FOR SISTE GANG? Edvald Boasson Hagen på podiumet etter den femte etappen i Tour of Norway 2016; kanskje siste gang vi får se podiedamer i rittet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Det er noe sludder!

Jonas Boye Hansen
Tips meg

Publisert 26.01.17 21:23

Del på    

Danskene slakter norsk arrangør som vurderer å fjerne podiedamene.

(procycling.no) Etter at Tour Down Under besluttet å fjerne podiedamene, har diskusjonen også begynt å bre seg i Norge. Argumentene har vært at tradisjonen med podiedamer er gammeldags og at man fremstiller kvinner som objekter.

– Podiedamer uten en rolle, men som står der og tar seg ut, er kleint og gammeldags, har blant annet den norske sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen uttalt til Tv2, på spørsmål om hvordan han stiller seg til at Tour of Norway vurderer å følge Tour Down Unders eksempel.

Flotte kvinner viktig

Debatten har spredd seg voldsomt de siste dagene, og nå slenger også danske sykkeleksperter seg på. I motsetning til de fleste norske eksperter som har uttalt seg i debatten er danskene derimot sterkt for å beholde podiepikene på seierspallen.

– Med hånden på hjertet, så synes jeg at det er noe sludder. Det er en eller annen form for politisk korrekthet som man kan få litt hodepine av, uttaler sportsdirektøren i Quick Step Floors, Brian Holm; til dansk Tv2.

Han får støtte blant annet av landsmann og tidligere CSC-proff Michael Sandstød, som nå er sjef for 6-dagersløpet på bane i Ballerup:

– Jeg synes alltid at det ser bra ut, når man har flotte kvinner til å være en del av sporten, så jeg kan ikke se noe problem ved det. Det er definitivt ikke noe jeg vil gjøre om. 6-dagersløp, podiedamer, profesjonelle syklister, publikum og fatøl. Det hører sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>OVERGREPSSIKTET:</b> Den danske sykkellegenden Brian Holm er sitket for seksuelt overgrep mot en jente under 12 år. I dag valgte han å stå fram med navn selv.<br>Foto: AP /Polfoto, Claus Bonnerup/ NTB Scanpix

VIL BEVARE TRADISJONENE: Sportsdirektør Brian Holm ønsker å beholde podiedamene. Foto: AP /Polfoto, Claus Bonnerup/ NTB Scanpix

Det er tydelig at man har en litt annen oppfatning av sykkelritt i Danmark og Norge, og det ser svært sannsynlig ut at Tour of Norway vil gå i fotsporene til Tour Down Under, og avskaffe damene. Hva de andre norske rittene kommer til å gjøre er fortsatt uvisst.

Rittdirektør i Tour des Fjords, Roy Hegreberg har tidligere uttalt til procycling.no at han forstår kritikken; og har også understreket at damene i vestlandsrittet også er aktivt med som en del av logistikken, i tillegg til å bli kledd opp i bunad på podiet for å fjerne kroppsfokuset.

Landa ønsker forbud

Blant de som har uttalt seg negativt om symbolikken rundt podiedamene er Team Sky-rytter Mikel Landa.

– Dette er en sedvane med lange røtter og ingen tør å stille spørsmål ved den. Man må innrømme at damene står der oppe fordi de er vakre og har flotte figurer, og et slik image bør kan kanskje ikke projisere, har baskeren tidligere uttalt til avisen El Correo.

Tagget med: , ,

Les også disse