JAKTER SEIRE: Etappeseire prioriteres fremfor grønn trøye. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Derfor skal ikke Edvald gå for grønn trøye

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.07.19 14:14

Del på    

– Folk skjønner ikke at det er to forskjellige strategier, sier Van Oudenhove.

(procycling.no): Dimension Datas norskbelgiske sportsdirektør, Gino Van Oudenhove, går langt i å avvise at lagets Edvald Boasson Hagen skal satse på poengkonkurransen i årets Tour de France.

Tanken om at rudsbygdingen bør gå for den grønne trøya – to ganger vunnet av Thor Hushovd (2005, 2009) – ble nylig lansert av Hushovds tidligere Crédit Agricole-lagkamerat, Mads Kaggestad, i TV 2s podcast «Sykkelpodden».

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Van Oudenhove sier imidlertid at Boasson Hagens første prioritet er etappeseire, og at dette ikke nødvendigvis er direkte forenlig med å hevde seg i poengkonkurransen, som slovaken Peter Sagan har vunnet seks ganger siden 2012.

– Det folk ikke skjønner er at det er to forskjellige strategier, sier Van Oudenhove til procycling.no.

– Målsetningen vår er å vinne etapper, så folk tror at hvis du vinner etapper så kan du like gjerne vinne grønn trøye, men det er ikke sånn. Det er mye mer som kreves.

THE BOSS: Van Oudenhove sier grønn trøye ikke er en prioritet for Dimension Data i Tour de France. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Boasson Hagen tok sin tredje etappeseier i Tour de France i 2017, da han på den 19. etappen til Salon-de-Provence gikk seirende ut etter en lang dag i brudd. Det var et år da Boasson Hagen også hevdet seg godt i massespurtene, etter at Mark Cavendish reiste hjem med skade, og nordmannen var blant annet et lite hårstrå fra å slå Marcel Kittel i Nuits-St-Georges på den 9. etappen.

Mister «killerinstinktet»

Skal Boasson Hagen vinne flere etapper i år, vil det ifølge Van Oudenhove være mot sin hensikt for nordmannen å satse på den grønne trøyen i tillegg, da et overhengende fokus på å sikre flest mulig poeng kan ta bort fokus fra det aller viktigste: Å vinne.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det er mulig du går all inn for en etappe og det slår helt feil, og da har du ikke poeng. Tanken å satse på en grønn trøye, det er mulig du går inn i noen finaler med noen halve tanker. Det er kanskje bra å bli nummer fire, men du mister jo det ”killerinnstinktet” med å gå all inn for å ta førsteplassen, sier Van Oudenhove.

– I tillegg så har du alle mellomspurtene, så det er ikke like enkelt som folk tror. Prioritet hos oss er å vinne etapper, og det er en helt annen strategi enn å gå for grønn trøye, sier sportsdirektøren utvetydig.

SEIER: Boasson Hagen jubler for seier i Salon-de-Provence i 2017. FOTO © Tim De Waele

Muligheter i Tour de France

Boasson Hagen tok nylig en etappeseier i Critérium du Dauphiné etter en tricky spurt på den første etappen. I den kuperte avslutningen på etappe fem var 32-åringen nære det helt store igjen, da han kontret på et angrep fra Philippe Gilbert på de siste kilometerne.

I Tour de France kommer det nye, liknende sjanser for nordmannen. Etappe tre til Épernay, etappe fem til Colmar, etappe åtte til St-Etienne, etappe ni til Brioude og etappe 17 til Gap er kanskje alle potensielle muligheter for å gå i brudd eller hevde seg i kuperte finaler for den kjøresterke Boasson Hagen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Van Oudenhove poengterer at Boasson Hagen vil få sine muligheter, selv laget satser på den raske italieneren Giacomo Nizzolo i spurtene.

– Vi har jo Nizzolo som nok blir prioritert i massespurtene, men så har vi en fire-fem etapper hvor finalen er helt annerledes, med bakke på fem kilometer, så da blir det litt som etappen i Dauphiné hvor han sitter med og har en mulighet. Kanskje gjøre noe mot slutten og kjøre solo.

Tagget med: , ,

Les også disse