EN VIKTIG MANN: Den store rytteren Henrik Evensen blir en viktig hjelper i det ofte vindfulle Qatar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Flere burde gjøre som meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.10.16 11:12

Del på    

Evensen flyttet til Belgia, fikk kontrakt og havnet i VM.

DOHA (procycling.no): Sammen med sin trener la Henrik Evensen en klar plan før årets sesong. Første del av planen var å komme i form tidlig. Andre del var å finne seg et lag. Siste del var det ultimate målet: Å komme seg til VM.

Alt dette har 21-åringen fra IK Hero oppnådd. Veien mot målet for den tidligere Frøy Bianchi-rytteren var dog av det eventyrlystne slaget. Med visshet om at den norske sykkelarenaen ikke var noe for han, flyttet Evensen til Belgia.

Fra sin base i Veerle syklet Maura-gutten kermesse- og gateløp-sirkuset, og leverte gode resultater. To podieplasser og en seier på de tre første rittene. Evensen imponerte og presterte godt nok til at det nederlandske kontinentallaget SEG Racing signerte han i begynnelsen av april.

På tampen av en innholdsrik og spennende sesong er den høyreiste Evensen (202 cm) på plass i Doha. Han kom inn som reserve for en syk Rasmus Tiller (Ringeriks-Kraft). Veien til VM – via syklingens Mekka: Belgia – anbefaler han andre å våge seg ut på.

Som del av U23-landslaget blir han en viktig hjelper for Kristoffer Halvorsen (Joker Byggtorget), den spurtsterke medaljekandidaten som må skjermes for vind, fôres med flasker og holdes unna trøbbel.

– Det (sesongen) har vært bra. Min beste sesong hittil. Jeg har kjørt veldig mange fine løp. Samtidig har jeg merket at jeg var i form tidlig. Jeg har fått betale litt for det i en såpass lang sesong.

– Hva slags type rytter er du og hva brukes du til i SEG?

– Jeg er en klassikerrytter, helt klart. Jeg har kjørt mye bra i de rittene. Jeg er god i sidevind. Jeg har ofte hatt en rolle hvor jeg har passet på spurterne. I SEG er de også opptatt av vi skal kjøre sykkelløp. Det har alltid vært muligheter for å gå i brudd og herje.

– Det har også vært interesse fra norske kontilag (Uno-X Development Team), men du velger å bli værende?

– Ja, det har vært det. Jeg synes det er fint, og jeg vurderte det. Selv om SEG er et U23-lag, lar de meg være ett år til. Det er en mulighet jeg føler jeg må ta. Jeg trives godt i laget og de har et rittprogram som passer meg mye bedre enn det de norske lagene kunne tilby. Ikke nødvendigvis de beste rittene, men om jeg må kjøre nasjonale ritt (i Nederland) er det ofte relativt flate ritt som er UCI-kategorisert. Det passer meg veldig bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

U23 laget: Kristoffer Halvorsen, Amund Grøndahl Jansen, Anders Skaarseth, Ole Forfang, Henrik Evensen, Fridtjof Røinås. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

U23 laget: Kristoffer Halvorsen, Amund Grøndahl Jansen, Anders Skaarseth, Ole Forfang, Henrik Evensen, Fridtjof Røinås. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

– Hvordan er miljøet i laget?

– Vi har mange nederlendere, men det har gått fint. Alle snakker engelsk. Det har ikke vært noe stress. Jeg har bodd mye i Belgia sammen med Max Kørner i en leilighet der.

– Det hender man hører at man ikke blir sett av landslagsledelsen om man velger en annen vei enn de norske kontilagene. Nå er du i VM, så det er greit – men føler du selv at de følger med på deg?

– Det er bra at jeg fikk sjansen her.

– Men du har ikke kjørt mye U23 i år?

– Jeg har ikke kjørt noen ting. Det er nok forskjellige grunner til det. Uten å være for kritisk, så synes jeg kontakten mellom landslaget og oss som kjører for lag ute, er litt for dårlig. Jeg har også hørt flere andre som sier det. På den annen side har det ikke vært tvil om at de laget som har kjørt på landslaget har vært det beste. 

– Hvor godt kjenner du lagkameratene dine?

– Jeg har gått på skole med «Doffen» (Kristoffer Halvorsen), og har syklet sammen med dem i flere år nå.

– Du har syklet sammen med Jenthe Biermans som nå er på vei til Katusha, en god rytter der?

– Ja, han er veldig solid. Og veldig flink og profesjonell. Han har ikke kjørt inn så mange resultater i år, men han er råsterk. Jeg er sikker på at han vil klare seg fint.

– Bør andre ryttere gjøre som deg?

– Ja, ritt i Norge kjøres på en måte og det passer ikke for alle. Rett og slett. Jeg var sikker på i fjor at jeg holdt et ganske høyt nivå, men jeg kjørte mange løp som ikke passet. Jeg tok noen steg i vinter, men så fort jeg kommer ned i ritt som passer, så er jeg oppi der. Det burde flere gjøre hvis de virkelig vil noe med sykling. De bør oppsøke miljøene der de trives.

– Hva med dine resultater? Er det plan om å kjøre inn mer neste år?

– Ja, det er selvfølgelig målet. Det har vært mye jobb som hjelperytter i år, hvilket jeg kanskje liker litt for godt. Neste år kommer jeg til å tenke mer på meg selv, av og til. Være litt råere der.

– Hva får Norge til i VM?

– Jeg har veldig trua på Doffen, det har jeg. Han har imponert mange i år, og jeg tror han kan få til noe veldig bra.

Tagget med: ,

Les også disse