, så det er en av grunnene til at vi dominerte som vi gjorde.

– Men du er opplagt i god form?

– Ja, watten min har ligget vel så høyt denne uka som den gjorde i klassikerne, og jeg satsa jo mye hardere på å være i god form der. Jeg får håpe at jeg klarer å heve watten enda mer foran neste års klassikere, sier han.

– I forkant av rittet, hvem var det egentlig planlagt at dere skulle kjøre for i sammendraget?

– Den opprinnelige planen var Pascal Eenkhoorn. Han er en ung og lovende rytter som hadde fortjent sjansen. Men så var det noen splitter i feltet på etappen mot Compiègne, så da ble det som det ble. Hovedfokus for meg, Tony og Mike skulle egentlig være på opptrekket med tanke på touren.

At det tilsynelatende bare går fortere og fortere innenfor WorldTouren og at det i disse dager ser ut til å poppe fram nye talenter under nær sagt enhver stein, forklarer han på denne måten:

– Etter klassikerne reiste jeg rett ut i ferie, og jeg kom rett fra høyden og ned til Dunkerque. Jeg tror det viktigste er kvaliteten på treninga man gjør. Mike Teunissen har for eksempel trent godt i lavlandet, og han var også i bra slag. For min del viste det seg i fjor at et høydeopphold i forkant av Tour of Norway og Tour des Fjords slo ut veldig bra for min del. Før var nok høydesamling noe sammenlagtrytterne la inn i forkant av Grand Tours, men nå er det en vanlig del av treningen for nær sagt alle typer ryttere. Lagene er opptatt av at rytterne sine skal spise og trene riktig. Det gjør at det generelle nivået har gått litt opp. Når alle trener godt og riktig, er det ikke lenger så mye som skiller rytterne fra hverandre. Det gjør at det omtrent er åpent i alle løp man sykler og at det er veldig mange av de som står på startstreken som faktisk kan gå med et håp om å vinne, mener Grøndahl Jansen.

Går glipp av Tour of Norway

Han har Hammer Stavanger som neste punkt på sesongplanen sin, før det bærer tilbake til høyden med samling med Tour de France-opptrekket, samt én ukes samkjøring med Steven Kruijswijk og Wout Van Aert.

Det betyr at årets Tour of Norway foregår uten 25-åringen.

– Det er egentlig veldig synd, for det ser ut til at det er en del etapper der som kunne ha passet meg. Men til slutt endte det opp med et valg om enten å kjøre Tour of Norway eller Tour de France, og da er jo ikke valget så vanskelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL HØYDEN: Dylan Groenewegen og Amund Grøndahl Jansen skal på samling i Sierra Nevada i slutten av mai, så da utgår muligheten til å sykle Tour of Norway på hjemmebane for nordmannen. FOTO: Mario Stiehl/Tour of Norway

– Dere fikk terpet litt opptrekk i Dunkerque. Dersom dere trenger hele opptrekket i touren, så blir det Tony-deg-Mike og Dylan?

– Ja, det blir nok den rekkefølgen. Tony vil nok også taue litt på feltet under enkelte etapper, mens det er Mike og meg som skal gjøre den siste jobben for Dylan. Det er litt annerledes i Tour de France enn i et ritt som Dunkerque. Der er vi nødt til å ta ansvar for å kjøre inn alle brudd, holde farta oppe og holde det samlet inn mot spurten. I touren er det mange lag som deler på den jobben og som kjører sine opptrekk. Da blir det viktigere å holde Dylan i god posisjon foran spurten enn å kjøre et rent opptrekk underveis, melder han.

– Slik det sklir for dere om dagen, føler man seg som en supermann på start med Lotto-Visma-trøya på overkroppen, eller er det viktig å holde bakkekontakten også når det går såpass bra?

– Det er nok bare å holde seg på jorda og jobbe hardt også i fortsettelsen. Det er stor forskjell på hastigheten i WorldTour og på HC-nivået. Vi har mer å gå på og ting vi må forbedre oss på til touren. Vi er nødt til å jobbe på videre, være ydmyke og bli enda bedre dag for dag, sier Grøndahl Jansen.

PS: Nordmannen er i disse dager i gang med å kjøpe seg leilighet i Andorra, noe som vil gjøre tilgangen på ’høyde’ i treningshverdagen enda enklere. Fram til nå har residensen hans vært Girona to-tre timers kjøring unna.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse