EN UTE, EN INNE: Bjørn Tore Hoem skal i aksjon under den norske UCI-åpninga på Ringerike, men Henrik Evensen er fremdeles ikke friskmeldt etter sykdom fra Tour de Bretagne. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det er en utrolig god mulighet for meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.11.18 12:21

Del på    

Henrik Evensen tror Joker-Icopal reiser seg nok en gang.

HØNEFOSS (procycling.no): Etter å ha eksportert ut 16 utenlandsproffer siden oppstarten i 2005, har man i Joker-Icopal fått relativt god erfaring i å erstatte én til tre toppnavn i etterkant av sesongslutt.

Neste år er Rasmus Tiller og Carl Fredrik Hagen de neste to som går ut, samtidig har en ny utfordring presset talentfabrikken de siste to sesongene.

I tur og orden har nemlig Anders Skaarseth, Tobias Foss, Kristoffer Skjerping og Markus Hoelgaard forlatt laget til fordel for Uno-X Development Team.

Det gjør at det ikke bare dreier seg om den vante syklusen, men at også ryggraden i laget gradvis har blitt svekket.

procycling.no var denne uka innom lagets første treningssamling foran 2019-sesongen. På Ringerike ble det verken snakket om Uno-X eller grunnet spesielt over hvordan man skulle klare transaksjonen til en suksessrik sesong på landeveien.

– Noen må opp et hakk. Sånn er det alltid: Noen forsvinner ut og de neste på lista må et par hakk opp. Jeg går ut ifra at blant annet Herman (Dahl) og jeg er nødt til å sørge for mer resultater, sier Henrik Evensen til procycling.no.

– Kjedelig å miste sterke rytter, men …

Den 202 centimeter lange Nannestad-mannen fikk ikke deltatt på ishockeyøkta under samlinga, rett og slett fordi det ikke var store nok skøyter å oppdrive.

– Det er ikke så enkelt når man bruker 48 i sko, sa Evensen lattermildt og viste fram fottøyet.

Han har store sko å fylle i Joker Icopal-systemet, men den tidligere SEG Academy Racing-rytteren er freidig nok til å se på det hele som en stor fordel:

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med at det ble som det ble. Det er alltid kjedelig å miste sterke ryttere, likevel føles det bra å være på Joker-Icopal akkurat nå. Det er en utrolig god mulighet for meg til å få resultatene jeg trenger for å kunne bli proff. På en måte er det nå fire sterke ryttere jeg slipper å være hjelperytter for, sier han.

Tok sin første seier for Joker-Icopal

24-åringen ble hentet inn som hjelper etter at han både i U23-VM i Doha og for sitt nederlandske kontinentallag viste fram sin evne til å spille andre gode.

Så endte det opp med at han fikk full klaff Ronde de l’Oise og skulle ende opp med å kjøre inn sammenlagtseieren selv i det franske 2.2-rittet.

– Jeg hadde jo aldri vunnet der om jeg ikke hadde kommet meg med i det bruddet som holdt inn. Derfra og ut gikk vi for sammendraget, og det gikk heldigvis bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: Fridtjof Røinås, Øivind Lukkedal og de andre Joker-Icopal-rytterne fikk prøve seg på hockeyisen under samlinga på Ringerike. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Seieren har gitt ham økt tro på egne ferdigheter, men han innrømmer at å sykle med resultatansvar også føles nervepirrende.

– Jeg håper å bli en rytter det kan kjøres litt mer for. Men det handler også om å være trygg nok til å ta det ansvaret: Det forplikter når du ber lagkameratene å kjøre for dine sjanser fordi du føler deg bra.

Interesse fra Uno-X

Evensen har ved to anledninger selv fått tilbud om å slutte seg til Uno-X-laget, men overgangen har ikke materialisert seg.

Den første gangen valgte han å bli med SEG-laget videre som overårig i U23-systemet deres.

Den andre gangen var rundt NM-tider, da flere av lagkameratene hans også ble kontaktet.

– Jeg fikk en telefon og det var litt interesse. Men jeg hørte ikke noe mer etter det.

Treningskompis Kristoffer Skjerping valgte å takke ja. Det var noen treningsturer med vestlendingen som ga Evensen første pekepinn på at 2018-sesongen kunne bli innholdsrik.

– Jeg måtte stå på litt i mars og april før det begynte å løsne veldig. Kristoffer og meg hadde noen helt sinnssyke treningsturer på Hadeland. Vi kjørte knallhardt i bakkene og det var skikkelig bra. Det var da han ikke syklet fra meg i bakkene lenger at jeg begynte å skjønne at formen var bra.

– Ingen guttetur

På vei mot en ny sesong er han nødt til å ta nye steg og nye grep dersom proffdrømmen skal åpenbare seg.

– Jeg må kanskje tenke litt mer på avslutningen min, men mest av alt sitter det nok mentalt. Jeg må prøve å bli enda sterkere, men det viktigste er å komme i så god form som mulig og tørre å ta vare på sjansene man får, sier han.

For Joker-Icopal har han vist seg som en svært anvendelig type, og det er egenskaper som også vil komme godt med om han får sjansen på et enda høyere nivå:

– Jeg har kjørt en del som hjelperytter. Jeg liker både å taue og å kjøre opptrekk. Når vi har Herman og andre raske ryttere på laget, blir det helt naturlig.

– Du dro tidlig ut og fikk napp hos SEG. Hvor store forskjeller er det på å livnære seg som syklist i utlandet og her hjemme?

– Først og fremst er det trygt og godt å være på kontinentallag i Norge. Jeg tror mange hadde profittert på å komme seg ut. Profflivet er ikke som en guttetur med kompisene dine, i stedet føler man seg litt ensom. Det blir ikke helt det samme når du snakker engelsk med lagkompisene dine, og for min del var det ikke vært fall noe helt annet når jeg kunne snakke norsk igjen. Jeg tror ikke så mange tenker over det. Jeg ser at det er andre ryttere som prøver lykken i Belgia nå, og det er kjempekult. Jeg er også gira på å bli utenlandsproff, men jeg er nødt til å skaffe meg resultatene som gjør det mulig først, avslutter Evensen.

Tagget med: ,

Les også disse