HAR DET IKKE: Chris Froome måtte slippe med 4,3 kilometer til toppen. Det ble nok en dårlig dag for Team Ineos. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Fryktelig dag for Ineos i Critérium du Dauphiné

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.08.20 16:50

Del på    

Svidde av hele laget. Så angrep konkurrentene.

(procycling.no): Det så tilsynelatende ut som «The Good Old Days» da Ineos-maskineriet tok fronten foran de siste 11,5 kilometerne av Col de Porte.

Bortsett ifra Michael Kwiatkowski og Jonathan Castroviejos bidrag, kan sportsdirektør Gabriel Rasch fremdeles ikke stole på de øvrige rytterne rundt Egan Bernal.

Chris Froome slo ut med 4,3 kilometer til toppen – uten å ta en føring i front. Han smilte og ga tommel opp til TV-kameraet, men overbevisende var det i realiteten ikke. Geraint Thomas bidrag varte heller ikke så lenge man kan forvente av en tidligere Tour de France-vinner. Med 2,2 kilometer til toppen satt kun en preget Pavel Sivakov foran Egan Bernal på rekka.

Konkurrentene luktet blod. Emmanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) angrep, og fikk følge av Thibaut Pinot og Sepp Kuss. Amerikaneren fortsatte som fartsholder med Roglic på bakhjulet, mens Bernal falt lenger tilbake i gruppa. Colombianeren kom med et kort angrep litt senere, men det ble enkelt parert av feltet.

Feide all tvil til side

Da Primoz Roglic angrep med 700 meter, var ingen i nærheten av å følge ham. Bernal satt på hjulet hans, men var uten sjanse til å følge det. 150 meter senere slo han ut, for å få andre opp og fram for å tette luka.

Imens kjørte sloveneren vekk fra favorittgruppa, og tok til slutt nok en overbevisende etappeseier, Flere av Bernals argeste konkurrenter passerte ham og spurtet ifra ham mot slutten.

Etter å bli utmanøvrert i Tour de l’Ain forsøkte altså Team Ineos å slå tilbake – men endte opp med å slite ut seg selv før det hele skulle avgjøres. Verken Steven Kruisjwijk eller Tom Dumoulin var på topp under torsdagens etappe, men Jumbo-Visma klarte likevel å sminke over problemene.

Roglic vant til slutt med åtte sekunders margin tilbake til Pinot og overtok trøya fra lagkompis Wout Van Aert. Bernal kom først inn på en skuffende 10.-plass. I tillegg ble han passsert av både Pinot og Buchmann å passere ham i sammendraget.

Heller ikke Carl Fredrik Hagen hadde noen god dag på sykkelen. Han ble kjørt av med 8,8 kilometer til toppen. I et intervju med dansk TV 2 etterpå fortalte han at han har slitt med magen og hatt problemer med å venne seg til varmen de siste dagene.

Resultater etappe:

1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 3.39.40
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +0.08
3. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) samme tid
4. Guillaume Martin (Cofidis) st
5. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +0.10
6. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) st
7. Daniel Martinez (EF Pro Cycling) st
8. Mikel Landa (Bahrain-Merida) st
9. Richie Porte (Trek-Segafredo) st
10. Egan Bernal (Team Ineos)

Sammenlagt:

1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 9:07,02
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +12
3. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +14
4. Egan Bernal (Team Ineos) +16
5. Guillaume Martin (Cofidis) +18
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +20
7. Richie Porte (Trek-Segafredo) samme tid
8. Mikel Landa (Bahrain-Merida) st
9. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) st
10. Daniel Martinez (EF Pro Cycling) st

Saken blir oppdatert!

Slik gikk det til:

Dag to av Critérium du Dauphiné var også av den tøffe sorten. Blodslitet startet med alvor over Côte Maillet, en liten slange av en vei som snirklet seg oppover i terrenget.

6,2 kilometer á 8 prosent, og brattest mot toppen. Vel oppe hadde man fremdeles 36,5 kilometer til mål. Det var Michael Schär (CCC Team) og Bruno Armirail (Groupama-FDJ) som passerte toppen først etter å ha kjørt ifra bruddkompisene sine. Schär hadde et litt komisk opphold i bruddet også dagen i forveien, der de fleste som var i nærheten av ham endte opp med å velte ut.

I dag forsvarte han klatretrøya og måtte således gå i brudd. Ben O’Connor (NTT Pro Cycling) og Jerôme Cousin (Total Direct Energie) var det første som slapp i bruddet, mens også Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step), Geoffrey Soupé (Total Direct Energie), Jascha Sutterlin (Team Sunweb) og Fabien Doubey (Circus-Wanty Gobert) kom ned i lavlandet i forkant av feltet.

Alt med 40 kilometer igjen til mål fokuserte TV-kameraene inn på Alexander Kristoff som var kjørt av i feltet. Edvald Boasson Hagen tok en liten føring i hovedfeltet før han også tok fatt på veien inn mot mål i eget tempo.

Van Aert inntok Tour de France-rollen

Bak hadde Jumbo-Visma for lengst tatt kontrollen og ble ledet både opp og ned fjellet av Wout Van Aert i gul ledertrøye. Med 25 kilometer igjen hadde Schär og Armirail litt over minuttet å gå på, mens de fire litt lengre bak snart ville bli hentet av feltet.

Sergio Higuita hadde nok ambisjoner foran klatringen opp Col de Porte. Colombianeren var uoppmerksom på veibiten inn mot foten av fjellet, og kjørte rett på et skilt. Under sammenstøtet dro han også med 8-10 andre ryttere. Dan Martin (Israel Start-Up Nation) var blant rytterne som fikk hard medfart.

16 kilometer før mål var det over også for Schär. Van Aert hadde kjørt lenge i front av feltet før den tid, men nå var det superspreke Daniel Oss som tok over. Begge de to hadde jo for så vidt vist gode takter den siste tida, da …

Det tok ikke lang tid for hjelperne til Arkéa Samsic, Jumbo-Visma og UAE-Team Emirates gjeninntok kontroll i feltet, og gjorde seg klare for å sette et tempo som passet for deres respektive kapteiner.

Hagen kjørt av – så Froome

Col de Porte er for øvrig 17,5 kilometer lang og stiger med 6,2 prosent i snitt. Det skjuler seg imidlertid en utforkjøring i starten av bakken. De siste 11,5 kilometer går igjen oppover. Her møter man stigningsprosenter á 9-10 prosent drøye fem kilometer opp i bakken. Før det faller til nærmere 6-7 før rytterne inntar den siste halve kilometeren. Her spretter det opp igjen til 8,2 prosent.

Feltet lot noe overraskende Armirail bli sittende igjen der framme og steke i sitt eget fett. Etter utforkjøringa tok endelig Team Ineos fronten, og så ut til å ville sette Jumbo-Visma under press. Samtlige Ineos-ryttere tok oppstilling der framme, inkludert Chris Froome.

Med ni kilometer til toppen var det dessverre slutt for Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) i hovedfeltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FINITO: Ni kilometer unna mål var det slutt for Carl Fredrik Hagen i hovedfeltet. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Dylan Van Baarle var førstemann i aksjon på Sky-toget. Deretter tok Jonathan Castroviejo over. Bak seg hadde han Michael Kwiatkowski, Geraint Thomas, Chris Foome, Egan Bernal og Pavel Sivakov. Jumbo-Visma virket mer sårbare i dag. Roglic ble passet på av Sepp Kuss og Steven Kruisjwijk, mens Tom Dumoulin lå plassert ennå lengre bak i feltet. Med seks kilometer igjen var også Castroviejo ferdig med dagens taue-forpliktelser.

Ineos kjørte seg i senk

Michal Kwiatkowski tok over, og gjorde igjen manns jobb der framme. Chris Froome har ikke fungert i skade-comebacket sitt, og briten måtte slå ut alt før han hadde vært i aksjon i front av Ineos-toget.

Geraint Thomas tok over i en kortere periode – men også han var ferdig etter en kort føring. Det betød av Sivakov var den eneste rytteren Bernal hadde igjen med over 2 kilometer igjen til toppen.

Det skjønte selvsagt konkurrentene. Emmanuel Buchmann angrep først, og ble fulgt av Thibaut Pinot og Sepp Kuss. Det var nok til å kjøre av Sivakov.

Kuss fortsatte å holde tempoet oppe, før Bernal forsøkte seg med et halvhjertet angrep. Innenfor den siste halve kilometeren kjørte Roglic sittende ifra konkurrentene sine. Han brøt måstreken åtte sekunder før Thibaut Pinot, men Egan Bernal ikke maktet med enn en skuffende 10.-plass.

Colombianeren ligger nå 16 sekunder bak Roglic i sammendraget, og falt ned på en fjerdeplass.

Tagget med:

Les også disse