UCI-president Brian Cookson (til venstre), her avbildet under Tour de Romandie, avfeier kritikken som hagler mot de nye WorldTour-reformeneFoto: Jean-Christophe Bott Epa / NTB scanpix

Cookson avviser WorldTour-kritikk

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 30.12.16 13:19

Del på    

– Sykkelsporten må endre seg, sier UCI-presidenten.

Med noen velvalgte og tilsynelatende balanserte fraser har Brian Cookson tatt den kommende utvidelsen av WorldTour-kalenderen i forsvar.

I et intervju med franske Le Figaro messet UCI-presidenten den ikke ukjente visa om at globalisering og tradisjon må gå hånd i hånd dersom sykkelsporten skal utvikle seg og blomstre.

I 2017 innlemmes hele ni nye ritt i WorldTouren, en offensiv ekspansjon som utvider toppkalenderen til USA, Midtøsten og Tyrkia. Antall nye ritt var i utgangspunktet ti, men denne uken kom overraskelsen om at Tour of Qatar (og Ladies Tour of Qatar) avlyses, angivelig på grunn av manglende sponsorinntekter.

Selv om Qatar-avlysningen virker å illustrere risikoen ved å oppgradere ritt uten historisk fotfeste, karakteriserer Cookson de mye kritiserte reformene som nødvendige for sykkelsportens utvikling. UCI-presidenten ser heller ikke utvidelsen som noen trussel mot rittene på lavere nivå, som flere andre aktører frykter vil streve og etter hvert fordufte under vekten av en oppblåst og utvannet WorldTour.

– Jeg avviser kritikken som sier rittene på lavere nivå tar skade av dette (reformene). Enkelte tradisjonsrike ritt i Europa forsvinner, men dette skjer fordi WorldTouren utvikler seg. Det er på grunn av den økonomiske situasjonen i landene at dette skjer, sier Cookson til Le Figaro.

– Sykkelsporten må endre seg, utvikle seg, men vi kan heller ikke glemme de mindre rittene.

Tre nye WorldTour-lag

2017-sesongen ser også store strukturelle omveltninger blant lagene. Borte er russiske Tinkoff og sveitsiske IAM Cycling. Inn kommer tyske Bora-hansgrohe og Bahrain-Merida fra Midtøsten.

Lampre-laget ble også reddet fra kollaps med penger fra den oljerike regionen. Laget til Giuseppe Saronni skal neste år gå under navnet UAE Abu Dhabi. De betydningsfulle omskiftningene til tross, Cookson mener entusiasmen for sykkelsporten har aldri vært større.

– Aldri før har interessen for sykling vært større. Selskaper over hele verden er interessert. I kjerneområdene, de tradisjonelle sykkelområdene, vil den økonomiske modellen være en utfordring, med tanke på kostnader ved å organisere og drifte lag, sier Cookson

– Vi er nødt til å analysere alle aspekter, det vil si respektere arven vår og samtidig tenke utvikling.

Presidentvalg i Bergen

2017 blir på flere måter et betegnende år for Cooksons presidentskap, ikke bare på grunn av de omfattende reformene som iverksettes.

Under VM i Bergen i september er det nemlig også duket for presidentvalg i UCI. Det ryktes at franske David Lappartient og belgiske Tom Van Damme er aktuelle Cooksons motkandidater.

– Jeg har gjort mitt beste for å gjenreise tilliten til vår sport de siste tre årene. Det har ikke vært enkelt med tanke på de skadene sportens rykte har fått de siste årene, på grunn av forhold vi alle kjenner til, sier Cookson med referanse til doping.

– Vi har satt i kraft betydelige endringer for å gjøre kampen mot doping så bra som mulig. Uavhengig og uten interessekonflikter.

Tagget med: , ,

Les også disse