JEVN DUELL: Det ble kamp helt til målstreken mellom Caleb Ewan og Jasper Philipsen. Ewan var først over, men ble senere deplassert. FOTO: Daniel Kalisz/Getty Images

Ewan deplassert etter å ha skallet til Philipsen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 19.01.19 09:07

Del på    

Dramatisk avslutning på den femte etappen av Tour Down Under.

(procycling.no): Ettersom den tradisjonelle Willunga Hill-etappen i år er flyttet til siste etappe var det lørdag siste sjanse for spurterne i årets Tour Down Under. Det ble en innholdsrik affære med velt og ureglementerte manøvre.

Uten noen etappeseier så langt kokte det muligens litt over for Caleb Ewan under den glødende solen. Australieren åpnet spurten først og kom i stor fart bakfra. På hjulet fulgte Jasper Philipsen og den unge belgieren først å gå rundt på høyre side.

UAE Team Emirates-rytteren fulgte Ewan helt til døren, men Lotto-Soudal-rytteren presset sykkelen først over streken og slapp følelsene løs. Mens Ewan var i gledesrus satte UCI-kommissærene umiddelbart igang med å undersøke bildene fra oppløpet og etter hvert kom den nedslående konklusjonen: Ewan deplasseres etter å ha skallet til og presset seg inn foran Philpsen, i posisjonskampen (se opptrinnet i videoen under).

(artikkelen fortsetter under)

https://twitter.com/tourdownunder/status/1086491540875169794

Etter å ha rundt den siste svingen ut på oppløpet lå Philipsen på hjulet til Sagan, hvor Ewan ønsket å ligge. Opp på siden av den unge rytteren bruker Ewan først skulderen, før han sklir litt tilbake. Når han kommer opp igjen på siden av ham tar han i bruk tøffere metoder og skaller til ham to ganger, før han presser seg inn på hjulet og Philpsen viker.

Manøveren strider mot paragraf 2.12.007, artikkel 5.1, i UCIs rittreglement, som omhandler linjeskift,  å sette andre ryttere i fare eller en uregelmessig spurt. Dermed går seieren til Philipsen, som tar sin første World Tour-seier.

– Dette er en viktig seier for meg. Mitt første World Tour-ritt, men det skejdde på en merkelig måte, siden jeg egentlig ikke var først over streken. Men suksess er alltid vakkert og jeg er veldig fornøyd med å ha tatt seieren, fortalte 20-åringen etter etappen.

Bevin i bakken

Inn mot målgang i Strathalbyn hadde det begynt å dra seg ordentlig til med ti kilometer igjen. Flere stygge velt har preget rittet den siste uken og en lørdag gikk en ny stor velt.

Velten starter like bak fronten av feltet og forplanter seg bakover. Flere CCC-ryttere går i bakken, deriblant rittleder Patrick Bevin. Newzealenderen kom seg raskt på beina igjen, men holdt seg til ribbeina og haltet.

Tilbake på sykkelen igjen fikk lagkameratene organisert seg og snart fikk også hovedfeltet beskjed om at rittlederen hadde gått i bakken, og de satte ned tempoet, slik at Bevin fikk komme tilbake. CCC-rytteren fullførte etappen i hovedfeltet, men var ille tilredt med flere skrubbsår og tydelig i smerter.

Etter etappen ble 27-åringen sendt til røntgenundersøkelser. Foran den siste etappen leder han rittet med syv sekunder på Daryl Impey og 16 sekunder på Luis León Sánchez.

https://twitter.com/tourdownunder/status/1086490441762009088

Tagget med: , ,

Les også disse