Nye oppgaver: Lars Petter Nordhaug kom fra over 30 grader til rundt ti i Bodø. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Slik forklarer Nordhaug OL-nedturen

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 11.08.16 11:01

Del på    

– Det gikk i dass.

BODØ (procycling.no): Direkte fra Rio til Bodø. Lars Petter Nordhaug rakk knapt å spise og få massasje før han møtte folkemengden i Bodø sentrum for lagpresentasjon til Arctic Race. Et ritt han hadde sterke ønsker om å sykle, tross dårlig akklimatisering og et OL-ritt i beina.

– Det er på luggen, ler Nordhaug overfor procycling.no i det kveldssola er i ferd med å legge en iskald skygge over Solparken i Bodø sentrum.

Sportssjefen om høydeoppholdet: – Det beste alternativet

Den siste uken har imidlertid ikke bare vært smil og latter for Sky-rytteren. Mens mange valgte å peke på Edvald Boasson Hagen som Norges sterkeste kort i Rio, var det vel så mange som mente Nordhaug kunne hevde seg – inkludert 32-åringen selv. Men da farten ble skrudd opp for alvor, maktet ikke nordmannen å henge med, og trillet til slutt i mål til en svært skuffende 48. plass, 20 minutter bak Greg Van Avermaet.

– Jeg følte meg veldig bra underveis. Vi satt godt med i bunn av den lengste bakken, men så klarte jeg bare ikke å henge med. Jeg trodde det gikk altfor fort, men sett i etterkant så kjørte vi jo samme bakke mye fortere på trening, forklarer han.

Det norske laget har i etterkant pekt på varmen som en faktor, og ble overrasket da det bikket over 35 grader i samme løype det hadde vært ti grader mindre i dagene før. Nordhaug tror imidlertid ikke forklaringen på det skuffende resultatet er så enkel.

– Alle fire på det norske laget kjørte blant de beste intervalløktene vi har gjort i forkant av løpet. Nei, det var skikkelig kjedelig, sukker han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avslappet: Nordhaug lar seg ikke stresse over at kontrakten med Sky er i ferd med å gå ut, men velger å fokusere på oppgavene som venter i høst. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Avslappet: Nordhaug lar seg ikke stresse over at kontrakten med Sky er i ferd med å gå ut, men velger å fokusere på oppgavene som venter i høst. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Mistet viktig ritt
For det kunne gått så mye bedre. Norges Cykleforbund mobiliserte sterkt for et høydeopphold i juli hvor tre av fire norske OL-utøvere (Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen) deltok. Etter det som alle rytterne opplevde som et vellykket opphold, skulle Nordhaug også etter planen kjøre Clásica San Sebastian som siste gjennomkjøring før OL. Slik ble det likevel ikke.

– Jeg fikk kontramelding bare noen dager i forkant, så det gikk i dass. Det er ganske kjedelig.

Hvorfor Team Sky snudde har han ingen god forklaring på. Det har heller ikke Gabriel Rasch.

– Jeg er ikke helt sikker. Det var sånn det ble, forteller «Gabba» til procycling.no.

Han er enig i at Nordhaug hadde trengt en gjennomkjøring for OL-løpet.

– Han har hatt en lang periode uten løp, men han var oppe i høyden. Han er nybakt pappa og har hatt litt utfordringer med det, også. I Rio dukket det også opp noen mekaniske utfordringer. Han punkterte vel, og jeg tror han mistet kjedet sitt på brosteinen. Det kan være litt av forklaringen.

– Hva slags forventninger kunne vi ha, realistisk sett til de fire norske slik OL-løypa var?

– Når Van Avermaet vinner, så kunne Edvald ha vunnet også. Det var litt skuffende av ham og Lars Petter. Jeg vet ikke helt hvordan oppladningen til løpet har vært – om de har gjort alt riktig. Det handler ikke bare om hva som skjedde i Rio, men hva de har gjort tidligere. Om de så på det som et viktig løp. Han var nok litt skuffet etterpå.

Uheldig
Høydesamlingen på tre uker i italienske fjell skulle gi oppladningen som trengtes for å hevde seg.

– Hvor kjipt er det at resultatet ble som det ble når det ble mobilisert så sterkt med en høydesamling?

– Det er ikke heldig, men høydesamlingen gir kanskje kreditt til andre ritt. Men ser man på resultatlista fra OL, så kommer 19 av de 20 beste fra Tour de France. Det hadde nok vært den beste oppkjøringen, men jeg hadde ikke så mye valg, sier Nordhaug som ikke var i nærheten av å bekle det stjernespekkede hjelperytterlaget til Chris Froome.

Samtidig er han på utgående kontrakt med Team Sky, og bekrefter at han ikke på nåværende tidspunkt har hørt noe om forhandlinger. Han er blitt for gammel til å stresse, mener han, men skal bruke løpene fremover for å bevise seg verdig en ny kontrakt. Deriblant i Arctic Race, men også i Vattenfall Cyclassics, GP de Plouay-Bretagne, samt de to velkjente rittene i Canada, GP Cycliste de Qhuébek og GP Cycliste de Montréal.

– Vanskelig uten resultater
Gabba på sin side er usikker på hvor sterkt Nordhaug stiller til en ny kontrakt, men peker også på at han har gyldne muligheter til å bevise sine kvaliteter utover høsten.

– Det er vanskelig på et lag som dette når du ikke har vist de helt store resultatene, mener Rasch.

– Hva vil du si om Lars Petter som utøver: På sitt beste er han jo veldig bra. Har du fortsatt troen på ham?

– Han er litt ustabil, det er han. Men noen ganger er han også veldig bra. Det er nok flere faktorer som spiller inn, men han har fått trent veldig bra i juli måned, så jeg håper han får betalt for den jobben i rittene som venter.

– Er han dedikert nok til å kjøre for Team Sky?

– Ja, jeg tror da det.

Første mulighet til å bevise det kommer i Arctic Race. På tross av Rio-turen, nevnes Nøtterøy-mannen blant navnene som kan vinne rittet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse