NORSK COMEBACK: Kristoffer Skjerping hadde aldri sett for seg at han ikke skulle skrive under 2017-sesongen før på den siste dagen av oktober. Men nå er klar for comeback i et norsk kontinentalmannskap, og er glad for sjansen han nå får foran VM på hjemmebane. FOTO: Torstein Bøe, NTB/Scanpix

– Jeg er veldig takknemlig for denne sjansen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.10.16 15:34

Del på    

Norsk lag ryddet plass til Kristoffer Skjerping.

(procycling.no): Etter å ha returnert hjem etter VM-oppdrag i Doha, fikk Kristoffer Skjerping en nedslående telefon fra agent Joona Laukka.

Det viste seg at han likevel ikke ble en del av den irske revolusjonen på sykkelsportens øverste nivå.

– Jeg ble rett og slett sjokkert av Aqua Blue. Jeg trodde jeg hadde den proffkontrakten langt nedi lomma, men de trakk seg ut i siste liten. Vi hadde snakket om penger og alt mulig. At ikke det gikk i boks, synes jeg er veldig merkelig. Jeg vet at syklingen kan være sånn, men jeg synes det er veldig uprofesjonelt, sier Kristoffer Skjerping til procycling.no.

Rødglødende interesse i Norge

Den siste beskjeden fra et annet prokontimannskap, britiske One Pro Cycling, gikk ut på at de helst ønsket seg en ny klatrer fra et uvanlig innholdsrikt ryttermarked på denne tiden av året.

Dermed forsvant den avtroppende Cannondale-rytteren ut på det norske markedet. Interessen viste seg heldigvis å være rødglødende.

– Plutselig hadde jeg havnet i en situasjon jeg aldri trodde jeg skulle komme borti. Jeg hadde troen på at det skulle ordne seg med en ny proffkontrakt, og at jeg i verste fall ville sikre meg en prokontikontrakt. Dermed hadde jeg heller ikke begynt å tenke på en plan B, før jeg fikk nei fra Aqua Blue. Både FixIT og Coop-Øster Hus var jævlig på fra starten av. Fredag fikk jeg snakket med Birger Hungerholdt, også. I utgangspunktet var det ikke plass, men så ombestemte de seg og fant en plass likevel. Det er jeg veldig takknemlig for.

Dermed har Joker Byggtorget sneket til seg to hjemvendte proffer nesten på overtid av et vrient marked.

Les også: – Til slutt sa jeg nei. Jeg gjør noe annet i 2017

Før helga ble det klart at også Vegard Breen slutter seg til kontinentallaget.

– Det blir rått å ha en U23-verdensmester (Kristoffer Halvorsen, vår anm.) på laget. Å komme til ritt med en god spurter er alltid gøy. Det var kanskje det som manglet da jeg syklet for Joker sist. Men jeg synes nesten litt synd på de andre norske lagene som skal sykle mot oss. Det blir nesten litt feigt, men sånn er det. En gang Joker, alltid Joker. Jeg er i hvert fall glad for å være tilbake igjen, sier 23-åringen.

Skjerping: – Skal tenke mer på meg selv

Og er det én ting Skjerping nå har lært, er det at han ikke skal stå igjen med sykkellua i hånden når muligheten byr seg.

To år i Cannondale-Drapac uten vesentlige resultater å vise til, gjorde at han falt igjennom markedet på de to øverste nivåene som en gråstein mot vått papir.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>PÅ SYKEHUS:</b> Kristoffer Skjerping ble sendt til sykehus etter den voldsomme velten i Belgia. Her fra en tidligere anledning. Foto: Chris Graythen (Scanpix/AFP)

LIVETS HARDE SKOLE: Kristoffer Skjerping har blitt dyrket som en ren hjelper i Cannondale-systemet. Nå innser han at han må begynne å tenke mer på seg selv. Foto: Chris Graythen (Scanpix/AFP)

Han er selv tydelig på at han har blitt en bedre rytter etter at han forlot Joker i 2014. Proffkontrakten ble blant annet sikret av etappeseier i Tour de l´Avenir, annenplass i U23-Flandern og bronsemedalje under U23-VM i Ponferrada.

– Jeg har lært utrolig mye av de to årene mine som proff. Det meste har dreid seg om være hjelperytter og å utføre den jobben riktig. Jeg har syklet klassikerne og lært meg om posisjonskampen og mye annet. Jeg har lært mye tips og triks av sportsdirektør Andreas Klier, og har lært mange belgiske veier å kjenne. Men den mest dyrekjøpte lærdommen er nok at det også er viktig å være en egoist en gang i blant. Har du muligheten til å ta et resultat, må du gripe den. Det er ikke enkelt å få kontrakt som en ren hjelper. Det er ingen som gir deg kontrakt bare fordi du er en hyggelig fyr. Ikke nå lenger. I dette markedet. Dette er business, og man trenger resultater for å åpne dører.

To år i Klier og Jonathan Vaughters lære har likevel gitt mersmak. Han angrer ikke på at han tok sjansen, og sier han har hatt det veldig gøy i Cannondale-gjengen.

– Pengene ikke viktigst nå

Han er også fast bestemt på at han skal ut igjen.

– Jeg kunne fått mer penger av å sykle for både Coop og FixIT. Mot slutten ble det nærmest som en budrunde, men jeg ønsket ikke å dra prisen opp i det hele tatt. Joker var egentlig fulle og hadde ikke så mye penger til overs. Jeg sa til meg selv at det viktigste nå er utvikling – ikke penger. Jeg tror jeg kommer til å utvikle meg best i Joker, og målet er å bli proff så fort som mulig. Det tror jeg er lettest i Joker, og det er vel egentlig hele greia.

Når han da skulle havne på nasjonalt nivå igjen, korresponderer det godt med VM på hjemmebane i Bergen.

Her håper han både å kjøre lagtempo med Joker og bli en av landslagssjefens utvalgte til fellesstarten.

– Med tanke på VM er det heller ingen ulempe å sykle på kontinentalnivå. Jeg har som mål å kjøre inn resultater. Det er kanskje lettere å bli lagt merke til da, enn om man kjører som hjelperytter i et profflag, sier han.

Indrefilet i nabolaget

Søndag 24. september tråkker rytterne seg ut fra gassanlegget på Kollsnes ute i Øygarden for indrefileten under mesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLEDER SEG TIL Å SYKLE MED DOFFEN: Team Joker Byggtorget ser nå fryktinngytende ut foran neste sesong - i hvert fall på papiret. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

GLEDER SEG TIL Å SYKLE MED DOFFEN: Team Joker Byggtorget ser nå fryktinngytende ut foran neste sesong – i hvert fall på papiret. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Løypa går sørover mot Ågotnes, og da kan man virkelig begynne å snakke om å sykle på hjemmebane for en kar fra Sotra.

– Ved Ågotnes er vi vel fem kilometer unna der jeg er født og oppvokst. Du får det vel egentlig ikke så veldig mye nærmere, sier Skjerping.

Under Vuelta a Burgos i starten av august fikk han beskjed av laget sitt at han ikke lenger var med i lagets planer.

2017-sesongen skal han bruke til å vise alle som tviler på ham, at de tar feil.

– Jeg vet at jeg blir proff igjen. Hvis folk vil tvile på meg, får de bare gjøre det. Det motiverer meg bare enda mer, varsler Skjerping.

Tagget med: , , , ,

Les også disse