Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (th) under det ekstraordinære forbundsstinget til Norges Cykleforbund (NCF) på Eidsvoll lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (th) under det ekstraordinære forbundsstinget til Norges Cykleforbund (NCF) på Eidsvoll lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er absurd

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.01.18 16:42

Del på    

Full forvirring da foreslåtte kandidater ble sendt på gangen av forbundstinget.

DAL (procycling.no): Fraksjonene var tydelige da det ekstraordinære forbundstinget falt ned på at det ikke var nødvendige å kaste det sittende styret i underkant av to måneder foran det ordinære tinget i mars.

Før man kom dit var det spenning i lufta og uenighet om hvordan det endelige valget skulle foretas.

Opposisjonen led et tidlig nederlag da tinget vendte tommelen ned for at frammøtte klubber som ikke hadde avholdt ekstraordinært årsmøte fikk stemmerett.

Deretter ble både det sittende styret og fem foreslåtte kandidater (Thor Fagereng, Knut Glad, Anita Lunder, Kjell Bjertnes og Helge Gunnar Garnes Nesse) sendt på gangen, mens de stemmeberettigede stemte 50-41 i favør av at det ikke skulle velges nytt forbundsstyre.

– Dette er absurd. Her har lovkomitéen snublet i sine egne bein, freste Per Christian Dæhlin (SK Rye) fra talerstolen.

I etterkant av seansen utdypet hans sin frustrasjon overfor procycling.no:

– Å sende det sittende styret ut, var helt riktig. Å gjøre det samme med de som ble foreslått som kandidater er helt absurd. I neste om gang, og du kommer til et valg vil hvem som helst av de andre delegatene kunne bli forslått som kandidat i et benkeforslag. Har da den forrige behandlingen vært feil? Det blir litt absurd at de sender ut folk som er blitt foreslått før avstemningen, og ikke etter, sier Dæhlin til procycling.no som likevel var stor nok til å påpeke at det til slutt ikke hadde endret utfallet for avstemningen.

– Fryktet at VM-underskuddet skulle belastes ny velodrom

Det ekstraordinære forbundstinget på Dal kom i stand etter et opprop fra Sportsklubben Rye.

Dæhlin, og hans meningsfeller, tok affære etter at de mente forbundet i et brev til Kulturdepartementet, forskutterte et ved vedtak om å gjøre velodromen i Asker til Norges første permanente innendørs velodrom – uten forhåndsbehandling på det kommende tinget i mars, 2018.

”Velodromen er det neste store prosjektet til sykkelforbundet. Vi frykter at økonomien til velodromen i Asker kan bli hemmet ved at underskuddet fra VM i 2017 indirekte belastes den”, skrev Rye i brevet.

Siden fikk de støtte til kravet om et ekstraordinært forbundsting, og ønsket å kaste det sittende styret for å sikre seg en full økonomisk gjennomgang foran det ordinære tinget.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og det sittende styret i NCF må forlate lokalet på grunn av innhabilitet under det ekstraordinære forbundsstinget til Norges Cykleforbund (NCF) på Eidsvoll lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Selvkritisk president: – Jeg var en idiot

Med dette som bakteppe barket de to konstellasjonene sammen i kjelleren på et hotell ved LETO-hallen på Romerike.

Meningsutvekslingene var mange i forkant av den endelige avstemningen.

– Da vi så at NCF søkte om penger til en ny velodrom i Asker, skjønte vi at dette ikke gikk. De ville gå inn i et nytt prosjekt før vi kjente til balansen etter VM. Det manglet ikke på advarsler om økonomisk etterslep etter mesterskapet, men de advarslene ble det blåst av ”for dette hadde de full kontroll på”. Sannheten er at de vel egentlig aldri hadde kontroll på kostnadene rundt Sykkel-VM, og heller ikke har det nå, påpekte Dæhlin fra talerstolen.

Det var også en langt mer ydmyk Harald Tiedemann Hansen enn vi har sett tidligere.

Telemarkingen fikk kritikk fra kontrollkomitéen i forbundet fordi han hadde påtatt seg for mange roller i toppen av norsk sykkelsport, og la seg etter hvert langflat for kritikken:

– Juridisk sett var det helt greit. Hvor fornuftig det var, har jeg sagt litt om tidligere i dag. Jeg var en idiot, sånn jeg ser det i dag, for at jeg i det hele tatt påtok med den jobben (som daglig leder i aksjeselskapet Bergen 2017). Jeg sa på tinget i 2016 at jeg gjerne trekker meg – om dere ønsker det, men da hørte jeg ingenting, hevdet Tiedemann Hansen.

Høy temperatur på tinget

Dagen startet med 108 delegater med stemmerett. Etter at i overkant av 10 av dem ble sendt på gangen, var det 94 som avga stemme i spørsmålet om det skulle velges nytt styre.

Det finnes over 450 sykkelklubber i Norge, mens regionene sitter på to stemmer hver per fylke. Ergo var det forholdsvis liten oppslutning på lørdagens ting – noe som kunne ha vippet avstemningen begge veier.

– Det er krigerne som stiller opp. Det var ikke uventet, men da jeg så påmeldingslista følte jeg meg komfortabel på at dette ville gå veien jeg håpet, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Han måtte likevel innrømme at det smertet ham å se splittelsen i Sykkel-Norge som har oppstått de siste årene. Da han takket tinget for støtten, forsøkte han også å strekke ut en arm til noen av hans politiske motstandere – på tross av at han kun har et par måneder igjen av regjeringstiden før hans egen avgang i mars.

– Det er flere fraksjoner som er uenige. Jeg tror det er greit at jeg ikke stiller til gjenvalg, for da blir det lettere å samarbeide med de andre. Det er en nødvendighet for å kunne løfte sporten videre, sier Tiedemann Hansen.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen vifter med en gjenglemt hanske under det ekstraordinære forbundsstinget til Norges Cykleforbund (NCF) på Eidsvoll lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Opposisjonen: – Kan ikke fortsette slik

Etter nederlaget til opposisjonen, var også Dæhlin snar til å omstille seg, og heller forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Det har vært medlemsutbrytninger her i dag. Og det har vært splittelse i sykkel-Norge over lang tid. Nå må vi prøve å samle ting framover. Vi kan ikke fortsette sånn. Vi hadde håpet at vi skulle få byttet ut styret, men det klarte vi ikke. Da må vi leve med grunnlaget som er. Vi er nødt til å jobbe sammen, sier Dæhlin.

– Dere følte at dere hadde en fair sjanse til å kaste det sittende styret her i dag?

– Ja, det viser jo stemmetallene. Det var ikke langt unna. Det var noen få stemmer.

Styret fulgte streaming på gangen

En annen av Tiedemann Hansens politiske motstandere, er Terje Johnsen i Region Sør.

– Dette begynner å nærme seg et sirkus, påpekte han fra talerstolen underveis da diskusjonen om habilitetsspørsmålet foregikk på det friskeste.

Han påpekte også at deler av forbundsstyret satt ute på gangen og fulgte med på avstemningen via forbundets egen live-stream underveis.

– Jeg synes dette ble veldig rart fordi man var så opphengt i enkelte detaljer, men i de store linjene svikter man fullstendig på det formelle. Et eksempel er at man ber styret gå på gangen når man ikke skal være del av forhandlingene, så er det fordi at personer ikke vil vise sitt ståsted og hva de vil stemme for. Når styret følger med på streamingen ser de hvilke delegater som stemmer hva. Derfor krevde jeg en skriftlig avstemming, sier Johnsen til procycling.no.

Kontrollkomitéen kritisk

Region Sør-lederen hadde ankommet Østlandet i håp om at hele forbundsstyret skulle fjernes.

– Det er ikke nok at Tiedemann Hansen tar hatten sin og går?

– Det kunne ha hjulpet noe, litt avhengig av hvem som kommer inn. Jeg har snakket med enkelte styremedlemmer og når jeg sier at jeg har mistillit til styret, så er det styret som enhet og team. Det fungerer ikke. Det beste hadde vært å skifte hele styret. Jeg har ikke hatt noen personforfølgelse av Harald, men han er øverste leder og må stå til ansvar for det han er med og tar vedtak på.

Underveis var Johnsen også kritisk til presentasjonen Tiedemann Hansen og generalsekretær Rune Midthaug holdt om forbundsøkonomien etter VM i Bergen.

– Alt er fortsatt uklart. Dette har vi hørt før siden 2014 og 2016. Det presenteres tall som tilsynelatende virker OK, og at dette ordner seg, men det har vi nå sett. Det som er viktig nå er at vi har et oppegående revisorfirma som vil bidra til å få fram et riktig regnskap.

Under presentasjonen kom det blant annet fram at anslaget fra Statens Vegvesen, politiet og Skyss (kollektivtransport) i forkant av VM beløp seg til 23,7 millioner kroner – men i etterkant hadde steget til hele 54,95 millioner.

Det kom også fram at lisenskravet til UCI kan beløpe seg til 14,1 millioner kroner. Dersom hele det beløpet blir avkrev, vil det få store konsekvenser for forbundsøkonomien.

– Dersom UCI retter hele kravet sitt mot NCF til slutt, vil situasjonen bli både uklar og krevende. Det vil i hvert gi klare følger for forbundet framover, klargjorde Gaute Kindervåg i kontrollkomitéen.

– Det kommer til å gå utover aktiviteten i norsk sykkelsport, men det kommer an på hvordan vi gjør. Vi kommer til å prøve og skjerme den sportslige aktiviteten, for uten sportslige resultater greier vi heller ikke å drive idretten videre, da dør den. Vi er nødt til å skjerme den sportslige aktiviteten og jobbe best utfra det. Det tror jeg vi skal klare, sier Tiedemann Hansen.​

Tagget med: , , ,

Les også disse