PÅ TOPP: Martin Toft Madsen kunne vinke fra podiet etter seieren. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

– Veldig god kultur i Danmark

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 31.08.18 21:40

Del på    

Dansk tempoppvisning på første dag i Uno-X Development Weekend.

Med første øyekast kunne nesten resultatlista fra den første utgaven av Hafjell GP virke som et dansk mesterskap. De syv første plassene ble alle bekledd av våre naboer i sør, med Martin Toft Madsen øverst.

Den 21,5 kilometer lange løypa langs naturskjønne Gudbrandsdalslågen unnagjorde han med en gjennomsnittsfart på hele 54,4 kilometer i timen.

– På de siste tempoene har det ikke gått helt som jeg håpet, så jeg var opptatt av å vise at jeg kunne vinne i dag. Det var virkelig fint. Jeg ser at de andre danskene også kjørte sterkt, med Mikkel Bjerg på andreplass. Det er deilig å slå dem, sier 33-åringen til procycling.no etter at podieseremonien er fullført i Tingberg i Øyeren kommune.

Tar ett år om gangen

At det er så mange dansker oppe i toppen, er også noe Madsen tror er med på at han har blitt såpass god på temposykkelen.

– De siste tre-fire årene har det vært mye fokus på tempo i Danmark. Jeg tror de unge som kommer opp synes det er morsomt. Det er mange ting du kan gjøre for å forbedre deg, med utstyr, posisjoner og alle de smådetaljene. Det begynner det å bli en veldig god kultur for i Danmark og vi presser hverandre til å kjøre raskere. Det løfter nivået til alle.  At det er en slik kultur som vi har nå i Danmark er «bare fedt».

STORFORNØYD: Martin Toft Madsen hadde naturlig nok tempoen som sitt store mål for helgen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

Veteranen har de siste årene tatt steget opp blant de fremste temposyklistene i Europa og har blitt dansk mester på disiplinen. Bakfra lurer det imidlertid flere unge ryttere, med fjorårets U23-verdensmester Mikkel Bjerg og førsteårssenioren Johan Price-Pejtersen på andre- og tredjeplass i Hafjell GP.

I tillegg kommer også unge proffer som Kasper Asgreen, Søren Kragh og Mads Pedersen, men som foreløpig har måttet se at Madsen har vært den danske tempokongen de siste årene.

– Hvor lenge kan du holde tronen?

– Jeg tar ett år av gangen og prøver å finne alle de forbedringene jeg kan. Jeg tror kun det er en fordel at det er mange dansker som er gode, slik at en blir tvunget til å holde et høyt nivå. I dagens ritt kunne jeg ikke være sikker på seier, om jeg ikke virkelig kjørte på. Det tror jeg er nødvendig også, om man vil hevde seg internasjonalt, sier Toft Madsen.

Foss ble beste norske

Best av de norske ble Uno-X-duoen Tobias Foss og Torjus Sleen på åttende- og tiendeplass.

Sleen åpnet hardt og var foran Foss til vending oppe ved Tretten. Tilbake igjen gikk det tråere, men han sa seg likevel godt fornøyd med innsatsen.

Kurven gikk i motsatt retning for Foss, som var bak både Sleen og Kristoffer Skjerping (tolvteplass i mål) ved vending, men som i mål var 18 sekunder foran Sleen.

– Jeg kunne åpnet litt hardere ut til vending, men jeg følte jeg fant en ganske fin flyt og hadde bra trøkk på slutten. Jeg mistet litt flyten på slutten, men ellers var det en veldig god tempo, sier Foss.

BEST AV DE NORSKE: Tobias Foss får tilbakemelding fra Arne Gunnar Ensrud etter tempoen, mens Torjus Sleen sykler ut de 21,5 kilometerne fra beina. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

I mål var han til slutt 59 sekunder og 57 hundredeler bak vinneren.

– Ett minutt på en så kort tempo er mye, men jeg er ikke en temporytter som er god i en rask tempoløype. Jeg er mer enn seigere type, så løypa favoriserer ikke meg. Jeg er egentlig fornøyd med å være ett minutt bak. Han er ganske gammel også, så da er det greit, sier han med et smil.

Gleder seg til lørdagen

21-åringen rapporterer også om gode bein, etter å ha kommet ut av Tour de l’Avenir på en god måte med en niendeplass.

Les også: Foss tilbake i toppen etter motivasjonsproblemer

– Det gjorde seg med noen dager rolig. Ti dager hardt gir som regel en god boost bare man hviler godt etterpå. Beina var greie og jeg trør mye watt. Jeg tror det blir bra i morgen også.

Der lover han angrep, og rytteren fra Vingrom i Lillehammer gleder seg til å sykle ritt på hjemmebane. I mai syklet Foss Ronde de l’Isard istedenfor Tour of Norway, noe som gjorde at han ikke fikk med seg den sedvanlige etappen på hjemmebane.

– Det er som vi lillehamringer har snakket om, det var noe spesielt med å se action opp fra Fåbergdumpa i går. Det er innmari kult at det er så bra startfelt og at vi får kjørt på hjemmebane.

Uno-X Development Weekend fortsetter med Lillehammer GP lørdag, før det avsluttes med Gylne Gutuer på søndag.

Tagget med: , , , ,

Les også disse