SIKKER PÅ EGET VALG: Trening, ernæring og muligheten til å spurte i etapperitt er det viktigste fokuset for Kristoffer Halvorsen akkurat nå. - Om tre-fire år er jeg nødt til å kjøre Grand Tours for karriereutviklingen, men ikke nå, mener han. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Doffen: – Er ingen læregutt lenger

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.12.18 15:12

Del på    

22-åringen lar årets resultat-mål bli stående.

(procycling.no): En mellomlanding i Barcelona gikk tapt og flyet hjem ble fire timer forsinka, men sent i kveld ankommer Kristoffer Halvorsen hjem til julefeiring etter ti dager på samling med Team Sky.

Det blir neppe ribbefestival og late dager for en som alt den 5. januar setter seg på flyet til Adelaide:

– Det blir litt mindre julemat, men det går fint, det. Jeg synes det er kjempedeilig å reise til Australia og starte sesongen der, sier sørlendingen til procycling.no.

Les også: Tror Sky-sjef har «sponsor i lomma»

Ankomsten på Mallorca ble skjemmet av nyheten om at kabelgiganten Comcast ikke stiller seg bak Skys sponsorat i laget. Halvorsen forteller likevel om god stemning i laget og at Skys eksodus i 2019, ikke har vært det største samtaleemnet der nede:

– Nei, ved frokosten i dag var det mest prat om Ole Gunnar Solskjær, sier United-supporter Halvorsen som blant annet diskuterte nyheten med Arsenal-supporter og Tour de France-vinner, Geraint Thomas.

– Han var nok litt sjokkert over at valget falt på Solskjær. Jeg vet egentlig ikke om det er bra eller dårlig. Det er altfor langt opp i ligaen uansett, men han kan kanskje være med på å snu spillestilen? undrer Doffen som medgir at han ikke har fulgt altfor nøye med på ’United’ denne høsten.

Mer overskudd – mer trygghet

Viktigere enn fotballkampene på Boxing Day er det heller å klargjøre seg for WorldTour-åpningen på nyåret.

Inne i sitt andre proff-år merker 22-åringen allerede forandringer av positiv art i forhold til fjoråret.

– Treninga i forkant har gått som den skulle og jeg er ikke så sliten nå som jeg kjente meg i fjor. Jeg har kommet ut av samlinga med overskudd, og det er positivt. Det kan også ha noe med at flere av de store gutta har hatt lengre pauser ifra treningen i høst enn jeg har gjort.

2018-sesongen ble avsluttet brått etter en opptreden under Coppa Bernocchi i midten av september, før sykdom kansellerte flyreisen til WT-avslutninga i Guangxi.

– Jeg startet oppkjøringa til neste år litt tidligere enn jeg egentlig hadde planlagt. Jeg har trent veldig bra i to måneder nå, og kommer til å holde det oppe i løpet av jula. Planen er at jeg skal komme meg igjennom Austalia på en god måte, forteller han.

Bolken inkluderer også (trolig) Cadel Evans Great Ocean Race og Herald Sun Tour. Deretter har Halvorsen selv bedt om å kjøre UAE Tour i stedet for den belgiske brosteinsåpningen.

Går alt etter planen vil han få en helt annen inngang til sesongen enn han opplevde i år.

– Jeg tror også det vil slå positivt ut om jeg kommer meg helskinnet igjennom de etapperittene i starten. Uavhengig av det merker jeg egentlig ganske stor forskjell på å være i laget sammenlignet mot samme tid i fjor. Det går på tryggheten og at man vet hva man går til. Men så er det en ting å snakke så mye man vil om det, og en annen ting å vise framgangen på resultatlistene. Det er der det teller, sier han.

– Har veldig lyst til å sykle Paris-Roubaix

Sky tar ut en bruttotropp foran vårklassikerne, og så er form et av kriteriene for å ende opp i den endelige startoppstillingen.

Sørlendingen vet at han ikke får plass i Paris-Nice eller Tirreno-Adriatico og dermed er høyaktuell til Nokere Koerse (20. mars) og Koksijde Classic (tidligere Handzame Classic, to dager senere).

Deretter blir det litt opp til ham selv hvilke ritt han ankommer med startnummer på rumpa, eller ikke.

– Jeg har selvsagt et mål om å sykle de største rittene, og det ingen av de rittene som er låst for min del. Jeg har for eksempel veldig lyst til å sykle Paris-Roubaix, men jeg vet også at jeg må prestere på et ganske høyt nivå i forkant for å vise at jeg har noe der å gjøre. Alt er egentlig opp til meg selv. Så det er egentlig en ganske lett, men også vanskelig, oppgave.

Ingen Grand Tour: – Ikke viktig nå

I klassikergruppa i det britiske storlaget befinner også Gianni Moscon, Dylan van Baarle, Owain Doull, Ben Swift, Ian Stannard, Luke Rowe og Chris Lawless seg.

Det er ikke den mest fryktinngytende oppstillingen i klassikerne, samtidig som det gir lagets norske alibi en påminnelse på om hvorfor valget falt ned på Sky i konkurranse med blant andre LottoNL-Jumbo, Team Sunweb og BMC Racing.

Det finnes nemlig nok av muligheter utenfor de aller største etapperittene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DER HAN VIL VÆRE: Kristoffer Halvorsen kjempet om etappeseier mot Fabio Jakobsen, Marcel Kittel, Max Wallscheid og de andre spurterne under åpningen av Binck Bank Tour. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Etter klassikerne står det litt mer åpent for min del. Du har Tour de Yorkshire, Tour of California og Tour of Norway, men det er ikke helt bestemt ennå hvordan veien videre blir. Jeg fikk sjansen til å kjøre Tour de Suisse i sommer, og du har Polen rundt på sensommeren. Jeg vet at jeg ikke kommer meg inn på laget til treukersrittene, så det blir verken Tour de France eller Giro d’Italia på meg.

– Men det var du også klar over da du skrev under for Sky?

– Ja, det var litt sånn jeg tenkte da jeg signerte og. Du skal tenke fram i tid, og det gjorde vi. Jeg tror jeg tok det beste tilbudet. Det er ikke så mye stress på siden av de største stjernene i dette laget. Det viktigste er det du lærer om trening og kosthold. Etter tre-fire år blir det viktigere å sykle Grand Tour, men før den tid mener jeg at Team Sky er det perfekte laget for meg. Jeg kan kjøre for egne sjanser i omtrent hvert eneste etappeløp jeg kjører. Første prioritet er nå å begynne og vinne løp, og det er det jeg skal gjøre.

Halvorsen, en perfeksjonist og en vinner, inntok sin første sesong i WorldTouren med mål om ta fire UCI-seirer. Det startet dårlig med et brudd i hånda under People’s Choice Classic i Australia.

Når han gyver løs på nytt, er det samme målet om fire triumfer stående.

– Det er på det stadiet jeg er nå. Jeg har selvsagt lyst til å vinne løp, men det er ikke VM eller Tour de France det er snakk om. På sikt er man nødt til å sette seg noen mer langsiktige mål, men nå må man også være realistisk. Jeg har som mål å vinne fire løp, så tar jeg heller alt annet som en bonus.

– Det tok noen år før Alexander Kristoff begynte å vinne løp, og …

– Ja, det gjorde det. Jeg skulle gjerne hatt en bedre sesong i fjor, men det viktigste var å være med der oppe i noen av finalene. Jeg skal ta nye steg neste år. Jeg følte aldri at jeg stressa i år, men gjorde de grunnleggende tingene og unngikk å være utkjørt etter den første WorldTour-sesongen. Når jeg er inne som andreårs er jeg ikke læregutt lenger. Nå handler det om å få kjørt inn noen gode resultater.

Brailsford i sponsormøter

Han har opsjon på et tredje år i Sky etter at den nåværende avtalen ebber ut. Det hjelper dog lite dersom Dave Brailsford ikke trekker en sponsor ut av hatten sin i løpet av de neste seks månedene. Satsingen har en betydelig markedsavdeling som jobber på spreng for å løse situasjonen allerede nå.

Doffen virker relativt avslappet med tanke på situasjonen og gir oss følgende innsikt fra den nylig avsluttede samlinga på Mallorca.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Magefølelsen har tilsagt Team Sky hele veien

– Vi fikk beskjeden (om at Sky trekker seg ut neste år, vår anm.) og så reiste Dave til London for å snakke med sponsorer som alt hadde vist interesse. Han returnerte derfra og vi har ikke snakket så mye mer om det. Men det jeg hører er at det ikke bør være altfor vanskelig å få inn en sponsor av samme kaliber. Men man vet aldri. Plutselig står du der to dager før Tour de France, og ingenting har klaffet og så ender man med å skrive under et annet sted. Slik er sykkelsporten.

– Men tror du det ender slik med Sky?

– Man må nesten spørre seg hva vi skal gjøre med syklinga, hvis de som styrer laget ikke finner en løsning på det. Dersom et lag med så sterk merkevare ikke klare å finne en ny sponsor i det britiske markedet, da kan man nesten bare gi opp hele greia. Selv om det er snakk om mye penger, synes jeg nesten det er rart om de ikke skulle klare det. Men der ser du også problemene med sykkelsporten.

– Setter høye krav til meg selv

Når Doffen nå reiser hjem på juleferie er det kun én julegave han må huske å kjøpe inn.

– Det er internett og posten som hjelper meg, sier han med et forklarende smil.

Så stivner smilet igjen når han blir bedt om å plukke ut prestasjonen han var mest fornøyd med i løpet av kalenderåret 2018:

– Jeg følte kroppen var grei i Eneco Tour, men på den siste etapppen hadde jeg vondt på venstresiden av ryggen. Da endte det at jeg sto av. Men jeg følte meg sterk nok til å vinne den åpningsetappen, men så gjorde jeg litt feil på oppløpet. Jeg hadde egentlig ingen skikkelig godfølelse i løpet av sesongen, men det var flere ganger jeg følte at formen var grei. Men så setter jeg høye krav til meg selv, også. Alt annet enn seier er ikke bra nok. Jeg var skuffet over løpene i Norge, spesielt under Tour of Norway var det tungt. Jeg følte at det ikke var noe futt. Jeg får satse på at det blir litt bedre resultater neste år.

Year of the Daffy.

Tagget med: , , , ,

Les også disse