Prøv Procycling Pluss idag

KNAKK ALAPHILIPPE: Den meritterte franskmannen måtte kaste inn håndkleet og ble kjørt av Hagens hjul på den siste klatringen i Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Alaphilippe sa bare «rolig, rolig»

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.06.19 20:09

Del på    

Hagen nær stor skalp i Frankrike.

(procycling.no): I sin første proffsesong har Carl Fredrik Hagen gang på gang vist at han mestrer nivået i sportens øverst divisjon, og stadig tatt steg nærmere WorldTourens aller sterkeste ryttere. Søndag viste han igjen sin klasse, da han klatret til tredjeplass på den siste etappen i årets Critérium du Dauphiné – en 113 kilometer lang, eksplosiv affære mellom Cluses og Champéry.

Etter å ha infiltrert dagens tolv mann store brudd var det Hagen som i stor grad initierte fyrverkeriet på etappens nest siste klatring, Côte des Rives (8,5 kilometer à 6,2 prosent).

– Jeg følte meg egentlig veldig bra i hele dag. Jeg jobbet jo for Bjorg [Lambrecht] og hvit trøye de to siste dagene, så i dag så fikk jeg lov til å gå i brudd hvis det var en stor gruppe [som gikk]. Så var jeg veldig på fra start og jeg følte meg veldig bra i alle bakkene. Jeg var aldri på limit i det hele tatt. Men så visste jeg at den nestsiste bakken var den som ville skille. Den målbakken var liksom ikke veldig bratt og for lett å ligge på hjul. Da bestemte jeg meg for at nå er det ‘all in’, koste hva det koste vil. Så skulle jeg bare følge alle angrep til jeg var helt kokt egentlig, forteller han til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det første angrepet kom fra Warren Barguil (Arkéa Samsic), men den franske grimpeuren virker fremdeles å være et stykke unna nivået han viste for noen år siden. Hagen forteller at han fulgte angrepet lett, men seiersmuligheten skulle glippe da han ikke maktet å henge med australske Jack Haigs fartsøkning.

– Når han Mitchelton-fyren gikk til, så var det litt for hardt for beina mine akkurat der. Så kjørte [Dylan] van Baarle akkurat et knepp for fort, til at jeg klarte å holde hjulet hans, men jeg fortsatte bare i mitt eget tempo.

LES OGSÅ: Hagen på podiet i Dauphiné

Kjørte Alaphilippe av hjul

Etter hvert som han nærmet seg toppen på Rives kom den franske sjernen Julian Alaphilippe opp til ham, men det var lite å hente hos Deceuninck – Quick-Step-rytteren, som tidligere i år har vunnet både Milano-Sanremo og Flèche Wallonne.

Duoen kommer seg over toppen på Côte des Rives sammen, og henter noe i utforkjøringen ned til den avsluttende klatringen, Montée de Champéry (5,5 kilometer à 4,2 prosent), men etter hvert kjører 27-åringen Alaphilippe rett av hjul.

– Han var rimelig kokt. Når jeg tok føringer så sa han alltid bare «roligere, roligere», men jeg visste at vi måtte bare gunne på hvis vi skulle ta de igjen. Så fem kilometer før så droppet Alaphilippe, da hadde han ikke noe mer krefter igjen, sa han.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Med duoen i front, Jack Haig og Dylan van Baarle, omtrent 25 sekunder foran ble det vanskelig for Hagen å kjøre seg opp alene, og dermed vendte han fokuset mot å holde resten av bruddet bak seg, for å sikre tredjeplassen.

– Hvis Alaphilippe hadde tatt meg igjen en kilometer før han gjorde, så kunne vi samarbeidet i det litt lettere partiet før toppen av bakken der, og da er jeg nesten sikker på at vi kunne tatt de igjen. Men han var rimelig kokt da. Han var helt ferdig. Jeg var friskere enn han og hver gang jeg tok føring så sa han bare «rolig, rolig», og da skjønte jeg at det ikke var så mye hjelp å få fra ham. Det var egentlig sånn det var. Happy med at jeg klarte å holde de bak unna.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TREDJEPLASS: Carl Fredrik Hagen krysser målstreken i Champéry til tredjeplass på den avsluttende etappen i Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Ønsker jo å vinne

Hagen viste sitt potensial da han kjempet med de beste på den avsluttende etappen i Volta ao Algarve i februar og ble nummer 16 sammenlagt. Forrige måned var han prominent i Romandiet rundt, hvor endte opp med en sjette- og niendeplass, og ble nummer 15 sammenlagt.

Søndag ble nok et gjennombrudd for Oppegård-mannen.

– Er dette det beste du har prestert på sykkelen?

– Resultatmessig så. Det var jo folk som sa at det jeg gjorde i Romandiet var det beste jeg hadde gjort noen gang. Der hadde jeg sjette- og niendeplass, og nå på pallen i Dauphiné, som jeg og sikkert de fleste andre vil si er et steg opp fra Romandiet også, så er vel det det beste jeg har gjort hittil i karrieren.

(artikkelen fortsetter under)

Ingen Tour de France-plass for Carl Fredrik Hagen

Han vedgår likevel at det var litt surt å se etappeseieren glippe, men at han «er stolt» over dagens prestasjon.

– Jeg ønsker jo å vinne, men det er første året mitt og det er Dauphiné, så jeg skal si det er godkjent.

Mandag reiser han hjem til Norge for å slappe av, før han starter oppkjøringen mot NM i slutten av måneden. Hagen har vokst sømløst inn i det belgiske Lotto Soudal-mannskapet, og reiser hjem fra det franske etapperittet med stadig fornøyd lagledelse.

– Jeg har bare fått positive signaler i hele vår og de har vært veldig fornøyd med den jobben jeg har gjort. Med at jeg var i brudd på andre etappen og hjulpet Bjorg inn i finalene og i finalene de siste etappene, for å sikre hvit trøye for ham. Det er viktig for laget at vi vant den trøya. Det har vært kjempekult å jobbe for han. Så er det selvfølgelig ekstra deilig når jeg fikk litt friere tøyler i dag og kunne gå i et brudd, og faktisk gripe sjansen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse