IKKE MED: Rolf Aldag mener det var naturlig at Edvald Boasson Hagen droppet Milano-Sanremo. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– Det var logisk å utelate Edvald

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.03.19 11:51

Del på    

Dimension Data inntar Milano-Sanremo fullstendig uten press.

CINISELLO BALSAMO (procycling.no): Flørtende vårsol minner om hva som er i vente for rytterne på lørdag, men for andre år på rad er det et Dimension Data som slikker sårene på dette stadiet av sesongen.

LIVE: procycling.no dekker Milano-Sanremo DIREKTE fra 10:10, lørdag!

I fjor var laget hardt rammet av skader, men det i år stort sett er sykdom som har sendt Edvald Boasson Hagen, Michael Valgren og Mark Cavendish på utsiden av Sanremo-uttaket.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

Tilbake står Giacomo Nizzolo, Romain Kreuziger og Bernhard Eisel og en performance manager som innrømmer at det ikke blir opp til dem å sette fyr på rittet over Cipressa og Poggio.

– Vi er nødt til å være realistiske og vi er nødt til å være litt heldige. Vi planlegger i hvert fall ikke for at vi skal si: «Dette er måten vi skal gjøre det og dette er måten vi skal vinne det på. Og om vi utfører den planen som kommer vi til å vinne det». Det er trolig bare Sky med Michael Kwiatkowski og Quick Step med Julian Alaphilippe som har en klar plan på hvordan de ønsker å vinne det og med hvilke type ryttere. For vår det blir med det mer å nære av situasjonene som oppstår underveis. Hva slags situasjoner skaper de lagene som vi kan utnytte. Vi kommer til å ha en strategi for hva vi gjør hvis det går angrep på Cipressa og hvem som skal passe på andre, men utover er vi nødt til å utnytte sitausjonene som oppstår, forteller Rolf Aldag til procycling.no utenfor lagets hotell i Cinisello Balsamo.

– Rytterne blir skuffa

Her er det ikke noe stress eller «lukkede dører» som pressesjefen i Quick Step håndhever på den andre siden av parkeringsplassen, mens Julian Alaphilippe og Elia Viviani gjør seg klar til halvannen times rolig tur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK GÅ I FRED: Sporza samt Quick Steps eget kamerateam fikk inn noen spørsmål, men ellers var det ikke lagt opp til spørsmål fra pressen til Maximiliano Richeze og Elia Viviani utenfor Milano, fredag. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Det er et godt bilde på hva press fra forventningene gjør med deg. For Africa’s Team er budsjettene forholdsvis lave, men ambisjonene samtidig høye. Forventningspresset foran Milano-Sanremo er dog avmålt.

En av dem som hadde elsket å stå på startstreken til rittet han har syklet vært år siden han vant i debuten i 2009, er Mark Cavendish.

Det som kjenner mannen vet at det ikke er noe uambisiøst i det han foretar seg.

Aldag forteller at de har hatt lengre diskusjoner bak det endelige uttaket sitt, og at det alltid ender opp med at noen av rytterne blir skuffa:

– Rytterne blir skuffa fordi de har trent så hardt gjennom vinteren og så blir det syke og ender opp med ikke å kjøre ritt når de endelig hadde sett for seg å vise seg fram. Det vil alltid være en skuffelse, men det dreier seg også om å beskytte dem. Det er ikke sånn at de skal føle seg skyldige fordi de ikke er i stand til å levere. Vi er nødt til å sørge for at de ikke graver seg ned i enda dypere hull. Rytterne er slik bygget at de alltid ønsker å kjøre ritt, fordi de synes det er moro. Men det er ikke noe moro å bli nummer 60 i mål, sier han.

– Hva sa Cavendish da han fikk beskjeden: Han elsker dette rittet, har vunnet det og reiser alltid til Milano-Sanremo?

– Det er 10 år siden han vant der nå, men det er klart han kommer til å savne atmosfæren fra Milano-Sanremo. Det er noe han virkelig setter pris på. Men igjen: Det er bare moro å sykle der hvis du har en rolle å spille i rittet og er konkurransedyktig. Hvis du kommer inn der etter et langt, langt sykdomsfravær fra de siste to sesongene, så er det ikke noe moro. Vi husker alle salto mortalen hans i fjor, da kreftene i sving var nok til å røske sykkelskoene av beina hans, så jeg tror ikke han savner det. Og realistisk sett: Hvis vi hadde tatt han med og hatt store forventninger til hva han hadde levert, så hadde vi omtrent tatt ham med for at han skulle mislykkes. Det er det siste man ønsker å gjøre.

– Logisk valg å utelukke Edvald

Dimenision Data-laget kommer stort sett rett ifra Tirreno-Adriatico og har brukt de siste dagene på samling i Toscana. Det har laget gjort med hell tidligere sesonger og, og da har Boasson Hagen blant leid seg en leilighet i området, som også sammenfaller med familien Cavendishes egen residens.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LITE PRESS: Rolf Aldag kunne kose seg ute i sola og det var ingen restriksjoner for hvem Dimension Data-rytterne kunne snakke med fredag. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Nå stiller ingen av dem til starten av det 291 kilometer lange rittet langs kysten av Liguria.

procycling.no kunne onsdag fortelle at Boasson Hagen i stedet skal spare krefter til Binck Bank E3 Classic i neste uke. Aldag forteller at de skjønte at noe var galt da han ble blåst av i gruppa han satt i på vei over en slak motbakke, som Boasson Hagen hadde omtalt «som om det skulle ha vært et fjell» underveis i Paris-Nice.

Boasson ofrer Sanremo på jakt etter brosteinsformen

– Du kan si det var et vanskelig uttak, på det andre siden dreide det seg mest om logikk. Vi prøver å ta de beste valgene for disse rytterne under vårsesongen. Vi er nødt til å vurdere helsa deres og dermed kom vi til en logisk konklusjon. Vi fant ut at det beste var å gi dem litt fri og pusterom. Tar du Edvald som et eksempel, kan man ikke si at han ikke har vært i form i år. Han vant én etappe i Valencia og forsvarte ledertrøya langt inn i rittet og ble topp 10-sammenlaget. Det er noe av det beste jeg har sett av ham i løpet av karrieren hans. Så ble han syk i Algarve og han fortsatte inn i den belgiske brosteinsåpningen. Det hjalp ham ikke med tanke på helsesituasjonen hans, og derfor måtte vi sette oss ned å finne ut hva som var det beste for ham. Vi kunne enten prøve på det umulige, eller gi ham tid til å hente seg inn foran de belgiske klassikerne, sier Aldag.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

Tagget med: , , , ,

Les også disse