HAR TROEN: Tilfeldigheter, flaks og dyktighet. Det er det Kristoff trenger for å vinne Milano-Sanremo lørdag. Her avbildet under Paris-Nice. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slik vurderer Kristoff sine Sanremo-konkurrenter

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.03.17 20:45

Del på    

– Jeg har bedre forutsetninger enn i 2014, sier klassikervinneren.

MILANO (procycling.no): Å identifisere sine argeste rivaler er kanskje den viktigste oppgaven til en kaptein. Det er i forhold til ens rivaler at kreftene skal kalibreres og taktikken justeres.

Foran et så åpent og uforutsigbart ritt som Milano-Sanremo, sier det seg nesten selv at denne oppgaven blir særdeles vanskelig.

Fredag formiddag gjorde Alexander Kristoff derfor en av sine viktigste forberedelser sammen med procycling.no, da Katusha-Alpecin-rytteren satte seg ned for å analysere hvem han må se ekstra opp for på Via Roma lørdag.

– Jeg vil si Sagan er den største favoritten, med nivået han har vist. Han vant noe som vel må regnes som en klatreetappe (under Tirreno-Adriatico). Jeg fikk ikke sett løpet selv, men de profilene så ganske tøffe ut. Slik han har kjørt i år, er han favoritten, sier Kristoff til procycling.no.

– Samtidig har han vel vært favoritt alle de siste årene og har fortsatt til gode å vinne. Et år må være det første, og han har jo vunnet Flandern rundt nå, legger 29-åringen – som er fullt klar over sine begrensinger vis-a-vis den formidable slovaken.

­– Han har tatt et steg videre på utholdenheten. Han vil nok holde fint inn til mål. Han blir farlig, men kommer jeg inn til en spurt tror jeg ikke jeg står så mye tilbake for ham. Mann mot mann i en spurt kan jeg like gjerne vinne. Han har flere strenger å spille på enn meg. Jeg kommer til å kjøre maksimalt opp Poggio, men jeg kommer ikke til å henge med de som støter opp der. Det kan han være med på. Han er et enda sikrere kort inn mot finalen enn meg.

Démare

Kristoff har allerede rukket å bli slått av tittelforsvareren flere ganger denne sesongen. Både i Etoile des Bessges og Paris-Nice måtte nordmannen se seg overmannet av Arnaud Démare, den noe overraskende vinneren av Milano-Sanremo i fjor.

– Han har kjørt veldig bra i år. Det virker som han har tatt et steg. Han vant i fjor, så da kan han jo vinne i år og. Han virker enda bedre og laget hans virker bedre, sier Kristoff – som mistet sin opptrekker Jacopo Guarnieri til Démares FDJ denne vinteren.

Kristoff legger til at oppløpet på Via Roma passer franskmannens kvaliteter.

– Jeg tror han vil være der. Han er rask og det er en spurt som bør passe ham bra. Den er slakt imot. Jeg spurtet mot ham i bakkespurter i Besseges, og da hadde jeg ikke en sjanse. Jeg tok ham på den ene flate spurten, men da det gikk oppover var jeg sjanseløs. Heldigvis er det ikke for mye stigning på Via Roma.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2016: Démare overrasker med seier på Via Roma. ©Tim De Waele

 Gaviria

Det colombianske fenomenet Fernando Gaviria hadde en ideell oppkjøring til Milano-Sanremo, helt til torsdagens treningsøkt. Der veltet Quick-Step-rytteren og skadet høyre håndledd. Det samme håndleddet han på sedvanlig vis kysset da han vant en etappe i Tirreno-Adriatico foran selveste Sagan.

– Han krasjet i fjor, rett før mål og kunne fort ha vunnet i fjor. Jeg har vel egentlig aldri spurtet mot ham. Jeg vet ikke helt hvor god han er. Det er litt enten eller. Enten blir han slått ganske lett, eller så knuser han dem med to sykkellengder. Han kjørte bra i Tirreno. Han blir sikkert med i år igjen, hvis han ikke har for vondt i håndleddet.

Degenkolb

2015-vinner John Degenkolb har alle kvaliteter som skal til for å bli en Sanremo-spesialist à la sin landsmann Erik Zabel. Sterk i motbakker, høy utholdent og rask i avslutningene. Profilmessig er Trek-Segafredo-rytteren rimelig lik Kristoff selv og de to kamphanene har ofte barker sammen.

Spørsmålet er om Degenkolb er tilbake på samme høye nivå som før den alvorlige ulykken i Calpe, der tyskeren ble kjørt ned av en uaktsom bilist.

– Jeg føler han er tilbake igjen. Han liknet mye på seg selv i Paris-Nice. Han vant ikke, men han var med der framme hver dag. Jeg tror han kommer til å sitte med til mål i Sanremo. Han er omtrent på mitt nivå i spurtene, sier Kristoff.

– Både han, Démare, Sagan, meg og Matthews er folk som kan vinne en spurt der, selv om alle er tilstede. Det kommer litt an på hvordan vi kommer inn på oppløpet. Hvilket hjul i opptrekket, hva slags vindskygge du har og hvor gode bein du har. Kommer jeg inn mot mål med dem, vet jeg at jeg kan slå de. Og jeg vet at jeg kan bli slått av dem.

– Jeg vil ikke tenke altfor mye på det. Jeg må tenke på å få mest mulig ut av egne bein. Det hjelper ikke meg noe å tenke hvor mye på hvordan beina deres kommer til å være bra eller dårlige. De spurter som fort som de gjør, og så får jeg spurte som fort som jeg gjør.

– Det viktigste er at du har troen på deg selv foran Milano-Sanremo. Har du troa på at du kan vinne på lørdag?

– Jeg har egentlig troen på det. Jeg tror jeg stiller med bedre forutsetninger nå enn jeg gjorde i 2014. Den gangen hadde jeg ikke kjørt så bra som jeg har gjort i år. Sånn sett føler jeg at jeg kommer inn med et høyere nivå nå enn da jeg vant. Men det er tilfeldigheter også. Ting skal klaffe og gå din vei.

Tagget med: ,

Les også disse