Prøv Procycling Pluss idag

SPURTOPPGJØR: Carmen Alvarado tok gullet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Alvarado verdensmester etter en thriller av et ritt

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.02.20 15:56

Del på    

Nederlenderne tapetserte podiet i damenes VM-ritt.

(procycling.no): Etter at belgiske Sanne Cant hadde vunnet VM i sykkelkross tre år på rad, var de nederlandske damene lystne på å slå tilbake i årets VM i sveitiske Dübendorf.

Etter den første runden ble det også klart at mye skulle gå galt om det ikke ble nederlandsk gull. En gruppe på fire ryttere hadde allerede fått 15 sekunder ned til nærmeste forfølger, en gruppe utelukkende bestående av nederlendere: Annemarie Worst, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado og Yara Kastelijn.

De tre førstnevnte viste seg som de sterkeste, og var alle fremdeles inne i gullkampen ut på den siste av fem runder. Brand var da fem sekunder bak Worst og Alvarado.

Alvarado måtte nylig se at Worst vant verdenscupen etter at hun selv veltet like før mål. Opprinnelig skulle 21-åringen egentlig kjøre i U23-klassen i VM, men ombestemte seg i ukene før VM etter en rekke seirer i løpet av sesongen.

Det skulle vise seg å bli en god avgjørelse. I et meget jevnt ritt endte det hele i et rent spurtoppgjør om gullet mellom Alvarado og Worst, og der hadde Alvarado et lite ekstra gir på lager. Dermed ble det gull til Alvarado og sølv til Worst, mens Lucinda Brand mistet kontakt i siste bakke og trillet inn ti sekunder bak. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

NEDERLANDSK DOMINANS: Carmen Alvarado, foran til venstre, tok gullet. Lucinda Brand (foran til høyre) tok bronsen, mens Annemarie Worst (bak Brand) tok sølvet. Yara Kastelijn, delvis skjult bak Alvarado, syklet inn til femteplass. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Gledestårene trillet

Etter målgang var kontrastene store. Alvarado brøt ut i gledestårer, mens Worst naturligvis var meget skuffet over å ha bli slått, i det som lenge var et spurtoppgjør hvor de to lå side om side.

– Akkurat nå føler jeg meg veldig sliten. Det er en ubeskrivelig følelse, jeg kan ikke beskrive hvordan det føles å endelig bli verdensmester, sier Alvarado i et seiersintervju vist på TV 2 Sport 2.

– Det var en veldig tett kamp mellom de nederlandske rytterne, og jeg er veldig glad for at jeg klarte å vinne.

GLEDESTÅRER: Tårene trillet for Alvarado etter målgang, som her blir omfavnet av sin mor. Foto: Luc Claessen/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nederlandsk jubeldag i Sveits

Det ble i det hele tatt en meget god dag for nederlenderne i Dübendorf. Tidligere på dagen ble det for første gang kåret en juniorverdensmester for kvinner. Shirin van Anrooij ville selv i seniorklassen vært en rytter man ville forventet å se topp ti, og var dermed den store favoritten.

Riktignok innfridde hun ikke det samme favorittstempelet i EM, hvor hun «bare» ble nummer tre, men i VM var det aldri tvil. Allerede på den første runden kjørte hun fra konkurrentene, og hun var i realiteten aldri truet. 

Det ble også nederlandsk sølv, med Europamester Puck Pieterse, som var 53 sekunder bak i mål. Bronsen gikk til amerikanske Madigan Munro.

Nederlandsk gull ble det også i herrenes U23-klasse. Nederlenderne hadde tre av de fem som holdt sammen i en gruppe i kampen om gullet, hvor Ryan Kamp var den beste mot slutten. Det ble en populær sølvmedalje til sveitiske Kevin Kuhn, mens det ble en ny nederlandsk medalje med bronsen til Mees Hendrikx.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse