OVERLEGEN MESTER: Jolien D'Hoore hadde krefter igjen da restene av bruddet endelig ble sveivet inn under WorldTour-rittet i De Panne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Uhyre dramatisk da den belgiske mester vant på hjemmebane

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.03.18 17:15

Restene av bruddet ikke hentet før godt inn i flamme rouge.

(procycling.no): – Var det jeg som vant? spurte Julien D’Hoore nylig spurtslått Chloe Hosking – noe Alé Cipollini-jenta kunne bekrefte etter det som egentlig ikke var noe speielt tett spurtoppgjør.

Men det sa nok litt om påkjenning det var å jage et brudd bestående av 15 kvinner i godt over 150 kilometer, inntil de endelig lyktes et godt stykke bak kilometerbuen inne på den aller siste runden i Koksijde.

Det var Alé Cipollini-laget som fant ut at nok var nok. De siste magedragene var nok til å hente inn temposterke Mieke Kröger og frata Virtu Cycling drømmen om De Panne-skalpen etter å ha plassert to jenter i dagens brudd.

På oppløpet var D’Hoore så overlegen som en belgisk mester skal være på hjemmebane. Hun vant med en sykkellengde bakover, og tok imot gratulasjoner fra sine lagvenninner i Mitchelton-Scott.

– Det er akkurat slik vi skal gjøre det, det handler kun om posisjonering, sa hun etterpå.

Det australske laget hadde også Gracie Elvin i bruddet, og hun forsøkte å gå etter Kröger. Men til slutt endte det altså godt likevel.

Susanne Andersen (Team Hitec Products-Birk Sport) ble beste av de norske på en 15. plass, med Emilie Moberg (Team Virtu) like bak på en 19. plass.

Slik gikk det til:

Tredagers i De Panne mistet sin plassering tett opptil Flandern rundt, men at kvinnene fikk et 151,7 kilometer langt WorldTour-ritt som resultat, var et flott plaster på såret.

Jentene skulle – som gutta i går – avslutte med to lokale runder rundt Koksijde. Ruta var for øvrig utstyrt med to innlagte spurter, utfordrende brosteinspartier – og muligens en samlet spurt i sentrum av De Panne.

Før vi kom så langt fikk vi se et dramatisk og aktivt ritt i damenes WorldTour.

Værgudene bød på både vind og regn, noe som gjorde rittet til en svært utmattende affære. Hovedfeltet sprakk opp i sidevinden ved flere anledninger og det gikk flere velt underveis.

Et stort brudd fikk etablere seg

Bruddet fikk gå tidlig og det var en stor gruppe på hele 15 jenter. Her satt Christine Majerus (Boels Dolmans), Romy Kasper (Ale Cipollini), Lisa Klein (Canyon-SRAM), Emma Norsgaard (Cervelo-Bigla), Jelena Eric (Cylance), Sheyla Gutierrez (Cylance), Gracie Elvin (Mitchelton-Scott), Mieke Kröger (Team Virtu), Kasia Pawlowska (Team Virtu), Monique van de Ree (Waowdeals), Eva Buurman (Trek-Drops), Abi Van Twisk (Trek-Drops) og Moniek Tenniglo (FDJ).

Åpningstempoet var høyt og sidevind var nok en avgjørende faktor til at en såpass stor gruppe fikk gå. Hovedfeltet var delt i flere fraksjoner tidlig, og det var nok ikke full enighet i feltet om at 15 ryttere skulle slippe utenfor rekkevidde, at på til med innslag fra flere av storlagene innenfor kvinnesykling.

Etter ni mil gikk Pernille Matthiessen (Team Sunweb) hardt ned og måtte siden stå av.

Med 48 kilometer igjen gikk en stor velt i feltet, og et titalls ryttere var involvert. Deriblant Thea Thorsen (Hitec Products) som var sluttkjørt for dagen. Lauren Kitchen (FDJ) og Alexis Ryan (Canyon/SRAM) var også involvert, men klarte å kjøre seg opp igjen.

Så ut til at de hadde kontroll, men …

Med fire mil igjen å sykle hadde bruddet fortsatt en komfortabel ledelse på halvannet minutt.

HARD MEDFART: Pernille Mathiesen (Team Sunweb) endte rittet på denne måten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Foran de to siste rundene og drøye 30 kilometer igjen, var avstanden nede i kun 21 sekunder.

Sunweb hadde jobbet hardt hele dagen for å sette det opp for Coryn Riviera mot slutten av dagen.

Norske Hitec håpet på sin side å kjøre inn et toppresultat for Nina Kessler (eller Susanne Andersen om hun skulle ha en toppdag på sykkelen).

Andre forhåndsfavoritter var Amy Pieters (Boel Dolmans), Lisa Brennauer (Wiggle High5) Jolien D’Hoore (Mitchelton-Scott), Marianne Vos (Waowdeals) og danske Christina Siggaard, som vant Omloop Het Nieuwsblad i forrige måned.

Åtte jenter sto stand

Ut på den nest siste runden, på små veier som dels også var utsatt for sidevind, viste det seg ikke å være enkelt å sveive inn utbryterne. Selv om både Lotto-Soudal og Team Sunweb hadde flere hjelpere igjen, var kjørestyrken likevel redusert etter en lang dag på sykkelen.

19 kilometer unna mål hadde avstanden økt til rundt 50 sekunder, noe som førte til at de åtte jentene som nå satt igjen der framme også burde begynne å tenke på spurten.

Det var Kasper, Gutierrez Ruiz, Elvin, Norsgaard, Kröger, Van De Ree, Pawlowska og Buurman.

18 kilometer unna mål gikk Sara Penton, den svenske mesteren som sykler for Virtu Cycling, ned i nok en velt og ble liggende igjen i grøfta.

Mieke Kröger går solo

På sisterunden, 16 kilometer unna mål, lå avstanden igjen nede på 25 sekunder.

Med 11 kilometer igjen kunne hovedfeltet se bruddet foran seg. Da hadde Mieke Kröger alt bestemt seg for at her var det eneste riktige å forsøke på egenhånd. Å ligge alene helt der framme, etter 14 mil i dels vanskelige værforhold, var ingen enkel oppgave mot det jaktende hovedfeltet. Det blåste i tillegg ganske kraftig midt imot på dette strekket.

Gracie Elvin (Mitchelton-Scott) fant også ut at det gikk for sakte og bestemte seg for å ta opp jakten på Kröger helt der framme.

Den tyske Virtu-syklisten er ingen hvem som helst, og står med tyske titler både fra tempo- og landeveissykling. Nå måtte det svært velfungerende samarbeid bak til, om de skulle nå den tyske jenta igjen før målstreken.

– Var det jeg som tok den?

Fire kilometer unna mål var det slutt for restende av bruddet. Nå lå bare Elvin og Kröger foran dem i løypa. Avstanden opp til Virtu-syklisten var dog på nesten halvminuttet. Elvin lå omtrent midt imellom Kröger og feltet, og selv om hun pushet bra med watt, slet hun med å ta innpå de nødvendige sekundene.

Inne på den siste kilometer lyktes det endelig feltet å hente Kröger etter oppofrende kjøring av Team Sunweb og spesielt Alé Cipollini-laget.

Chloe Hosking fikk et flott opptrekk, og åpnet spurten først. Ut til høyre angrep den belgiske mesteren Julien D’Hoore og hun tok egentlig spurten ganske komfortablet med en sykkellengde tilbake til Hosking.

– Var det jeg som tok den? spurte D’Hoore etterpå.

Og det kunne Hosking glatt bekrefte.

Topp 10:

1. Jolien D´Hoore
2. Chloe Hosking
3. Christine Majerus
4. Lorena Wiebes
5. Lise Brennauer
6. Maria Giulia Confalonieri
7. Sheyla Gutierrez
8. Jeanne Korevaar
9. Tiffany Cromwell
10. Christina Siggaard

Tagget med: , , , , ,

Les også disse