Prøv Procycling Pluss idag

NÆRMER SEG NY SESONG: Om cirka en måned setter Sven Erik Bystrøm seg på flyet ned til Australia og sesongåpningen i Tour Down Under. FOTO: PhotoFizza

Bystrøm: – Har tatt noen steg på rutinen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 6.12.18 20:48

Del på    

Sånn noenlunde fornøyd med årets sesong - nå vil 26-åringen bygge videre på en positiv klassikersesong.

26. september 2014 kom den hittil siste individuelle seieren til Sven Erik Bystrøm. Da var det riktignok selveste U23-fellesstarten i VM han avgjorde med et sugende angrep i siste bakke i Ponferrada. De neste fire sesongene har gått uten seier på proffnivå, den siste i UAE Team Emirates.

– Jeg synes det har gått helt greit. Jeg er ikke misfornøyd med året som var, men det kunne også vært bedre. Jeg kom til noen muligheter jeg hadde håpet jeg kunne løst litt bedre, men jeg kan være sånn noenlunde fornøyd med sesongen, sier han til procycling.no om årets sesong.

I likhet med tidligere sesonger var han også i år nære ved å ta sin første proffseier. Men der det ved tidligere anledninger har vært ritt som Østerrike rundt og Arctic Race of Norway, var det denne gang på den virkelig store scenen i Vuelta a España.

Etter en lang dag i brudd entret han de siste par kilometerne sammen med Jelle Wallays, med et hovedfelt desperat jaktende bak. Desperat fordi de hadde undervurdert Bystrøm og Wallays og hadde havnet på etterskudd.

Det utnyttet Wallays ved å sette seg på hjulet til Bystrøm de siste to kilometerne. Belgieren visste at Bystrøm normalt sett var den beste spurteren av de to.

Les mer: – Det var god taktikk av Wallays

– Det er jo alltid et taktisk spill når du havner i en slik situasjon, men det er selvfølgelig ting jeg kunne gjort annerledes sett i etterkant. Der og da følte jeg at jeg løste det greit. Det enkleste hadde jo vært å bare ha en bedre spurt, sier han humørfylt.

– Bygger på noe godt i klassikerne

Mens han fremdeles venter på den første proffseieren, fikk han i år sin debut i Paris-Roubaix. Der han tidligere år kun har kjørt ett monument i sesongen, fikk han i år sjansen i nevnte Paris-Roubaix, Milano-Sanremo og Flandern rundt.

Selv om han ikke leverte et klassisk toppresultat, viste resultatene prov på at nordmannen har utviklet seg i nettopp disse rittene. 54. plass i Sanremo og 40. plass i Flandern ble rundet av med en relativt fin 27. plass i Roubaix. Det etter et nytt brudd med Jelle Wallays, hvor Bystrøm var én av tre gjenværende ryttere fra bruddet da vinneren Peter Sagan kom seg opp til trioen med fem mil igjen. Av de tre bruddkameratene kjempet som kjent Silvan Dillier seg med Sagan hele veien inn til velodromen, hvor han ble spurtslått og dermed henvist til andreplassen.

MARKERTE SEG: Sven Erik Bystrøm fikk en lang dag i front i Paris-Roubaix. Foto: ASO/Pauline Ballet

– Det å bare se på resultatlistene blir litt feil også, for i alle årene jeg har syklet de rittene der har jeg ikke kjørt for noe godt resultat. Resultatlistene lyver noe, men jeg føler jeg har tatt noen steg på rutinen og erfaringen, sier han selv.

– Jeg synes det gikk greit, men jeg hadde håpet det skulle gå enda bedre. Sammenlignet med tidligere år var jeg i hvert fall ikke dårligere. Jeg føler jeg har fått mer erfaring og rutine og kjenner mer hvordan det skal sykles. Jeg bygger helt klart på noe godt der, mener Bystrøm.

Sesongåpner i Australia

Årets sesong ble lang for haugesunderen, som avsluttet med Tyrkia rundt i midten av oktober. Kombinert med et lagmøte i Abu Dhabi og Saitama Criterium har det i etterkant ikke vært tid til så mye hvile og noen klassisk ferie. De siste tre-fire ukene har han vært i god trening igjen, og det er også nødvendig når han gjør som i 2017 og starter sesongen i Australia.

Både Tour Down Under (15.-20. januar) og Cadel Evans (27. januar) står der på planen – noe som garanterer en sesongåpning med bra nivå og i varmt vær. De totalt tre ukene nede i Australia vil forhåpentligvis også virke som et bra grunnlag for veien videre i sesongen.

Sesongplanen er foreløpig uklar, men Bystrøm antar selv at det er brosteinsklassikerne sammen med Alexander Kristoff som venter i løpet av våren. Samtidig håper han også at han kan være i såpass bra slag at han kan få noen egne muligheter i løpet av våren.

Etter klassikersesongen er han mer usikker på hva laget ønsker av ham.

– Jeg kunne jo selvfølgelig ønsket meg å sykle Tour de France, men det finnes alltid mange muligheter i løpet av en sesong. Jeg skal prøve å ta vare på de mulighetene så bra som mulig, sier 26-åringen, som slet med helsa i juni og dermed falt utenfor Tour de France-laget til UAE i år.

– Jeg har vært i bruttotroppen de to siste årene, men enn så lenge vet jeg ikke om jeg er der eller om de har tenkt til å sende meg til giroen eller hva. Om jeg er i bruttotroppen så tar de alltid med de som er best egnet der og da. Det er mest opp til meg selv, at jeg må bevise at jeg fortjener en plass. Hvis jeg unngår sykdom og slikt er jeg nok på god vei, sier Bystrøm.

Tagget med: , ,

Les også disse