VISTE FORMTEGN: Lovende takter fra Boasson Hagen før Paris-Roubaix på søndag. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Boasson Hagen satte fyr på Scheldeprijs

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 10.04.19 17:11

Del på    

VIDEO: Gikk solo, men ble hentet rett før spurten.

(procycling.no): Med 13 kilometer igjen av Scheldeprijs, hadde Edvald Boasson Hagen fått nok av å sitte i feltet. 

Rudsbygdingen klinte like greit til, fikk følge av en Lionel Taminiaux (Wallonie Bruxelles), og kjørte på.

Taminiaux fikk nok etter et par kilometer, og da var Boasson Hagen solo. Han kjørte det remmer og tøy holdt, og opparbeidet seg en luke på over tjue sekunder.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det ble imidlertid litt tøft i vinden mot slutten, og da Deceuninck-QuickStep satte seg foran i feltet med fem kilometer igjen, gikk avstanden fort nedover. 

Med like under tre kilometer igjen, ble nordmannen hentet, og det ble avgjort i en massespurt.

Der var det Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep) som vant. Han gjentok bedriften fra i fjor og var overlegen, mens Max Walscheid (Sunweb) tok andreplassen. Chris Lawless (Sky) ble nummer tre.

Halvorsen veltet ut av rittet: – Ganske skuffet

Dessverre fikk vi ikke se så mye til det som i utgangspunktet var vårt største håp i Scheldeprijs. Halvorsen gikk i en velt med syv mil til mål, og ble sittende i grøfta.

Han kom aldri tilbake til feltet, og fullførte ikke rittet.

– Kroppen er okei. Jeg er ganske skuffet. Vondt i høyre ankel, men tror ikke det er noe seriøst, sier Halvorsen til procycling.no etter rittet. 

Dermed ble det Lawless som ble Skys kort i spurten, og briten endte på en fin tredjeplass. Også Gianni Moscon prøvde seg for Sky i finalen med et angrep med snaue to kilometer til mål.

Slik gikk det til:

I søken etter sidevind og en mer spennende rittutvikling hadde arrangøren av GP Scheldeprijs for andre år på rad tatt turen ut av Belgia og over grense til den forblåste kysten av Seeland.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter start i Terneuzen 12:42 tok det heller ikke lang tid før sterk sidevind slo innover hovedfeltet. Det delte seg raskt opp i tre forskjellige deler, og det skulle vise seg å være vanskelig å gjenopprette skaden for de ulykksalige utøverne som befant seg i den bakerste delen.

JA, DEN VINDEN: Den skaper problemer, spesielt når profilene er strømlinjeforma. Det ble viftekjøring omtrent fra start til mål under onsdagens GP Scheldeprijs. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge.

Etter 43 av 202,3 kilometer var avstanden oppe i 1:25 mellom hovedfeltet og gruppe 3 – og avstanden bare fortsatte å øke.

Det var fire nordmenn til start i Terneuzen. Edvald Boasson Hagen, Rasmus Tiller (begge Dimension Data), samt Kristoffer Halvorsen i Team Sky. For Boasson Hagens del var det mest snakk om fintuning foran Paris-Roubaix, mens spurtraske Halvorsen hadde ambisjoner om å vinne semiklassikeren.

Boasson Hagen riktig plassert

Basert på en mobilvideo langs veien syntes vi å skimte Boasson Hagen i den første gruppa (hovedfeltet) etter at det sprakk opp i sidevinden tidlig.

AKTIV I FRONT: Edvald Boasson Hagen satt riktig plassert underveis og bidro til å gjøre rittet hardt for spurterne. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Nederlandsk media meldte at Fabio Jakobsen, fjorårsvinneren, hadde havnet i tredje gruppe.

Mer drama var i vente. EF Education Frist hadde blitt pimpet av Sep Vanmarckes inntreden i laget, og ved flere anledninger førte hardkjør fra de rosa til at hovedfeltet splittet seg i tre deler.

Den siste gruppa lå på et punkt hele 3:50 bak hovedfeltet. De øvrige gruppene samlet seg igjen med jevne mellomrom og etter 100 kilometers sykling var alle grupper samlet igjen med unntak av ’gruppe 4’.

Jakobsen fikk kontakt

Det betød også at Quick Step og fjorårsvinner Jakobsen igjen hadde fått kontakt med de andre forhåndsfavorittene.

Etter 115 kilometer roet det seg ned igjen mellom vindkastene. Dries De Bondt (Corendon-Cirus) og Brian van Goethem (Lotto Soudal) benyttet anledningen til å angripe fra front.

GP Scheldeprijs ender nær sagt alltid i en spurt, men utflaggingen over grensa til Nederland, gjør i det minste innledningen av rittet mer interessant. Lotto Soudal hadde ikke med seg noen toppspurter foran avslutningen i Schoten og fant derfor ut at det var bryet verdt å sende van Goethem avgårde i brudd.

Blant toppnavnene på startlista kunne man skimte Marcel Kittel, Fabio Jakobsen, Alvaro Hodeg, Pascal Ackermann,  Andre Greipel, Max Walscheid, Jasper Philipsen og Timothy Dupont – i tillegg til Boasson Hagen og Halvorsen.

Vinden fortsatte å skape trøbbel

Det var ingen enkel reise mot den belgiske grensa, ettersom vinden vedvarte i styrke utover dagen. Med litt over sju mål til mål, gikk det flere velt.

Her var Halvorsen, Pascal Ackermann, Fabio Jakobsen, Julien Vermote og Álvaro Hodeg alle involvert. TV-kameraene plukket opp Halvorsen idet han satt ute i grøfta og holdt seg til kneet.

DOFFEN I GRØFTA: Flere av forhåndsfavorittene gikk ned i denne velten. Du ser Kristoffer Halvorsen sitte i grøfta iført sin Sky-drakt. Han holdt seg til kneet. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

I front måtte Rasmus Tiller slippe første gruppe, mens Boasson Hagen var aktiv og var blant rytterne som helte bensin på bålet for å gjøre dette til en ubehagelig dag for spurterne i feltet.

De Bondt fortsatte alene i tet, mens van Goethem måtte slippe seg tilbake i feltet. Kenneth Vanbilsen støtet seg opp til Corendon-Circus-rytteren og de to fortsatte videre med seks mil igjen til mål.

Med fem og en halv mil igjen til mål fikk Ackermann seg nok en kilevink da han kjørte ut i grøfta på nytt. Et solid kjøttsår på hofta, viste at det ikke var første gang i dag BORA-Hansgrohe-rytteren tok telling.

Rittet starter på nytt

Vanbilsen og De Bondt ble gitt en luke som stabiliserte seg rundt to minutter, og det samlet seg bak i feltet. Rasmus Tiller var blant dem som fikk kontakt med feltet igjen.

Kristoffer Halvorsen kom seg derimot ikke tilbake i feltet etter velten. Nordmannen brøt til slutt rittet.

I feltet var det Quick-Step, Arkea Samsic og Bora-Hansgrohe som jobbet for å samle det til en massespurt.

Edvald angriper

Med 13 kilometer igjen angrep Edvald Boasson Hagen. Akkurat i det De Bondt ble kjørt inn, rykket nordmannen, og han føk rett forbi belgieren.

Wallonie-Bruxelles-rytteren Lionel Taminiaux gikk etter nordmannen, og de to dannet en ny frontduo. Da gikk det en større velt bak i hovedfeltet. Der gikk blant andre Rasmus Tiller ned, og nordmannen pådro slo seg hardt. Etter noen minutter var Lillehammer-rytteren tilbake på beina, og det så ut som at han unngikk de største skadene.

Taminiaux klarte ikke å holde følge med Boasson Hagen lenge, og da var Dimension Data-rytteren solo i front.

Likevel ble det tøft for Boasson Hagen å holde unna da Quick-Step satte seg opp foran, og til slutt samlet det seg til en spurt.

Der var Fabio Jakobsen den raskeste. Han vant foran Max Walscheid og Chris Lawless.

Tagget med: , , , ,

Les også disse