FÅR NY SJEF: Edvald Boasson Hagen (tv) og Alexander Kristoff avbildet med Stig Kristiansen som slutter som landslaggsjef
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Fem krevende år i jobben

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.10.17 17:35

Del på    

Kristiansen ser frem til nye utfordringer med Uno-X Development Team.

(procycling.no): Stig Kristiansen vil kunne se tilbake på fem innholdsrike år som norsk landslagssjef på herresiden, når han nå takker for seg og går over i stillingen som sportsdirektør hos Uno-X Hydrogen Development Team.

Medaljefangst i VM og EM på både senior og U23-nivå har preget hans tid som sjef, samt den interne rivaliseringen mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

– Jeg er vært fem år i en meget krevende jobb. Motivasjonen min for å skifte jobb er at jeg får jobbe tettere med mindre grupper og får større mulighet til å påvirke utøverne. Det synes jeg er veldig spennende. Slike muligheter har man som landslagssjef i langt mindre grad. Man jobber der også tettest mulig med utøverne, men i kortere perioder. Nå tror jeg det skal bli spennende å sitte på andre siden av bordet, sier Kristiansen til procycling.no.

– Jeg har brukt en del tid på valget mitt, og diskusjonen har pågått i over et år, der jeg har veid for og i mot. I den prosessen har jeg funnet ut at å utvikle unge ryttere er det jeg brenner for.

Kristiansen trer inn i det sportslige apparatet hos Uno-X Development Team, hvor man finner Kurt Asle Arvesen og Leonard Snoeks fra før.

– Rollene er ikke satt ennå, men Kurt er sportssjef og han vil være den øverste sjefen for det sportslige. Vi skal klare å fordele oppgavene på en fornuftig måte etter hvor kompetansene våre ligger hen.

Sikter mot toppen

Uno-X har markert seg med flere signeringer denne høsten. Til neste år styrkes stallen med lovende talent som for eksempel Tobias Foss fra rivalen Joker Icopal, samt ungguttene Idar Andersen, årets juniornorgesmester, og Andreas Leknessund, norgesmester og europamester på tempo av året.

– Jeg brenner veldig for U23-klassen og alt det som skjer i de årene. Og Uno-X har gått hardt ut og satser på de unge. Som sagt er det det jeg også brenner for. Muligheten til å prege dette systemet var en mulighet som jeg ikke kunne si nei til, bemerker Kristiansen.

– Tobias er et veldig godt bilde av akkurat dette. Nå får jeg muligheten til å jobbe tettere med utøvere som Tobias. Som landslagssjef hadde jeg selvsagt lange perioder hvor jeg fulgte han opp. Nå kommer jeg nærmere på, og får påvirket utviklingen hans i det daglige. I tillegg til ryttere som Idar Andersen og Andreas Leknessund som har briljert i juniorklassen. De er ikke ferdig utviklet, men er utrolig spennende ryttere.

Kristiansen vedgår at Uno-X er et ambisiøst prosjekt som vil være best i Norge på talentutvikling, men understreker samtidig at man ikke sikter mot å overskygge noen av de rivaliserende lagene. Til neste sesong vil både Team Sparebanken og Team FixIT.no legge ned, mens Team Coop og Joker Icopal holder frem. Sistnevnte har i lang tid holdt en ledende posisjon blant de norske lagene hva gjelder talentutvikling og ikke minst eksport av ryttere til større profflag.

– Jeg tenker ikke på den måten der. Jeg leser at man tenker slik. Jeg har et ekstremt godt forhold til Gino (van Oudenhove) og har hatt det 20 år. Det som er viktigere er at Uno-X må gjøre jobben sin skikkelig. Samme må Joker. Rivaliseringen er sunn – det er viktig med spenning og temperatur i sykkel-Norge. Men jeg er mest opptatt av gruppen min skal bli best mulig. Ikke nødvendigvis bedre enn noen andre.

Fem år i jobben

VM i Bergen ble altså Kristiansens siste formelle oppdrag som norsk landslagssjef. I kjølvannet av mesterskapet på hjemmebane, der Norge tok sin eneste medalje med Alexander Kristoffs sølv, fikk 47-åringen bekreftet hvordan sykkel-Norge har utviklet og endret seg i hans fem år lange regjeringstid.

– Kravstorheten til det norske sykkelfolket. Fra at en 12.plass til Lars Petter Nordhaug i Firenze ble en opptur, så har sølv til Alexander Kristoff på hjemmebane blitt en skuffelse. Det er nesten litt sårende å si det, men sånn er det blitt. 4.plasser er fiasko. Dette er altså et godt bilde på hvor langt nivået har økt på disse fem år.

Høydepunktene har vært mange: U23-gull med Sven Erik Bystrøm (2014) og Kristoffer Halvorsen (2016), EM-gull og VM-sølv med Kristoff, og svært gode resultater i Nationcupen. Mer turbulent ble det under VM i Doha på herrenes fellesstart, der finalen utløste en veritabel ordkrig mellom Kristoff og Boasson Hagen.

– Mange vil kanskje huske Doha i mange år til. Jeg vil i hvertfall huske det godt om 30 år. Men det beste som jeg vil huske er sølvet til Alex, sier Kristiansen – som tegner opp en kort stillingsbeskrivelse til den som måtte ønske å søke på jobben som landslagssjef.

– Det er en relativt krevende jobb. Det er mange interesser rundt ulike ryttere som må balanseres. Man må kunne tenke langsiktig og stå med beina planet stødig på jorda.

Tagget med: ,

Les også disse