NY SEIER: André Greipel tok sin tredje seier etter kragebeinsbruddet i Milano San Remo. Her fra Tour Down Under tidligere i år. FOTO: EPA/DAN PELED

Dediserte seieren til sin avdøde mor

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.01.18 21:43

Del på    

God start på sesongen for Greipel, etter et tøft år.

(procycling.no): Mens Daniel Hoelgaard suste i barrierene på oppløpet i Lyndoch, tok André Greipel oppløpt perfekt og sikret sesongens første seier foran Caleb Ewan og Peter Sagan, på den første etappen av Tour Down Under.

Tyskeren kom fra hjulet til Ewan på de siste 150 meterne, og med en teknisk godt gjennomført spurt, tok han seieren uten videre problemer.

Tyskeren hadde en relativt mager sesong i 2017, hvor han tok fem seire, hvorav en i Giro d’Italia. I Tour de France virket han ikke å være sitt vanlige jeg, og andreplass på den siste etappen var hans beste resultat.

Den skuffende sesongen kan trolig i stor grad tilskrives hans mor, Gudrun, sin sykdom. Hun led av Amyotrofisk lateralsklerose (ALS), som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske delen av hjernebarken. ALS tilltare i styrke og i desember gikk moren bort.

I intervjuene etter målgang var Greipel raskt med å dedisere seieren til moren.

– Jeg tror jeg vil [dedisere] hele karrieren min til henne. Hun var min største supporter, hele karrieren, og jeg vet hun fremdeles følger med, sa Greipel, som også fortalte at det hadde vært en krevende off-season.

Samtidig var også seieren på tirsdagens etappe en bekreftelse på at han fremdeles blir å regne med i spurtene.

– Det er moro når du er 35 og alle forteller deg at du vil bli treigere. Men jeg føler det ikke og elsker å konkurrere på sykkelen min. 

Samtidig som Greipel tok en oppløftende etappeseier, sementerte han også sin status som kongen av Tour Down Under. Dagens seier var nemlig hans 17. i rittet og er med det rittets mestvinnende – i særklasse. Nærmest følger den tidligere, australske spurteren Robbie McEwen med tolv, mens Caleb Ewan og Allan Davis står med seks seire hver.

Utålmodig

Årets startfelt i Tour Down Under har en god håndfull med prominente spurtere. I tillegg til Greipel, som har elleve etappeseire i Tour de France på sin pàlmares, stiller også verdensmester Peter Sagan og den australske raketten Caleb Ewan. Det samme gjør Elia Viviani, mens spurtere som Phil Bauhaus og Sam Bennett ønsker å utfordre eliten.

Ewan dominerte fjorårets ritt og var sine konkurrenter overlegen, da han stakk av med hele fire av seks etappeseire. I 2016-utgaven tok han også to etappeseire, og ifølge Cyclingnews.com var dagens etappe den første spurten han har deltatt i og tapt, i rittet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I HVITT: Ewan leder ungdomskonkurransen etter den første etappen. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

23-åringen er glad for at konkurransen er tøffere i år, ettersom det er disse rytterne han konkurrer mot i de største rittene i Europa også.Han ser mulighetene for en etappeseier i løpet av rittet, og analyserer den første etappen med at han «kanskje gikk litt for tidlig».

– Jeg må være litt mer tålmodig. Jeg er veldig fornøyd med hvordan laget kjørte i dag. De gjorde et perfekt opptrekk, og til syvende og sist var det min feil at jeg ikke klarte å holde hele veien.

Viviani fornøyd med laget

For italienske Viviani var det også oppløftende momenter å ta med seg fra den første av seks etapper i Australia. Fersk i Quick-Step Floors, etter å ha forlatt Team Sky et år før kontrakten gikk ut, er han og lagkameratene inne i en innkjøringsfase.

– Vi gjorde en skikkelig god jobb i dag og det var mye mer [finesse] med laget. Mørkøv og Sabatini satte meg i en veldig god posisjon.

28-åringen kom inn på oppløpet i tredjeposisjon og fikk således et godt opptrekk. Viviani åpnet spurten først, men maktet ikke å holde trøkket hele veien på det rette oppløpet i Lyndoch. Dermed falmet han til en fjerdeplass.

Italieneren presiserer at i fjor kom ikke hans første seier før i Tour de Romandie, og at han nå allerede er nær. Samtidig trengs det trolig flere erfaringer med det nye opptrekket, før alt klaffer.

– Jeg er fornøyd med laget, men noen ting må helt klart endres, siden jeg ikke er som Kittel. Han er klart raskere enn meg og er mer kraftfull enn meg, så vi må endre på noe med opptrekket.

– For øyeblikket er noen raskere enn meg på de siste 100 meterne. Jeg er fornøyd med formen min og vi vil helt klart prøve igjen, og ønsker å vinne en etappe.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse