FORSTERKET POSISJONEN: Carl Fredrik Hagen lot seg ikke knekke av sidevindskjøret og forsterket posisjonen sin i sammendraget på den 17. etappen. FOTO:Tim de Waele/Getty Images

Hagen forsterket sammenlagtposisjonen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 11.09.19 19:20

Del på    

– Det ble en crazy dag.

(procycling.no): Det som kanskje på papiret så ut som en forholdsvis enkel og udramatisk etappe endte i stedet opp med å gå inn i historiebøkene. Grunnet kraftig sidevind ble det full gass fra første meter, og den 220 kilometer lange, 17. etappen av Vuelta a España ble gjennomført med 50,63 kilometer i timen i snittfart.

Det gjør den til det raskeste rittet eller etappe over 200 kilometer (Ruban Jaune) gjennom tidene. Den tidligere rekorden ble satt av Matteo Trentin i Paris-Tours 2015.

Edvald Boasson Hagen var midt i all actionen, i det opprinnelige 47 mann sterke bruddet som gikk løs umiddelbart og som etter hvert skulle kjempe om seieren. I bruddet satt også Nairo Quintana og Wilco Kelderman, som skulle hente over fem minutter tilbake i sammendraget og førstnevnte kjørte seg opp på andreplass.

Den frenetiske kjøringen varte i fire timer og 20 minutter, både for bruddet og feltet, og det var også en svært redusert favorittgruppe som kom til mål i Guadalajara. For Carl Fredrik Hagen ble det en ny prøvelse han besto med glans.

– Jeg er fornøyd med kjøringen. Jeg fikk god hjelp av lagkameratene mine første halvdel. Det var bånn gass hele dagen. Sitter med favorittene igjen i feltet og det var ikke store gruppen. Jeg følte meg sterk og sidevind er kanskje det jeg har minst erfaring med. Har vel heller aldri syklet så langt og så raskt, oppsummerer han til procycling.no etter etappen.

Nordmannen kunne lite gjøre da det store bruddet rev seg løs, i likhet med Alejandro Valverde, som fortalte at han «ble blokket av rittbilen».

– Det ble en crazy dag, ja. Akkurat som forventet. Gruppen som gikk var egentlig de som satt på masterbilen. Jeg hadde ingen mulighet til å kjøre meg opp, da strikken bare røk et par minutter fra kilometer 0.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Forsterket posisjonen

Mens Quintana kjørte seg opp til to minutter og 24 sekunder bak sammenlagtleder Primoz Roglic, klatret Kelderman til sjetteplass, fem minutter og fem sekunder bak sloveneren. Kelderman lå foran etappen knapt halvminuttet foran Hagen i sammendraget, men har skaffet litt slingringsmonn.

Deceuninck – Quick-Step-rytter James Knox satt også i bruddet og kjørte seg også forbi nordmannen i sammendraget, og ligger nå to minutter og 40 sekunder foran ham.

Hagen sørget likevel for å forsterke posisjonen sin i sammendraget. Da Movistar satte opp et forrykende kjør i hovedfeltet, rundt 40 kilometer fra mål, sørget de for å isolere Roglic og samtidig distansere majoriteten av feltet. Lotto Soudal-rytteren viste styrke da han alene tettet en solid luke opp til en mindre gruppe bestående av Roglic, Marc Soler, Alejandro Valverde (Movistar), Miguel Ángel López (Astana), Rafal Majka (BORA) og Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), som ble en kritisk seleksjon.

(artikkelen fortsetter under)

Boasson Hagen kunne ikke hamle opp med Gilbert

I det samme kjøret maktet ikke Nicolas Edet (Cofidis) og Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida) å henge med, og begge kjørte seg helt ut av topp ti-kampen. Dermed beholder 27-åringen niendeplassen sin i sammendraget, samtidig som han skaffer seg en del luft til rytterne bak ham på sammenlagtlisten.

– Ja det gikk sykt fort der! Full lead out! Men jeg synes det er gøy å kjøre med de store gutta og det gir jo selvtillit å henge med de. Jeg er fornøyd med hvordan det utvikler seg i sammendraget. Flere tapte alt i dag, som du sier. Jeg kom godt ut av det, men jeg slipper meg absolutt ikke ned. Var 100 prosent fokusert hvert sekund i dag og skal være det helt frem til Madrid.

– Jeg føler meg sterk

Torsdag venter den 18. etappen og rikelig med klatring venter. På den 177,5 kilometer lange etappen skal man over fire førstekategorier, alle mellom 10 og 13 kilometer lange, men noe slakere og mindre eksplosivt enn man tidligere har vært igjennom.

Den siste klatringen, Puerto de Cotos (13,4 kilometer à 5 prosent), topper ut 26 kilometer fra mål. Etter et lite platå venter en utforkjøring, før de siste tre kilometerne knekker oppover med tre prosent i snitt.

Hagen går inn i avslutningen av rittet med stor selvtillit, etter å ha sett hva han er kapabel til den siste tiden.

– Ser ut som en fin og hard etappe i morgen. Ikke tenkt så mye på det ennå, taktikken tar vi i morgen. Men jeg skal være offensiv og følge med. Og jeg føler meg sterk, så vet jeg at jeg klatrer bra nå. Også i forhold til de foran meg på lista. Bakken for to dager siden var en fin bekreftelse.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse