Prøv Procycling Pluss idag

I TRØBBEL: Simon Yates testet positivt på terbutalin under Paris-Nice. Det er det samme stoffet Vegard Robinson Bugge ble utestengt i fire måneder for bruken av. Ingen av de to skal ha hatt det medisinske fritaket i orden.

Britisk rytter testet positivt under Paris-Nice

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.04.16 07:24

Del på    

Laget hevder legen glemte å søke medisinsk fritak.

(procycling.no): I en uke hvor britisk sykling har blitt skaket til grunnen, kom selve jordskjelvet sent torsdag kveld da tabolidavisen Daily Mail kunne av avsløre en positiv dopingprøve blant de britiske syklistene.

• Les også: Britenes sykkelsjef trekker seg etter anklager

Det viste seg at rytteren det dreide seg om var den 23 år gamle Simon Yates.

Bury-mannen har også tvillingbroren Adam som lagkompis, men har aldri vært innom Sky – og søkte heller profflykken down under hos Orica-GreenEDGE.

Det viser seg at den positive dopingprøven ikke er ulik marerittet Vegard Robinson Bugge opplevde under Tour des Fjords i 2015.

Yates testet nemlig positivt for stoffet terbutalin, som stammer fra astmamedisinen han bruker.

Orica: – Adminstrativ blemme

Problemet er at han ikke hadde medisinsk fritak for preparatet.

– Stoffet ble gitt til Simon Yates i en astmaspray og dette ble innrapportert av laglegen i skjemaet de fulgte ut ved dopingkontrollen. Stoffet ble gitt ham som en del av hans pågående behandling av hans dokumenterte astmaproblem. Men i dette tilfellet hadde laglegen gjort en administrativ blemme, da han ikke hadde søkt tilstrekkelig medisinsk fritak for bruk av denne behandlingen, skriver Orica GreenEDGE i en pressemelding.

Prøven som gjorde utslag på terbutalin ble avlevert etter den sjette etappen av årets Paris-Nice.

Der ble Yates plukket ut i en test av et vilkårlig utvalg ryttere. Briten ble nummer seks på etappen som ble avsluttet på toppen av La Madone d´Utelle.

Han har ikke konkurrert siden han sto av underveis i Baskerland rundt i starten av april.

Her veltet han ut av rittet og måtte sy åtte sting i kneet. Skaden holdt ham også utenfor Amstel Gold Race og La Flèche Wallonne. Laget har valgt å støtte rytteren sin:

– Simon Yates har ikke gjort noe galt. Laget tar det fulle ansvaret for denne tabben og ønsker å understreke støtten til Simon i denne prosessen.

Britenes «Robinson Bugge»

Den 29. mai i fjor avleverte Vegard Robinson Bugge en positiv dopingprøve under Tour des Fjords. Vestfoldingen testet – som Yates – positivt på terbutalin.

Den daværende Sparebanken Sør-rytteren benyttet seg av astmamedisinen Briancyl, men hadde på det tidspunktet ikke fritak for behandlingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>KAMPEN FOR TROVERDIGHETEN:</b> Vegard Robinson Bugge fikk fire måneders utestengelse for regelbrudd etter å ha avlagt positiv dopingprøve under Tour des Fjords. Han ønsker å fortsette karrieren på det høyeste nivået i Norge, men sliter med å finne plass foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

UT I KULDA: Vegard Robinson Bugge har ikke klart å finne seg arbeidsgiver på kontinentalnivå etter hans positive prøve. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Saken endte hos disiplinærutvalget til UCI som valgte å utestenge ham i fire måneder.

Relativt sett er det en meget mild straff for en antidopingforseelse. I etterkant har Horten-mannen slitt med å finne seg plass på et norsk kontinentallag, og fortsetter nå satsingen i klubblaget Raumerrytter.

• Les også: – Idrettsgleden er større enn på mange år

Ryster britisk sykkelsport

Det er selvsagt for tidlig å si noe om hva slag sanksjon Simon Yates vil motta, men status per nå er at han har en positiv dopingprøve hengende over navnet sitt.

Akkurat dét kunne ikke passet dårligere i en stormfull uke for britisk sykkelsport. Tidligere denne uka ble det kjent at Shane Sutton slutter som prestasjonssjef i forbundet etter anklager som trakassering og diskriminering.

Deretter dukket altså Yates-saken opp:

– British Cycling (det britiske sykkelforbundet) kan bekrefte at vi har fått beskjed av UCI om et potensielt brudd mot antidopingreglementet av en britisk rytter basert på analysen av en prøve tatt under konkurranse. Som ved alle andre brudd mot antidopingreglene på dette nivået, vil saken ble behandlet uavhengig av British Cycling, men av UCI, uttalte forbundet til Daily Mail torsdag kveld.

Tagget med: , , ,

Les også disse