Prøv Procycling Pluss idag

TOK TID: Simon Yates kjørte formidabelt opp Alfacar og tok tid på konkurrentene. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Yates briljerte opp Alfacar

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 28.08.18 22:38

Del på    

Men det ble amerikansk bruddseier.

(procycling.no): Etter noen rolige måneder etter sprekken i Giro d’Italia, virker Simon Yates å ha funnet tilbake til den dominante formen han viste de to første ukene i giroen.

På den fjerde etappen av Vuelta a España, rittets første ordentlige toppfinish, var briten igjen flyvende opp stigningen Alfacar og tok et jafs med tid på konkurrentene.

– Det var ikke planen. Jeg ble revet med, men jeg følte meg bra og så en mulighet. LottoNL-Jumbo holdt et godt tempo gjennom byen (halvveis i klatringen, red.anm.), men virket å bli slitne eller sakket litt ned og jeg tenkte jeg ville fortsette og det var det, sa 26-åringen etter etappen.

Yates gikk til mellom tre og fire kilometer til toppen og åpnet raskt opp en luke tilbake til konkurrentene. Tyske Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) var den piggeste i favorittgruppen og tyskeren gikk etter hvert etter og krysset målstreken bare to sekunder bak briten. Deretter fulgte Miguel Ángel López (Astana) 19 sekunder bak Yates, mens sammenlagtleder Michal Kwiatkowski (Team Sky) måtte avgi 27 sekunder.

Amerikansk etappeseier

Kampen om etappeseieren utspilte seg noen minutter foran gruppen av favoritter.

I innledningen av etappen gikk Ben King (Dimension Data), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Nikita Stalnov (Astana), Luis Angel Maté (Cofidis), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Oscar Cabedo Carda (Burgos BH), Aritz Bagues (Euskadi-Murias) og Ben Gastauer (AG2R La Mondiale) av gårde og feltet slapp opp på gassen.

Team Sky kontrollerte for Kwiatkowski, men lot utbryterne få en svært behagelig luke. Med 35 kilometer til mål var ledelsen opp mot ti minutter og uten noen stor mobilisering bak skulle de ni få kjempe om etappeseieren.

Wallays angrep først opp Alfacar og fikk med seg King og Stalnov, men måtte raskt slippe. Amerikanske King måtte gjøre mesteparten av jobben opp klatringen, men til slutt fikk han lønn for strevet.

(artikkelen fortsetter under)

GLEDESRUS: Ben King kunne strekke hendene i været etter å ha utmanøvrert Nikita Stalnov (Astana) på toppen av Alfacar. FOTO: Michael Steele/Getty Images

Pierre Rolland kjempet tappert for å hente inn igjen duoen og kom svært nær på slutten, men en siste akselerasjon var King var nok til å sikre ham karrierens største seier i spurten mot Stalnov.

– Det er en drøm som blir til virkelighet. Jeg kan ikke tro det. Jeg startet ikke å tro på det før på den siste kilometeren. Jeg er veldig fornøyd med måten det løste seg. Jeg er takknemlig for tilliten laget viste meg her, selv om vi sykler her for å støtte Louis (Meintjes, i sammendraget, red.anm.). Jeg satte meg mål om å vinne en Grand Tour-etappe ved starten av året. Det er noe jeg har måtte holde fast ved og tro på at jeg hadde det potensialet. Dette er virkelig en bekreftelse, sa en svært fornøyd Dimension Data-rytter etter karrierens første Grand Tour-etappeseier.

Kwiatkowski beholdt ledelsen

Til tross for angrepene klarte polske Michal Kwiatkowski å kjempe seg over streken før tiden på den røde ledertrøyen rant ut.

Buchmann og Yates’ angrep var nok til å legge press på Team Sky-rytteren, men til slutt var det henholdsvis syv og ti sekunder for lite for duoen.

– Det gikk egentlig som planlagt. Vi var ganske fornøyd med en så stor luke og var ganske sikre på at de andre lagene ville skape fyrverkeri på den siste klatringen, og det var akkurat det som skjedde med tempoet til LottoNL-Jumbo.

(artikkelen fortsetter under)

BEHOLDT TRØYEN: Simon Yates truet Michal Kwiatkowski med et strålende angrep, men polakken beholdt den røde trøyen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Det nederlandske laget endte dog opp resultatløse og uten kapasitet til å følge da Yates og Buchmann gikk avgårde. Tidstapet til duoen tok den tidligere verdensmesteren med stoisk ro.

– Når [LottoNL-Jumbo] sprenger feltet og isolerer hvert lag til en eller to ryttere, men ikke vet hva de skal gjøre deretter så var det et perfekt scenario for meg. Jeg er ikke her for å håndtere Buchmann eller Yates, det er ikke min interesse. Min interesse er å holde en god posisjon på den siste klatringen og ikke tape for mye energi eller tid, så jeg er veldig fornøyd.

Med noen mellomharde og flate etapper de kommende dagene kan Kwiatkowski forvente å beholde den røde trøyen en liten stund til. Den neste store utfordringen kommer på den niende etappen, som avsluttes opp Alto de la Covatilla (9,1 kilometer à 7,1 prosent), som har flere ramper på over ti prosent.

Tagget med: , , , ,

Les også disse