UT AV MPCC: Tom Dumoulin melder seg ut av bevegelsen for en mer troverdig sykkelsport, MPCC. FOTO: Jumbo-Visma

Dumoulin melder seg ut av MPCC

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.05.20 18:59

Del på    

Misfornøyd med antidoping-bevegelsens håndtering.

(procycling.no): Den nederlanske Giro d’Italia-vinneren fra 2017 har vært medlem av Mouvement pour un Cyclisme Crédible (MPCC, som jobber for en mer troverdig sykkelsport) siden han syklet for Team Sunweb, men har nå bestemt seg for å melde seg ut.

Det forteller han til det nederlandske sykkelnettstedet Wielerflits.nl.

Han peker på bevegelsens håndtering av situasjonen rundt Paris-Nice og at laget hans, Jumbo-Visma, benytter seg av ketoner, i strid med bevegelsens rådgivning.

– Jeg synes det var en farse, sier han om at Paris-Nice gikk uten at bevegelsen forsøkte å gripe inn.

– Etter min mening så burde ikke rittet ha gått. Korona-utbruddet hadde allerede startet, også i Frankrike. Det var virkelige problemer og MPCC sa ingenting om det. Deres motivasjon er å ta være på rytternes helse, men å sykle Paris-Nice, som var helsefare nummer én på det tidspunktet, var helt greit.

– Hyklersk

Bruken av ketoner kom for alvor i søkelyset under fjorårets Tour de France, da Jumbo-Visma fortalte om sin bruk.

Ketoner dannes naturlig i leveren når det ikke er flere karbohydrater igjen å brenne – og kroppen i stedet danner fett til glukose. Men man kan også stimulere prosessen ved å innta et kosttilskudd. MPCC mener at bruken kan være farlig at man er usikre på langtidsvirkingene.

Bruken av ketoner er fullstendig lovlig og ikke på WADAs liste over forbudet stoffer. En studie gjort ved Universitetet i Leuven hevder imidlertid at kosttilskuddet kan gi en prestasjonsforbedring på 15 prosent.

– De fant på en historie om at bruk av ketoner er veldig farlig. Jeg synes det er en hyklersk holdning av MPCC. Laget mitt bruker ketoner, så da er det litt hyklersk av meg å være medlem av MPCC. Disse to tingene har ledet meg til å avslutte mitt medlemskap.

Meldte seg ut i 2015

Lag og ryttere som er medlem av bevegelsen må forholde seg til dens retningslinjer. Én av retningslinjene er at ryttere med lave kortisolnivåer midlertidig suspenderes og derfor ikke kan delta i ritt, da lave kortisolnivåer kan være en indikasjon på kortisonmisbruk.

Jumbo-Visma meldte seg ut av MPCC i 2015, da George Bennett avga en prøve som viste lave kortisolnivåer foran Giro d’Italia. Laget sendte newzealenderen gjennom en rekke andre tester, for å forsøke å få ham på start i rittet, men ble ikke hørt. Det nederlandske laget mente at han feilaktig ble holdt ute av rittet og at prosedyrene til MPCC ikke holdt mål og avsluttet derfor sitt medlemskap.

Tagget med: ,

Les også disse