Prøv Procycling Pluss idag

TETT SPURTOPPGJØR: Tim Wellens og Marc Hirschi kjempet side om side på de siste 50 meterne. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

Wellens vant i Houffalize for tredje gang

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.08.19 16:33

Del på    

BinckBank-spesialisten kjørte seg inn i ledertrøya etter knepen etappeseier.

(procycling.no): Etter tre spurtetapper, ble en virkelig kamp mellom sammenlagtfavorittene på den fjerde etappen i BinckBank Tour med start og mål i Houffalize.

Byen har blitt brukt som målby i både 2017 og 2015 med en lignende rundløype som den rytterne kjørte gjennom på torsdagens etappe. De to fellesnevnerne: Regn og etappeseier til Tim Wellens (Lotto Soudal).

Regnet meldte virkelig sin ankomst halvveis på etappen og Wellens var igjen blant de aller sterkeste. Over Côte de Saint-Roch for tredje og siste gang slet han seg løs fra de øvrige favorittene, sammen med Marc Hirschi (Sunweb) og Laurens De Plus (Jumbo-Visma).

Både Hirschi og De Plus jaktet sin første proffseier og de jobbet godt sammen med Wellens. Sammen holdt de unna til mål, hvor de skulle spurte om seieren. De Plus åpnet fra front og var ganske sjanseløs på seieren, mens Hirschi tok hjulet til Wellens da sveitseren åpnet spurten. Wellens gikk selv ut på de siste 50 meterne og fikk akkurat kastet sykkelen foran. Dermed sikret han seg et hat-trick i Houffalize og leder nå BinckBank Tour.

Wellens har i tillegg til å være en spesialist i å vinne i Houffalize også vunnet BinckBank Tour to ganger tidligere (2014 og 2015). De siste to årene har han blitt nummer to (2017) og tre (2018).

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

MÅLSTREKEN: Tim Wellens var noen små centimetere foran Marc Hirschi da de krysset målstreken. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

Tøff rundløype

Iljo Keisse (Deceuninck-Quick-Step) og Stan Dewulf (Lotto Soudal) gikk av gårde omtrent umiddelbart og hadde allerede opparbeidet seg en luke på ett minutt og 50 sekunder da de krysset målstreken i Houfalize for første av fire ganger etter 6,5 kilometer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Opp fra Houffalize gikk de også inn i den tøffeste utfordringen på etappen, Côte de Saint-Roch – 1100 meter à 11 prosent. Bakken er godt kjent fra Liège-Bastogne-Liège og ble altså kjørt tre ganger på den 96 kilometer lange etappen. 

På den 30 kilometer lange rundløypa var det flere andre stigninger, som bakken opp Rue Bois des Moines (1200 meter à 8 prosent), og det ble en tøff etappe.

Jumbo-Visma tok ansvar i feltet

Den andre gangen opp Côte de Saint-Roch ble hovedfeltet tynnet ut da Jumbo-Visma satte opp farten. Samtidig bestemte også værgudene seg for å krydre det hele, med mye vind og store nedbørsmengder.

Fremdeles var Dewulf og Keisse i front, men opp Rue Bois des Moines kjørte Dewulf fra bruddkompanjongen. Bak i feltet fortsatte Jumbo-Visma kjøret og Mike Teunissen satte opp en høy fart fra bunn av bakken. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det var å sette opp Laurens De Plus i en god posisjon. Belgieren tok over for Teunissen mot toppen av bakken og holdt en såpass høy fart at kun seks ryttere klarte å følge. De som klarte å holde følge var Greg Van Avermaet (CCC), Tim Wellens (Lotto Soudal), Søren Kragh Andersen (Sunweb), Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step), Simon Clarke (EF Education First) og Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe).

(Saken fortsetter under bildet)

FØRSTE SELEKSJON: Søren Kragh Andersen og Greg Van Avermaet fører an i gruppa som slet seg løs halvveis på den andre runden. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

Dewulf og Keisse ble kjørt inn like etter og var dermed til god hjelp for lagkapteinene Wellens og Stybar i noen kilometere, men noen stor luke fikk ikke den nye tetgruppa ned til det reduserte feltet. Med 39 kilometer igjen gikk dermed Tim Wellens på et av sine berømte soloangrep, samtidig som gruppa bak ble slukt av det lille hovedfeltet to-tre kilometere etterpå. Selv da ble ikke farten skrudd ned, og Wellens satt seg dermed opp og ventet inn resten av gruppa 33 kilometer før mål.

Fart fra start på den siste runden

Fra det lille feltet satte De Plus opp meget høy fart opp Côte de Saint-Roch og på toppen var det kun Wellens og Hirschi som fremdeles holdt følge.

Fremdeles gjenstod det 29 kilometer og med 23 kilometer igjen, like før stigningen opp Rue Bois des Moines kom Ivàn Garcìa Cortina (Bahrain-Merida) seg opp til de tre.

Dermed var de fire ryttere som kom inn på den gyldne kilometeren som kom like etter bakken, mens den jaktende gruppa bak lå et snaut halvminutt bak.

Der ble det tre forskjellige ryttere som krysset over de tre bonussekundene først, men til slutt endte det opp med at Wellens og Hirschi fikk seks bonussekunder, mens De Plus og García Cortina fikk tre bonussekunder hver.

Opp Côte Achouffe (800 meter à 8 prosent) med 15 kilometer igjen gikk De Plus til igjen. De tre andre ble en stund sittende å se på hverandre, men etter hvert tok Hirschi et magedrag og kjørte seg opp, med Wellens på hjul. Garcìa Cortina måtte slippe og spanjolen kom seg ikke opp igjen.

Dermed hadde de tre andre fått ristet av seg den mest spurtsterke rytteren i gruppa, samtidig som tempoet etter den gyldne kilometeren hadde vært såpass høyt at forspranget nå var oppe i 45 sekunder.

Bak klarte Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) og Michael Valgren (Dimension Data) å komme seg opp til García Cortina, men de var fremdeles 30 sekunder bak inn på de siste to kilometerne. Dermed ble det en kamp om etappeseieren mellom trioen i front, hvor Wellens var først over streken.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse