DROPPER OL: Tony Martin vil etter planen ikke delta i neste sommers OL. Her under årets VM-tempo. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Martin dropper OL: – VM-løypa passer meg bedre

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 29.11.19 09:56

Del på    

Meget kupert tempoløype i neste års OL.

(procycling.no): Tony Martin har i en årrekke vært blant verdens fremste temporyttere, noe som har resultert i fire individuelle VM-gull (2011, 2012, 2013 og 2016). I OL står han deltakelse i både 2012 og 2016, men han har ikke klart å ta gullet foreløpig. I London for syv år siden endte det med sølv bak Bradley Wiggins, mens det ble en noe skuffende tolvteplass i den tøffe løypa i Rio de Janeiro.

Heller ikke i 2020 ser det ut til å bli året hvor Martin sikrer seg et olympisk gull. Til den tyske radiokanalen MDR sier nemlig 34-åringen at planen er å stå over mesterskapet i Tokyo.

– Planen er å stå over OL, slik at jeg kan være 100 prosent forberedt til tempoen i VM. Den løypa passer meg bedre, sier Martin gjengitt av blant andre Wielerflits

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sikret Tyskland to OL-plasser

Martin har ikke selv studert løypa personlig, men manageren Jörg Werner har vært i Japan og har beskrevet løypa som «ekstremt tøff».

– Det vil gjøre vondt å gå glipp av OL, for det er selvsagt alltid noe spesielt, sier Martin.

Til OL i 2024 vil Martin være 39 år. Lekene arrangeres da i Paris.

Med niendeplassen sin fra årets VM i Yorkshire, sikret Martin at Tyskland kan stille med to ryttere på tempoen i OL, ettersom de ti beste nasjonene på VM-tempoen alle fikk én ekstra rytter. Til fellesstarten har de en kvote på fire ryttere, og de to som skal kjøre tempoen må også være blant rytterne som kjører fellesstarten.

Dermed vil nok ryttere som Max Schachmann, Emanuel Buchmann og Lennard Kämna ha gode muligheter til å få en plass i troppen, mens en rytter som Nils Politt nok også kan være aktuell.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

To tøffe stigninger

Selve løypa består av to runder (damene kjører én), i en runde som bruker store deler av den avsluttende runden fra fellesstartene. I runden er det to virkelige bakker. Den første, og hvor man i tempoløypa kjører rundt 100 høydemetere høyere opp, er i praksis en slak bakke på rundt fem kilometer med drøye fire prosent i snitt. Den siste delen av bakken er den hardeste, med nærmere åtte prosent i snitt på den siste drøye kilometeren.

Den andre bakken er på to kilometer med rundt fire og en halv prosent i snitt.

TØFF LØYPE: Slik ser tempoen for herrene ut i neste års OL. Foto/Skjerdump: UCI

VM-løypa ser på sin langt lettere ut og uten noen lengre stigninger, foruten om at de slakt kjører oppover dalen fra startbyen Aigle til målbyen Martigny.

Ifølge løypenettstedet La Flamme Rouge er det 731 høydemetere i neste års OL-tempo, mens det er 242 høydemetere i VM-tempoen. Til sammenligning var det ifølge samme nettsted 564 høydemetere i årets VM-tempo og 850 høydemetere under OL i Rio de Janeiro i 2016.

To uker før VM har man i 2020 også EM. Der er tempoen i en tilnærmet flat løype over 22 kilometer.

VM-TEMPO: Slik ser neste års VM-tempo ut for herrene. Foto/Skjerdump: VM i 2020

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse