2 OG 1 I 2020: Primoz Roglic og Tadej Pogacar er blant favorittene også i 2021. Foto: A.S.O./Alex Broadway

Dette er favorittene i årets Tour de France

Erik Rustad Markussen
Tips meg
Håvard Rustad Markussen
Tips meg

Publisert 25.06.21 23:32

Del på    

Les procycling.nos vurdering av favorittene i kampen om den gule trøya.

(procycling.no): Sommerens vakreste eventyr. Verdens største sykkelritt. La Grand Boucle. Frankrike Rundt.

Kjært barn har mange navn, og er tiden endelig inne for den 108. utgaven av Tour de France.

På veien til Paris møter rytterne åtte flate etapper, fem kuperte, to tempoetapper og seks reale fjelletapper.

Løypa er variert, men med 58 kilometer individuell tempo på menyen er det liten tvil om at den som skal vinne må være sterk i kampen mot klokka.

Som i 2020 ligger det an til slovensk duell om seieren. Men det er også flere andre sterke ryttere på start, som vil ha et ord med i laget.

Her er vår vurdering av de største sammenlagtfavorittene i årets ritt.

Tittelforsvareren Tadej

I 2020 vant Tadej Pogacar (UEA Team Emirates) Tour de France for første gang, dagen før han fylte 22 år. Selv om den unge sloveneren tapte tid i sidevinden, var han sterkest i fjellene, og rundet det hele av med en maktdemonstrasjon på tempoetappen til La Planche des Belles Filles.

Pogacar må tåle favorittstempelet når han stiller opp som tittelforsvarer i Brest lørdag 26. juni. Han er bortimot uslåelig når det går oppover, men er også imponerende sterk på temposykkelen. I 2020 har 22-åringen vunnet tre av fire etapperitt, og har vist at han kan stå imot presset også når han er den store favoritten.

Vi forventer at Pogacar hevder seg allerede på de to første etappene, og befester sin posisjon i toppen av sammendraget etter tempoetappen på etappe fem. Så blir det spennende å se om han går all inn for å ta over den gule trøya allerede i Alpene, på Mont Ventoux, eller om han venter til Pyreneene med å sette inn støtet. Toppfinishene på etappe 17 og 18 skal passe ham som sykkelsko i klikkpedal.

Den unge sloveneren står med to Grand Tours i beltet, Tour de France i 2020, som han vant, og Spania Rundt 2019, hvor han ble nummer tre. Det er verdt å merke seg at han ved begge anledninger presterte aller best den siste uka, med etappeseier på nest siste etappe i begge ritt.

Pogacars fenomenale restitusjonsevner kan vise seg utslagsgivende, og vi tror han stikker av med sammenlagtseieren for andre året på rad.

Revansjelysten Roglic

Selv om han lenge så suveren ut, ble det bare nesten for Primoz Roglic (Jumbo Visma) under fjorårets Tour de France. Nå er sloveneren tilbake for å få revansje, og selv om vi tror at Pogacar stikker av med seieren, vil fjorårsvinneren få tøff kamp fra den ni år eldre landsmannen Roglic.

Siden fjorårets forsmedelige nederlag har 31-åringen fra Trbovlje fått dugelig med oppreisning. Sammenlagtseieren i fjorårets Spania Rundt var imponerende. Det samme må sies om prestasjonene denne sesongen. I Paris – Nice ødela riktignok en velt for sammenlagtseieren, men frem til den siste etappen så Rogla ut som sitt gamle uslåelige seg. I Baskerland Rundt fortsatte han dominansen, og knuste all motstand (herunder landsmann og konkurrent Pogacar).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Primoz Roglic

KUNNE IKKE TRO DET: Hele forspranget smuldret opp for Primoz Roglic, og deretter røyk hele Tour de France-seieren. FOTO: Alex Broadway/ASO

To lange, flate tempoetapper skal passe Roglic meget bra. Vi forventer at han trekker det lengste strået på den første tempoetappen (etappe fem), men før det tøffere vis a vis Pogacar på den siste (etappe 20).

Der Pogacar kanskje er best i de lange, harde og tøffe klatringene, har Roglic et annet våpen han kan dra frem for å vinne tid. I fjorårets Vuelta demonstrerte han hvor bra han kan spurte fra mindre grupper, herunder på etapper hvor de klassiske puncheurene vanligvis dominerer.

Det er bonussekunder å kjempe om på målstreken under årets Tour de France, og det er langt fra umulig at Rogla vil benytte seg av dette for å vinne tid på Pogacar og de andre konkurrentene. Kanskje vinner han allerede den første etappen?

Rabagasten Richie 

Det er ganske fascinerende at det er såpass få som nevner Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) som en av de største favorittene til å vinne årets Tour de France. For i løpet av de siste tre sesongene er det nesten ingen som har vist så høyt nivå i fjellene som den 28 år gamle ecuadorianeren.

I 2019 var han fullstendig overlegen under Giro d’Italia, og knuste nettopp Primoz Roglic på flere av de hardeste fjelletappene, blant annet over knallharde klatringer som Mortirolo og Colle san Carlo.

Under fjorårets Tour ble Richie delvis ofret for lagkaptein Bernal, og når colombianeren ikke innfridde, var Carapaz allerede for langt bak i sammendraget. På de siste etappene viste den angrepsvillige ecuadorianeren likevel hvilket nivå han har inne, og innkasserte to andreplasser på tre forsøk i brudd, den siste mens han kjørte arm i arm over mål med lagkompis Michal Kwiatkowski.

Carapaz imponerte nylig i Sveits rundt, hvor han vant sammenlagt relativt komfortabelt. Der viste han også stødige ferdigheter på temposykkelen, noe som kan komme godt med under årets Tour.

Det er likevel ingen tvil om at Richie må lede med god margin før den siste tempoetappen, om han skal ha noen mulighet til å vinne sammenlagt. Vi tror han kan være med helt inn, men at tempoetappene blir utslagsgivende i ecuadorianerens disfavør.

Grand old Grenadiers

Carapaz kan også dra nytte av å kjøre for det som på papiret vel er det sterkeste laget i årets Tour de France. Med seg på laget har 28-åringen både Geraint Thomas (35) og Richie Porte (36), som begge kan kjempe om en plass på pallen.

Geraint vant som kjent Tour de France i 2018, og Richie ble nummer tre i 2021. Sistnevnte kommer også til start med en rykende fersk seier fra Criterium du Dauphiné i bagasjen, som gir selvtillit til å henge med i kampen om den gule trøya.

Det blir spennende å se hvordan Ineos-laget spiller ut kortene sine. Både Thomas og Porte bør være et par hakk bedre enn Carapaz på tempoetappene, som fort betyr at det er Carapaz som må hente tid, og får angripe når feltet ankommer fjellene.

Med seg på laget har Ineos-gutta også Tao Geoghegan Hart, som vant Giro d’Italia i 2020. Hadde det ikke vært for at vårsesongen delvis ble ødelagt av velt, kunne Hackney-gutten vært en av favorittene. 26-åringen viste imidlertid lovende takter i Dauphiné, og det er lov til å håpe på at superformen fra fjorårets Giro er på vei.

Suveren Superman

Det var ingen som kunne slå den lille colombianeren Miguel Angel Superman Lopez (Movistar Team) på den hardeste etappen under fjorårets Tour de France. På vei opp knallharde Col de la Loze klarte verken Pogacar, Roglic eller Carapaz å henge med når daværende Astana-rytteren angrep.

Til slutt ble Lopez nummer seks sammenlagt, som utvilsomt er et solid resultat. Vi kan nok likevel anta at det var et stort skår i gleden at pallplassen definitivt var innenfor rekkevidde, men at et tidstap på over seks minutter (!!!) på den avsluttende tempoetappen ødela sjansene fullstendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

COL DE LA LOZE: Suveren Superman under på den hardeste klatringen i Tour de France 2020. Foto: ASO / Pauline Ballet

Temposykkelen har vært Supermanns kryptonitt, og det er grunn til å tro at de lange, flate tempoetappene blir skjebnesvangre for Lopez også under årets Tour. Men det er lov til å håpe. Og det er faktisk tegn til bedring. På tempoetappen under Criterium du Dauphiné ble han nummer 20, kun slått med 19 sekunder av en rytter som Geraint Thomas. Det er lovende.

Dersom det løsner på temposykkelen blir Lopez livsfarlig. Seieren i Mont Ventoux Challenge lover også godt for en angrepsvillig Superman på den 11. etappen, hvor det skallede fjellet skal bestiges to ganger.

Utfordrerne

Det er nok av ryttere som vil ha et ord med i laget under årets Tour de France, og som vil være med i kampen om en fremskutt sammenlagtplassering.

I Frankrike er det mange som håper at Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) skal kopiere prestasjonen fra 2019, da han kriget seg inn til en femteplass sammenlagt. Den regjerende verdensmesteren skal ha trent ekstra mye på temposykkelen for å henge med i årets Tour. Selv om den vågale franskmannen har lovet sedvanlige doser panache, tror vi det blir for tøft for han å kjempe blant de aller beste. Men med Alaphilippe blir det garantert bøttevis med underholdning.

David Gaudu (Groupama – FDJ) er en annen franskmann som har presset på seg når startskuddet går i Brest. I Thibaut Pinots skadefravær er den bebrillede 24-åringen FDJs kort i sammendraget. Under fjorårets Vuelta viste Gaudu tegn til storhet, med to etappeseire og åttendeplass sammenlagt. På den avsluttende etappen i årets Baskerland Rundt var han også den eneste som klarte å følge Primoz Roglic, som til slutt resulterte i etappeseier. Tempoetappene kommer nok til å gjøre stor skade for Gaudu, men med hjemmefansen på sin side kan vi krysse fingrene for aggressiv kjøring i fjellene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETAPPEVINNER OG SAMMENLAGTVINNER: David Gaudu og Primoz Roglic hjalp hverandre på den siste etappen i Baskerland rundt. Foto: Skjermdump/Discovery+

Wilco Kelderman (Bora Hansgrohe) er en dark horse under årets Tour de France. Nederlenderen er stødig på tempo, og kommer derfor til å sitte høyt i sammendraget hele veien. Han var nære ved å vinne fjorårets Giro d’Italia, og kan være i nærheten av noe stort igjen. Det passer godt for den 30 år gamle nederlenderen at bakkene i årets Tour ikke er alt for bratte, og plutselig er han med og kjemper helt i toppen.

Det var mange som måtte klype seg i armen da evigunge Rigoberto Uran (EF Education Nippo) stakk av med seieren på den noe uortodokse fjelltempoen under årets Sveits rundt. Covid-sykdom og få rittdager har gjort det vanskelig å vite om Rigo kan regnes med. Temposeieren i Sveits ble fulgt opp av en andreplass sammenlagt, og nå har lagleder Jonathan Vaughters gjort det klart at det ellers så bruddvillige laget skal gå all inn for å kjempe for den 34 år gamle colombianeren som ble nummer to i Tour de France 2017. Dersom alt klaffer, bør pallplassen være innenfor rekkevidde.

Etter den særdeles imponerende andreplassen i Spania Rundt i 2018, var det mange som trodde at Enric Mas (Movistar Team) skulle bli den neste store sammenlagtrytteren fra Spania. Tre år har gått, og Mas har definitivt levert, men kanskje ikke på det nivået som mange forventet. Fra å være en angrepsvillig, underholdende syklist har 26-åringen fra Mallorca vokst til å bli en slags forbedret utgave av Hamiar Zubeldia. Det er lite futt, fart og spenning, men resultatene er likevel stødige. Under fjorårets Tour de France ble Mas nummer fem, og det er ikke umulig at han gjentar bedriften i år. Vi tviler imidlertid på at det blir noe særlig bedre enn det.

Jack Haig (Bahrain – Victorious) skal også få æren av å bli trukket frem som en av kandidatene til å kjempe om en fremskutt plassering under årets Tour de France. For første gang skal den høyreiste australieren få muligheten til å kjøre for egne sjanser i en Grand Tour, og femteplassen sammenlagt i Dauphiné taler for at den tidligere hjelperytteren skal kunne hevde seg. Haig kjører også gode tempoetapper, og vil etter alt å dømme henge bra med fra start. Topp 10 er definitivt innenfor rekkevidde.

Michael Woods (Israel Start-Up Nation) skal også få prøve seg som kaptein under årets Tour de France. På en god dag er den tidligere mellomdistanseløperen en av feltets beste klatrere, og jo brattere jo bedre. Tempoetappene er imidlertid canadierens akilleshæl, og etter alt å dømme vil han havne bakpå etter etappe fem. Det hjelper heller ikke at OL er sesongens store mål, og at toppformen er planlagt en uke etter målgang i Paris. Woods er vanligvis angrepsvillig, og kan gi oss masser av underholdning på de kuperte etappene. Se blant annet opp for han på de to første etappene. Vi tror imidlertid at han skal få det tøft med å hevde seg helt i toppen sammenlagt.

Til slutt tar vi også sats og trekker frem Wout van Aert (Jumbo Visma) som en outsider under årets Tour de France. Den nybakte belgiske mesteren er et fenomen, og under årets Tirreno Adriatico demonstrerte han en gang for alle at sammenlagtseier i et tøft etapperitt er innenfor rekkevidde. Det er få knallharde fjelletapper i årets Tour, og få av klatringene er veldig bratte. Det taler i Wouts favør. Det samme gjør de flate tempoetappene, som han fint kan vinne. Dersom Jumbo Visma spiller kortene sine lurt, kan de ha enda et ess i ermet når Touren nærmer seg slutten. Dersom de skal vippe Pogacar av pinnen kan det være nødvendig å holde Van Aert inne i kampen så lenge som mulig.

Procycling.nos favorittvurdering

***** Tadej Pogacar

**** Primoz Roglic

*** Richard Carapaz

** Geraint Thomas, Richie Porte, Miguel Angel Lopez

* Julian Alaphilippe, David Gaudu, Enric Mas, Wilco Kelderman, Rigoberto Uran, Jack Haig, Michael Woods, Wout van Aert, Tao Geoghegan Hart

Tagget med: , , ,

Les også disse