Prøv Procycling Pluss idag

GOD SESONGSTART: Edvald Boasson Hagen håper å fortsette med gode resultaer i Volta ao Argarve. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Edvald sjokkåpnet med seier i Spania

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.02.19 15:17

Del på    

– Jeg forventet det ikke, sier Boasson Hagen etter tempo-triumf.

(procycling.no): På ny BMC-sykkel og med startnummer 102 på ryggen, med tiden 12:54,71, var Edvald Boasson Hagen raskest av alle da han kom i mål på den 10,2 kilometer lange tempoetappen i Volta a la Comunitat Valenciana.

Les også: – Den beste testen kommer nå til uka

Rudsbygdingen var meldt i bra slag foran sesongåpningen i spanske Orihuela, men at han skulle kjempe om seieren på etappen hadde nok de færreste sett for seg.

Jos van Emden, én av verdens fremste temposyklister, kunne ikke holde nordmannen bak seg opp den korte, men krevende knekkeren mot slutten av tempoløypa.

Boasson Hagen og Dimension Data var ute og kikket nærmere på forholdene dagen i forveien, og nordmannen fortalte procycling.no at «bakken var tøff», men la fort til:

– Men det dreier seg bare om to minutter opp, sa han om den rundt 700 meter lange bakken som steg 8,2 prosent i snitt.

Favorittene for sent ute

Det var imidlertid ikke få storkanoner som skulle prøve å straffe nordmannens tid fra sene startnumre: Niki Terpstra (Direct Energie), Tony Martin (Jumbo-Visma), Ion Izagirre (Astana Pro Team), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Greg Van Avermaet (CCC), Tour de France-vinner Geraint Thomas (Team Sky) og verdensmester Alejandro Valverde (Movistar Team).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÅPNET MED ET SMELL: Det ble seier i første forsøk for Edvald Boasson Hagen i Valencia. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Dermed ble det lange minutter i arrangørens «hot seat» i målområdet.

– Jeg fryktet både Geraint Thomas og Alejandro Valverde, men da jeg så tidene så det bra ut, sa Edvald Boasson Hagen i et intervju med Eurosport.

Verken Tony Martin, Geraint Thomas eller Alejandro Valverde kunne gjøre noe med nordmannens tid, som dermed kunne juble for en overraskende sterk sesongåpning i Valencia.

– Det er veldig fint å vinne igjen og starte sesongen på denne måten. Jeg forventet det ikke. Jeg ble litt mer nervøs når det nærmet seg start. Jeg er veldig glad nå, fortalte Boasson Hagen i seiersintervjuet med Eurosport.

Han ble så spurt om det var planen at han skulle starte sesongen såpass bra:

– Jeg håpet på en god start og en god følelse og det fikk jeg. Jeg er veldig glad for denne seieren, fortalte Boasson Hagen.

Forrige temposeier kom i Qatar, 2016

Fra sene startnumre var det Ion Izagirre (Astana Pro Team), Tony Martin (Jumbo-Visma) og Dylan Teuns (Bahrain-Merida) som kom nærmest, men tross en god avslutning opp den siste bakken var Izagirre fem sekunder bak på andreplass.

Selv tempoverdensmester Tony Martin slet med å svare på nordmannes tempo på flatene. I mål hadde Boasson Hagen holdt 47,381 kilometer i snitt på sykkelen – og det fant ingen av konkurrentene et motsvar mot.

Den forrige temposeieren til nordmannen (utenom i Norgesmesterskapet) må vi helt tilbake til Tour of Qatar i 2016 for å finne. Under NM i Andebu i fjor sommer, var det så vidt han klarte å forsvare tempogullet i duell mot Andreas Leknessund (Uno-X Development Team).

Volta a la Comunitat Valenciana består totalt av fem etapper, og flere av dem har kuperte avslutninger som kan passe nordmannen. I forkant ble det spekulert i om Giacomo Nizzolo var mannen Dimension Data skulle gå for i spurtene, men det endrer seg nok nå med Boasson Hagen i ledertrøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN HOLDT HØYERE FART: Edvald Boasson Hagen var best både på flatt og i mer kupert terreng under tempoåpningen i Valencia. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Hjemme i Tønsberg kunne sportsdirektør Gino Van Oudenhove glede seg over en pangstart for Edvald og Dimension Data. Van Oudenhove var ikke helt uforberedt på at 31-åringen ville kjempe i toppen av onsdagens tempo-åpning:

– Var det forventet med Edvald-seier i første forsøk?

– Forventet er store ord, men jeg hadde tro på at det var mulig. Jeg snakket med Rolf Aldag i går og spurte han om det. – Topp 5 på en god dag, svarte han. Med en gang jeg så sluttiden til Edvald, visste jeg at det var i boks, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Tagget med: , , ,

Les også disse