GLEDESTÅRER: August Jensen kunne slippe jubelen løs etter at juryen hadde gransket målfotoet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Endelig satt den for Jensen: – Det var mye følelser

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.08.17 09:52

Del på    

Bodøværingen tok karrierens største seier på hjemmebane i nord.

– Vi startet dagen med at Krister Hagen måtte spy i natt. Det var en dårlig start på dagen, men når det ender som dette, må vi bare være «happy», sier Olav Aleksander Benjaminsen til procycling.no.

Coops sportsdirektør sine ord er et mildt sag en kraftig underdrivelse, etter at August Jensen på de siste meterne fikk kastet sykkelen foran Dylan Teuns. 25-åringen fra Bodø vant den tredje etappen i Arctic Race – hans første seier på proffnivå.

 – Jeg gikk ut med 200 meter igjen. Det er kanskje litt langt på et så bratt oppløp, men jeg tok sjansen. Jeg nærmet meg Teuns mer og mer. Jeg turte ikke å håpe noe. Jeg visste jeg hadde sjansen, men de siste meterne var jeg så stiv at jeg bare så svart. Jeg så at mållinjen nærmet seg, og da hev jeg bare frem sykkelen. Etter det blacket jeg helt ut. Jeg ga i hvert fall alt, sier bodøværingen selv til procycling.no.

Med et sykkelkast selv en storspurter ville vært stolt av, ble Jensen etter granskning av målfotoet utropt til vinneren.

– Det var pinefulle minutter hvor jeg ikke helt turte å juble for tidlig. Det er en seier i ett av de største rittene vi sykler. Det blir ekstra spesielt for meg i Nord-Norge, med så mye folk som er ute i løypa og heier på meg og de andre rytterne, og så mange i målområdet som roper navnet mitt. Det var mye følelser, sier Jensen.

Den forløsende seieren

Seirer har Jensen tatt før. Tre tidligere i år, to i 2016 og to i 2015, men alle i 2.2-ritt. Til sammenligning er Arctic Race et 2.HC-ritt, to nivå over Jensens tidligere seirer, og kun ett nivå under WorldTouren.

Den tidligere TVK-rytteren har etablert seg som Sandnes-lagets klart beste rytter, med en helt enorm stabilitet.  Han var topp ti på samtlige etapper i Tour of Norway og Tour des Fjords, og rekka fortsatte med andreplass på den første etappen i Arctic Race på torsdag.

– Jeg gjorde en feil avgjørelse. Jeg skulle fulgt han. Jeg hadde beina til det og følte meg bra. Åååååårh! Det er så irriterende at jeg ikke klarer å gjøre det riktige. En andreplass i det her sirkuset er jo bra det, men faen heller, det var så nært, sa Jensen like etter målgang til TV 2, hvor han måtte se at Dylan Teuns slo ham.

Topp ti-rekka til Jensen i de norske etapperittene fikk seg en noe overraskende slutt med ellevteplassen i fredagens massespurt i Bardufoss, og med en rekke brutt, ble også den tidligere uoppnåelige førsteplassen endelig nådd. For hvor han forbannet seg selv etter torsdagen, gjorde han alt rett da han fikk sjansen igjen mot Teuns.

 – I dag timet han det bedre, og slår en på papiret bedre rytter i Dylan Teuns, sier Benjaminsen.

 – Thor Hushovd gikk ganske høyt ut på lagpresentasjonen, og forventet at vi skulle kjempe om etappeseier. Det er gøy å kunne innfri en så stor legendes ord. Jeg følte jeg brukte opp en mulighet på den første etappen. Jeg følte ikke jeg klarte å gi alt da jeg skulle. Det var kult at muligheten var her i dag, på etappen jeg hadde gruet meg mest til, sier Jensen.

KYSS, KLAPP OG KLEM: I målområdet ventet blant andre kjæresten Julie Johannessen på etappevinneren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Kun tre sekunder opp i sammendraget

Før søndagens avsluttende etappe er det nå kun tre sekunder opp til Teuns i sammendraget. Jensen bedyrer at han på ingen måte skal hvile på laurbærene, og at han er klar for å gå for nye triumfer i Tromsø.

 – Tre sekunder betyr jo at jeg må bli topp tre uten at han er helt i nærheten. Det er offensivt å satse på det, men han er en såpass sterk rytter, at det er vanskelig å ta sekunder på han oppover, og holde luken til mål. Det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre, men jeg skal kjempe helt inn til mål. Med skikkelig stang inn, så kan det bli en sammenlagtseier, men det er tre sekunder som skal bli seige å ta inn, sier Jensen.

Bak Coop-rytteren er det 14 sekunder ned til Michel Kreder, mens en gruppe med Eliot Lietaer, Alexander Kristoff og Quentin Pacher lurer ytterligere to sekunder bak. Joker-duoen Carl Fredrik Hagen og Bjørn Tore Hoem er kun 20 sekunder bak Jensen. Dermed er sammendraget fremdeles åpent før den siste dagen.

– Jeg skal være forsiktig med å si at vi skal vinne hele pakka. Dylan Teuns har et sterkt lag, men mann mot mann, hvis en finale går mot en samlet duell mellom August og Teuns, er jeg ganske sikker på at August kan ta det lengste strået, sier Benjaminsen.

– For vår del ville det vært perfekt å ende opp i en duell med Teuns. Han er sterk, så han kommer sikkert til å prøve på noe før en finale. Han vet at August slår han i en spurt, så jeg tror ikke han tør å vente på det.

August Jensen og Peter Sagan

32 ganger har August Jensen vært blant de ti beste denne sesongen – noe Peter Sagan er den eneste andre i sykkelverdenen som har oppnådd denne sesongen.

 – Det skal sies at Sagan har de resultatene i WorldTouren, og jeg kjører litt mindre ritt. Men det viser stabilitet, og det er en kul gimmick. Det viser at jeg er klar for å ta et nytt steg til neste år, sier Jensen. 

Selv svarer han kryptisk på hvor fremtiden ligger, men det er liten tvil om at Jensen kjører for et større lag enn Team Coop neste år.

Les mer: Jensen snart klar for israelsk proffsatsing

– Det har vært en bra sesong. Jeg føler jeg har vært stabil fra starten av. Det virker som jeg har gjort et bra treningsgrunnlag i vinter, så det er noe jeg kommer til å bygge videre på.

Noe som definitivt da er det verdt å bygge videre på er Jensens etappeseier fra Arctic Race – den første et norsk kontinentallag har tatt i rittets fem år lange historie. Tidligere har kun Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) vunnet en etappe i de tre store norske etapperittene av kontinentalryttere, med etappeseieren i Tour of Norway.

– Det er absolutt gøy. For meg er det ekstra spesielt at det var på hjemmebane. Det hadde ikke blitt mindre for meg om Joker eller Sparebanken Sør hadde kjørt inn en seier i Arctic i foregående år. Det hadde ikke gjort noen forskjell på den gleden jeg kjente i dag. Det er en liten milepæl i Arctic-historien i hvert fall, sier Jensen.

– Det er absolutt en fjær i hatten for Team Coop. Det er ikke noe vi har fokusert på, vi ønsker å gjøre det så bra som mulig. Når vi har en så god rytter som August Jensen, så ønsker vi å legge best mulig til rette for ham, forteller Benjaminsen.

For sportsdirektøren blir ikke morgendagen bare spesiell på grunn av muligheten til å vinne hele Arctic Race. Sportsdirektøren fra Sandnessjøen har nemlig da sin siste dag i Team Coop.

– Det har blitt en perfekt avslutning. Den dagen i dag er bare helt sinnsykt rå. Den skal jeg nyte til det fulle, sier Benjaminsen.

Tagget med: ,

Les også disse