NY SEIER: Caleb Ewan har nå vunnet ni etapper i Tour Down Under-historien. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ewan fikk drømmeposisjonen og vant igjen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.01.20 07:18

Del på    

Fra hjulet til Sam Bennett tok Lotto-rytteren nok en seier i sesongåpningen.

(procycling.no): Selv om litt sidevind førte til at det ble litt kjør i feltet på de siste milene, endte det som forventet opp med en massespurt på den fjerde etappen i Tour Down Under.

Med kun 300 meter igjen fra den siste høyresvingen og inn til mål, ble det en tøff kamp for å få seg en god plass inn i den siste svingen. Aller først kom Michael Mørkøv (Deceuninck – Quick-Step), med lagkamerat Sam Bennett på hjul. Iren var dermed i en glimrende posisjon til å ta seieren, men på bakhjulet hans satt Caleb Ewan (Lotto Soudal) med mye krutt igjen i beina.

De to var i en egen klasse på oppløpet i Murray Bridge, og med 75 meter igjen kom Ewan opp på siden av Bennett. Med hakket høyere fart dro han bare forbi sin fire år eldre konkurrent, og Ewan krysset til slutt målstreken én sykkellengde foran Bennett. 

Dermed tok han sin andre etappeseier i årets ritt, og sammen med søndagens kriteriumsritt har han da altså gått seirende ut av tre av fire spurtoppgjør så langt i år, med Bennetts seier på åpningsetappen som det eneste unntaket.

– Det var en veldig skarp sving inn mot mål, men for å være ærlig så liker jeg når det er en liten sving, en teknisk utfordring. Jeg sa bare til opptrekkeren min, Roger Kluge, at han skulle plassere meg på hjulet til Sam Bennett, og det var det han gjorde, sier Ewan i et intervju med arrangøren like etter målgang.

For Bennett sin del ble den slake motbakken på oppløpet litt vanskeligere enn først antatt.

– Vi tok kontrollen i front, men uheldigvis var finalen litt annerledes enn hva som stod i rittboka og jeg gikk dermed tom for krefter da vi kom over over toppen av bakken. Men vi kan se på de positive sidene, som er at vi igjen var der oppe da det gjaldt, og at opptrekkstoget vårt fungerte enda bedre enn det gjorde på den første etappen. Det gir oss mye selvtillit, sier Bennett i en pressemelding

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

DEN RASKESTE: Caleb Ewan kunne juble for sin andre etappeseier i årets Tour Down Under. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Halvorsen: – Mye surr i dag

Ewan har nå totalt vunnet ni etapper i Tour Down Under, og har muligheten til å komme opp på tosifret antall seirer på lørdagens etappe til Victor Harbor. Klarer han det, vil han bli den tredje med tosifret antall seirer, bak André Greipel (18) og Robbie McEwen (12).

Kristoffer Halvorsen (EF Pro Cycling) jakter på sin side fremdeles på sin første etappeseier i rittet, men kom aldri i posisjon til å kjempe om seieren på den fjerde etappen.

– Det var mye surr i dag. Jeg holdt på å velte i siste sving, pluss at Mitch (Docker) og Jens (Keukeleire) veltet med seks-syv kilometer igjen, så da mistet vi mye av opptrekket, sier nordmannen til procycling.no. 

Keukeleire er Halvorsens sisteopptrekker i Australia, og med to av de viktigste hjelperne satt ut av spill, ble nordmannen liggende sammen med Tom Scully relativt midt i feltet gjennom de siste fem kilometerne. På den siste kilometeren klarte de å avansere en del plasser, men da også Halvorsen tapte mye fart gjennom den siste svingen, var sjansene for en topplassering borte.

23-åringen trillet til slutt over målstreken til en 15. plass.

Lørdagens etappe til Victor Harbor blir den siste muligheten for nordmannen i årets ritt, hvor Kerby Hill (4 kilometer à 6 prosent) dukker opp to mil fra mål. Dermed er det ingen garantert massespurt, men Halvorsen har i hvert fall en intensjon om å spurte om seieren også på morgendagens etappe.

– Planen er å henge med, sier han, enkelt og greit.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

NÆRMET SEG: Daryl Impey kuttet ledelsen til Richie Porte fra seks til tre sekunder. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Impey tok viktige bonussekunder

Med to innlagte spurter på de første 40 kilometerne, var det ventet at Mitchelton-Scott ville jobbe for å holde feltet samlet i innledningen av etappen.

Det ble også tilfellet, og Impey var godt med på begge spurtene. Han kunne likevel ikke gjøre noe med Jasper Philipsen (UAE Team Emirates). Den unge belgieren, som også ble nummer ved målgang, vant begge spurtene, og sikret seg ledelsen i poengkonkurransen.

Verdensmester Mads Pedersen (Trek-Segafredo) gjorde også en viktig jobb for Richie Porte. Dansken kom seg foran Impey på den første spurten, og sørget for at Impey dermed kun fikk ett bonussekund.

Like sprek var ikke Pedersen ved den andre innlagte spurten, hvor Impey kom seg forbi og sikret seg to bonussekunder. Totalt ble det dermed tre bonussekunder, og Impey halverte dermed forspranget til Porte. Robert Power (Team Sunweb) trygget også tredjeplassen sin i sammendraget etter å ha tatt det siste bonussekundet ved den andre innlagte spurten.

– Vi vil gå for alt vi kan. Vi vet det blir tøft å slå Richie på søndag (opp Willunga Hill), så vi trenger noe å gå på for å vinne rittet sammenlagt, så vi må gå for hver sjanse vi får, og det var det vi gjorde i dag, sier Impey i en pressemelding

– Vi fikk dessverre ikke seks bonussekunder, men Trek hadde Mads Pedersen som spurtet og Philipsen kjører for å ta poengtrøya, så det gjør det mer komplisert, sier Impey videre.

Lørdagens etappe til Victor Harbor ser dermed ut til å bli svært viktig. Sist man brukte Kerby Hill like før mål var i 2016. Da vant Simon Gerrans (Orica GreenEdge, forløperen til Mitchelton-Scott) en redusert massespurt, og det samme er nok drømmescenariet for Impey i år.

– Det er 16 sekunder som er mulige å ta, og vi ønsker å ta fatt på den siste dagen i ledertrøya, sier sportsdirektør Matt White.

Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) er fremdeles den best plasserte norske rytteren i sammendraget. Haugesunderen ble nummer 21 på etappen, og klatret dermed opp én plass på grunn av bedre plassiffer. Foran de siste to etappene ligger han nå på ellevteplass sammenlagt. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse