GIKK TOM: Han la ned mye arbeid underveis, men kreftene holdt ikke helt til mål for Mathieu van der Poel. Foto: Tim de Waele.

VM-grossisten kjempet til liten nytte

Per Møller Pettersen
Tips meg @mollerpee

Publisert 30.11.14 18:40

Del på    

Dominerte helt til de siste 30 meterne.

Han så lenge ut som den sterkeste rytteren, Mathieu van der Poel, på sisterunden av søndagens Flandriencross i Hamme.

I den avsluttende fasen av rittet virket det flere ganger som nederlenderen var i ferd med å få avgjørende forsprang på de nærmeste konkurrentene. For eksmpel da tyske Philipp Walsleben begynte å vise svakhetstegn i hardkjøret til Van der Poel, så det ut til å gå veien for sistnevnte.

Det ville heller ikke vært det minste rart. Mathieu van der Poel er født i 1995, men har allerede to gull fra junior-VM i sykkelcross å vise til, i tillegg VM-triumfen på landeveien i samme aldersklasse i Firenze i fjor.

Men samtidig som Walsleben mistet litt kraften i tråkkene, manøvrerte også en sulten Wout Van Aert seg forbi tyskeren, og kjørte inn den lille luka til mannen i front.

Tett duell
Inn på de siste kilometerne ble det en tøff posisjonskamp mellom 20-årige Van Aert og 19-årige Van der Poel. Tilskuerne i Belgia øynet seier for et flamsk hjemmehåp med belgisk pass.

I likhet med Van Aert er Van der Poel født i den flamske provinsen Antwerpen, men sistnevnte sykler altså i nederlandske farger i internasjonale mesterskap. Og ved slike anledninger har han altså vært svært sukessfull så langt.

Denne novembersøndagen i Hamme handlet det derimot om et av de populære sykkelkrossrittene i BPost Bank Trophy-serien. Wout Van Aert var i et lite sekund eller to oppe og forbi konkurrenten, men mistet posisjonen igjen ved neste sving.

Da innspurten kom stadig nærmere kjempet også Philipp Walsleben seg tilbake på bakhjulet til Van Aert. Da den absolutt siste kneika skulle forseres før avslutingen, senket Van der Poel farten, og de to bak måtte tråkke ut av pedalen for å sette ned en fot.

Dette betydde kroken på døra for Walsleben, mens Van der Poel trampet febrilsk avgårde i et forsøk på å avgjøre til sin fordel. Wout Van Aert kastet seg på hjul likevel og klarte samtidig å spare litt krefter til å spurte på oppløpet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KALD FISK: Wout Van Aert hadde mest krefter igjen da det ble spurt om seieren.

KALD FISK: Wout Van Aert hadde mest krefter igjen da det ble spurt om seieren. Foto: Tim De Waele.

– Trodde jeg hadde tapt
Taktikken viste seg å bli helt avgjørende. Langspurten til juniorverdensmesteren sviktet ham da det bare var 50 meter igjen til mål. Dermed kunne Van Aert snike seg forbi og ta seieren selv, bare en uke etter å ha vunnet verdenscuprunden i Koksijde.

– Oppløpet var akkurat langt nok til at jeg kunne komme forbi. Jeg er veldig fornøyd med å vinne, sa Van Aert til Sporza.

Vinneren la ikke sjul på at manøveren til Van der Poel før innspurten var ventet, men at han ikke turte å holde avstand i tilfelle de skulle blir for langt fram.

– Han satte ned farten, og jeg trodde jeg hadde tapt, men jeg ga alt jeg hadde. Det viste seg at jeg hadde mer igjen i beina, konstaterte Van Aert.

Walsleben tok tredjeplassen, et lite sekund foran Sven Nys, Kevin Pauwels og resten av hovedfeltet.

Veteranen Nys (38) leder BPost Bank Trophy-serien sammenlagt med knappe to minutter til Pauwels, mens Wout Van Aert er nummer tre, 2.09 minutter bak.

 

Tagget med:

Les også disse