FLERE FULGTE MED PÅ AMUND: Mathieu Heijboer har vært treneren til Amund Grøndahl Jansen siden han sluttet seg til Jumbo-Visma i 2016. Både han og den tyske sportsdirektøren Grischa Niermann var delaktige når det gjaldt å få signert nordmannen. FOTO: Bram Berkien/Jumbo Visma

Slik endte Grøndahl Jansen opp i Jumbo-Visma

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.01.20 10:50

Del på    

Nåværende sjef spilte avgjørende rolle.

(procycling.no): En rekke gode prestasjoner for Joker Fuel of Norway og det norske U23-landslaget bygget grunnmuren for interessen LottoNL-Jumbo (nå Jumbo-Visma) viste for den da 22 år gamle Amund Grøndahl Jansen, høsten 2016.

Den siste brikka falt nok på plass under Tour de l’Avenir, da romerikingen spurtslo Jonathan Dibben i bruddet på den andre etappen og samtidig overtok den gule ledertrøya fra Vincenzo Albanese.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Et par uker senere, da Grøndahl Jansen egentlig var på vei til Belgia for å kjøre ritt med lagkameratene på sitt norske kontinentallag, møtte han sportsdirektør Nico Verhoeven, samt trenerne Merjin Zeeman og Mathieu Heijboer under en mellomlanding på Schiphol i Amsterdam.

Ledelsen i laget ble oppmerksom på ham da han stakk unna med sammenlagtseieren under ZLM Tour tidlig i sesongen, og fikk se tendensen bekreftet via solid kjøring i både U23-utgaven av Flandern rundt (4.-plass) og Tour de Gironde (etappeseier og sammenlagtseier).

I tillegg var det en annen som hadde mulighet til å finstudere den kjøresterke nordmannen, nemlig Grischa Niermann:

– I 2016 var jeg sportsdirektør for Rabobanks utviklingslag, og da så jeg Amund i en hel del ritt ettersom han var en del av Joker-laget. Da vi kom så langt som til Tour de l’Avenir, visste jeg at jeg skulle bli en del av Lotto-Jumbo den påfølgende sesongen. Jeg tok kontakt med lagledelsen og tipset dem om denne nordmannen som hadde imponert meg med sin offensive kjøring som hadde brakt ham en etappeseier og gul ledertrøye i l’Avenir. Det var slik han ble en del av laget. Det er alltid vanskelig å vite hvordan en ung rytter utvikler seg videre etter at han blir proff, men jeg var veldig sikker på at Amund hadde en stor framtid foran seg, sier sportsdirektør i Jumbo-Visma, Grischa Niermann til procycling.no.

Flere fulgte med på Grøndahl Jansen

Det norske laget i l’Avenir besto av Ole Forfang, Anders Skaarseth, Trond Håkon Trondsen, Tobias Foss, Kristoffer Halvorsen og Grøndahl Jansen.

På tross av massevis av angrep i løpet av de første to dagene, maktet sistnevnte kunststykket å komme med i det avgjørende bruddet begge gangene. Det resulterte i andreplass, etappeseier og gul trøye.

Dette var den siste bekreftelsen det nederlandske laget hadde håpet på. Og det var nemlig ikke bare Niermann som hadde et godt øye til gutten fra Nes på Romerike.

– Omtrent samtidig tok min nåværende trener kontakt med en kollega på Lillehammer og spurte om de hadde noe informasjon liggende på meg. Så dette foregikk nok på to fronter, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG: Amund Grøndahl Jansen forteller at tiltroen fra tyskeren Grischa Niermann har hjulpet ham til å finne seg til rette innafor Jumbo-Visma. FOTO: Team Jumbo-Visma

Personene han snakker om er Mathieu Heijboer, som fremdeles er hans personlige trener i Jumbo-Visma-systemet, og Bent Rønnestad – professor ved Høgskolen i Innlandet på Lillehammer:

– Mathieu hadde gjort noen forskningsprosjekter sammen med Bent fra Høgskolen på Lillehammer. Derfra fikk han også en fysisk test, og ble satt i kontakt med Reidar (Borgersen) som var min daværende trener, forteller Grøndahl Jansen som også røper at landslagssjef Stig Kristiansen la inn et godt ord for ham.

Da både fysiske data og førstehåndskunnskap om rytteren ga mening, reiste Grøndahl Jansen hjem fra sin første samling med laget i Utrecht, med utkast til sin første proffkontrakt i baklomma.

Starten på noe stort med Groenewegen og Roglic

Stegene både han og WorldTour-laget Jumbo-Visma har tatt siden, er på mange måter fascinerende.

2016 var den første sesongen Dylan Groenewegen slo ut i full blomst. Fra to proffseirer året i forveien, endte totalen dette året på 11. Totalt 19 seirer holdt likevel bare til 21.-plass på lista over de mestvinnende sykkellagene det året.

Hos CQ-ranking lå laget på 13.-plass basert på hvor mange poeng de hadde sanket inn. Ting var ’på langt nær svart’. Groenewegen er alt nevnt, i tillegg hadde Primoz Roglic begynt å vise hva som bor i ham – blant annet ved å vinne den individuelle tempoen på dag ni av Giro d’Italia. Steven Kruijswjik kjempet i tillegg om sammenlagtseieren hele veien inn, men krasjet på vei ned fra Cima Coppi og tapte nesten fem minutter til Vincenzo Nibali.

Tidligere har Grøndahl Jansen vært åpen om at hans lagvalg den høsten var mer preget av Lotto enn Jumbo, hvis det går an å si det slik:

– Jeg visste at Jumbo (supermarkedkjede, vår anm.) skulle være med videre på lang sikt, men jeg hadde ikke sett for meg alle disse signeringene. Da jeg skrev under var vi et av de minste lagene. Jeg tenkte at jeg likevel ville ta turen til et lag som var godt organisert for å lære meg profesjonen på en god måte. Så skulle jeg heller kikke nærmere på andre alternativer underveis, dersom utviklinga mi stanset opp eller om laget sto på stedet hvil, uttalte han til oss foran årets sesong.

Da hadde satsinga ervervet Mike Teunissen, Wout van Aert og Laurens De Plus – og så hvassere ut enn på lenge.

Budsjettene økt til mer enn 200 millioner

Sportsdirektør Zeeman avslørte tidligere i høst at laget denne sesongen har kjørt rundt med det nest minste av alle lagbudsjettene i WorldTouren.

Teamsjef Richard Plugge har siden bekrefta at Jumbo-Visma har mer enn 20 millioner euro (200 millioner norske kroner) mot rundt 15 mill. euro denne sesongen.

De satte for alvor to streker under at de er Nederlands største – og foretrukne – WT-mannskap, ved å sikre seg Tom Dumoulin fra Team Sunweb foran inneværende sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SE PÅ MEG! En «purung» Amund Grøndahl Jansen kjørte seg inn i gul trøye under dag to av Tour de l’Avenir. Det var mange som fikk med seg det, også lagledelsen i Team Jumbo-Visma. FOTO: Norges Cykleforbund/My Newsdesk

Alle stjernene til tross, man er nødt til å videreutvikle dem også. Sammen. Og det er her laget har lyktes så godt når det gjelder Grøndahl Jansen fram til nå.

– Amund tilpasset seg sin nye arbeidsgiver med en gang, og vi er veldig fornøyde med utviklinga han har hatt helt fra starten. Har har vist fram talentet sitt i klassikerne, og i tillegg som et ledd i spurtopptrekket rundt Dylan Groenewegen. Allerede i sin andre sesong hos oss tok vi ham til Tour de France som en del av opptrekket, påpeker Niermann.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hva tror du er grunnen til at lykkes så godt i laget deres? Ifølge ham selv er han mer et produkt av trening enn iboende talent, hva tenker du?

– Amund jobber selvsagt hardt for å oppnå målene han setter seg, men etter mitt syn har han også masse talent. Hardt arbeid alene kan gjøre deg til sykkelproff, men for å briljere, slik Amund gjør, trenger du også talent. Et av de mest eksepsjonelle talentene hans er å lære seg språk kjapt og på grunn av det bli fullt integrert i et nytt miljø på kort tid. Det er også talent! påpeker han.

Tar store steg i klassikerne

I løpet av tre år som sykkelproff har 25-åringen begynt å yppe seg i selskap med verdens beste klassikerryttere. Fra Omloop Het Nieuwsblad og Paris-Roubaix (16.-plass, vår anm.) i 2018, til E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem denne sesongen – der han sklir med i skumle konstellasjoner underveis, og presterer på et nivå der man innser det kun er kort tid igjen før det smeller inn en saftig seier fra den kanten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En framtidig kaptein i klassikerne

I tillegg har han både vært toneangivende og pliktoppfyllende del av Jumob-Visma når de har dominert Paris-Nice, Firedagers i Dunkerque, ZLM Tour og Tour of Britain denne sesongen. Grøndahl Jansen står også med femteplasser fra Ride London-Surrey og Bretagne Classic denne sesongen.

– Hva slags ritt ønsker dere at Amund skal bli enda bedre til i framtida?

– Amund er en type som passer aller best inn under vårklasiskerne. Vi har sett talentet hans der allerede, men med litt mer flaks og når han blir enda et par hakk sterkere, så er han kapabel til å gå for et resultat i alle ritt mellom Het Nieuwsblad og Paris-Roubaix, vurderer Niermann.

Grøndahl Jansen: – Han har alltid trodd på meg

I juni noterte han seg for sin første seier for Jumbo-Visma, da Grøndahl Jansen gikk solo inn etter en svært kaotisk etappe under ZLM Tour i Nederland.

Den 3. etappen var en slags light-utgave at Amstel Gold Race, med både Cauberg og Eyserbosweg underveis. Altså terreng som på papiret passer ham helt greit, men som nok hadde blitt for tøft i et fullskala WorldTour-ritt á la Amstel Gold Race.

Det handler likevel om å ta sjansene som dukker opp underveis når man er del av et stjernelag som Jumbo-Visma har vokst seg til å bli. Grøndahl Jansen mener Niermann er én av støttespillerne hans i laget som har fått ham til å tro mer på seg selv:

– Grischa har forbedret laget i første rekke, men har også bidratt til at jeg har utviklet meg ved alltid å ha troen på mine egenskaper og sette meg i en posisjon i laget jeg ikke nødvendigvis selv hadde «tatt», beskriver han.

– Han har gitt meg mer selvtillit ved å ha tro på meg, legger han til.

– Hvordan vil du selv beskrive egen utvikling i laget så langt?

– Jeg har prøvd og feilet litt for å finne «min» vei opp og fram. I 2019 begynte brikkene virkelig å falle på plass. Jeg har tatt et steg opp mot toppen og ligger nå og vaker litt under de beste rytterne. Det var ikke gitt for meg at jeg kunne komme opp på et nivå hvor jeg ikke bare agerer som hjelper i WorldTouren, i og med at jeg ikke var det aller største talentet som junior og U23, men hvert år går det i riktig retning, svarer han.

Ikke truet av store stjernes ankomst

Også under VM i Yorkshire demonstrerte Grøndahl Jansen at karrierepila fremdeles peker riktig vei. Under bikkjeslagsmålet det ble under tungt, kaldt Harrogate-regn, og nordmannen hadde mer enn nok med å holde seg på sykkelen i løpet av de siste krevende og bitende kalde turene i rundløypa. Dermed fikk vi ikke sett et av hans trademarks, nemlig å skli med et potensielt truende kobbel av noen av de nest best rytterne underveis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MER ENN HABIL INNSATS: Amund Grøndahl Jansen viste fram at han er en del av The Cream of the Crop under landeveisrittet i Harrogate, Yorkshire. FOTO: Alex Whitehead – Pool/Getty Images

Ved å sitte i nærheten av Alexander Kristoff nesten hele veien inn til mål, fikk vi i hvert fall bekreftet at vi har nok en mann å spille på når VM-sirkuset inntar hjertet av Flandern om to års tid.

– Et mesterskap med løyper fra vårklassikerne, blir selvsagt flott for Amund. Jeg går ut ifra at han vil ha en slags intern fight med Alexander Kristoff om kapteinsrollen, men i september 2021 kommer Amund til å være enda sterkere, mener Niermann.

I øyeblikket vil kanskje det eneste faremomentet innafor Jumbo-Visma være at prosjektet vokser seg så stort at det til slutt stagger nordmannens utvikling i laget. Roglic, Groenewegen og Dumoulin tar alle stor plass, og alle som vil bli kjørt for utover det – er nødt til å gjøre det beste ut av de få sjansene som dukker opp.

– Som lag har vi vokst mye de siste åra, noe som også betyr at vi har mange ryttere som kan vinne store ritt. Amunds spesialitet utover opptrekket, er vårklassikerne. Der har vi også Mike Teunissen og Wout Van Aert, men jeg tenker at det egentlig er en fordel for dem at de er tre som kan dele på ansvaret. Decuninck-Quick Step har dominert disse rittene i årevis nå, og de har ikke én dedikert kaptein, men en gruppe ryttere som alle er i stand til å vinne ritt. Primoz Roglic er den beste rytteren i verden akkurat nå, men han er ikke den eneste kapteinen vår som kan vinne ritt. Jeg ser ikke at det skal være noe problem for Amund (at prosjektet vokser seg for stort, vår anm.). I laget vårt får alle sin sjanse og de fleste gangene du vinner, er det fordi nettopp du er den sterkeste.

Grøndahl Jansen har overfor procycling.no bare vært positivt når rytterne som Danny Van Poppel og Wout Van Aert har ankommet laget, på tross av at de potensielt også innskrenker hans egen frihet under finalene av rittet.

Han ser også for seg å bli i laget i uoverskuelig framtid, og tror ikke han snart kan bli tvunget videre i håp om å finne lag der sjansene for at nettopp han skal ta steget opp til topps på podiet vil forsterkes ytterligere:

– Jeg kjører nok for Jumbo-Visma så lenge de økonomiske rammene tilsvarer andre lag og jeg har sportslige muligheter som motiverer meg. Enn så lenge ser det ut til at det blir et lengre opphold her, påpeker han.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse