MESTER IGJEN: Tony Martin tok sitt fjerde VM-gull på tempo på overlegent vis. AFP PHOTO / KARIM JAAFAR

Historisk tempo-gull for Martin

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.10.16 14:59

Del på    

Tyskeren klar vinner i Doha, foran Kiryjenka og Castroviejo.

Herrenes VM-tempo i Doha ble nærmest en parademarsj for Tony Martin (Tyskland), som stormet gjennom den 40 kilometer lange løypa og inn til klar en bestetid på 44:43.

Med en snittfart på 53.672 km/t var tyskeren i en klasse for seg, hele 45 sekunder foran sølvmedaljør Vasil Kiryjenka (Hviterussland) og 1:10 foran Jonathan Castroviejo (Spania), som med en sterk avslutning sikret seg bronsen.

Maciej Bodnar (Polen) kjørte også fort fra andre mellomtid og inn til mål, og sikret seg 4.plassen. Overraskelsen Ryan Mullen (Irland) ledet lenge og tok en til slutt en oppsiktsvekkende god 5.plass.

Martins overlegne seier kom på en dag da de norske deltakerne – Vegard Stake Laengen og Edvald Boasson Hagen – ikke sto for fremskutte plasseringer.

– Jeg kan ikke tro det er sant. Alle vet jeg har hatt et dårlig år. Men dette gir meg stor motivasjon for neste år og fortsettelsen, sier Martin – 31-åringen som neste år skal sykle i regnbuetrøya for fjerde gang, denne gang for Katusha-Alpecin.

Martin ble verdensmester på tempo i 2011, 2012 og 2013. Fra før er det bare Fabian Cancellara (Sveits) som har fire gull på individuell tempo i VM-sammenheng.

– Denne løypa var perfekt for meg. Det eneste jeg fryktet var varmen. Men jeg har forberedt meg godt hjemme. Jeg har også hatt en veldig god uke her med laget. Jeg lærte veldig mye sist helg, sier Martin – som tok lagtempogull med Etixx-QuickStep sist søndag.

– Jeg teller ikke seirene mine. Jeg ser fremover og vil egentlig være verdensmester hvert år. Nå gleder jeg meg til å sykle med trøya neste år. Jeg har savnet den, sier tyskeren – som neste år er lagkamerat med Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm.

(Artikkelen fortetter under bildet)

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slik gikk det til
Stake Laengen og Boasson Hagen startet i god tid før favorittene. Først ut var en godt kjørende Stake Laengen, som til slutt endre på 23.plass.

Boasson Hagen startet med et håp om en topp ti plassering, men rudsbygdingen slet i de tøffe forholdene og endte på en skuffende 39.plass, nesten fire minutter bak Martin, og omtrent to minutter unna 10.plassen til Bob Jungels (Luxembourg).

Kampen om medaljene begynte svært spennende. Bare to sekunder skilte Martin og Kiryjenka ved første mellomtid, med Mullen snaue seks sekunder bak hviterusseren, og Rohan Dennis (Australia) kun tre sekunder bak den irske overraskelsesmannen.

Men ved andre mellomtid hadde Martin skrudd på turboen. Tyskeren var nå plutselig 21 sekunder foran Kiryjenka og 36 sekunder foran Mullen, iren som på dette tidspunktet hadde dårligere tid enn Dennis.

Mens Martin durte inn mot et klart gull, og regjerende mester Kiryjenka virket å ha konsolidert en sølvmedalje, hadde Castroviejo spart kreftene sine til siste tredjedel av løpet.

Spanjolen lå som sjettemann ved første og andre mellomtid, en dristig disponering som la til rette for at 29-åringen kunne passere Dennis, Mullen og Jos van Emden (Nederland) på resultatlisten.

Tagget med: ,

Les også disse