Prøv Procycling Pluss idag

Vektendringen som skal gi seier på hjemmebane

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.05.15 17:48

Del på    

Boasson Hagen ønsker revansje i Tour of Norway.

OSLO (procycling.no): Beundret og fryktet. Hyllet og opphausset. Avskrevet og idiotforklart. Sindige Edvald Boasson Hagen er fortsatt bare 27 år, men har alt flerfoldige opp- og nedturer bak seg på sykkelsetet. På den internasjonale scenen fløy han inn fra det store intet, og fikk folk til å gå fra konseptene i kampen om de beste superlativene.

I stedet for full take off, flatet han ut til å bli en ”nesten-rytter” ved de store anledningene. Under Gent-Wevelgem var så uhellet ute: Edvald var på rett sted til feil tid. Han kjempet om posisjoner i første rekke, før et vindkast slynget både sykkel og mann ut i grøfta.

Et farvel til vårklassikerne var uunngåelig.

– Det var vel mer storm, enn et vindkast.

Boasson Hagen retter på seg selv underveis i setningen.

– Jeg ble dyttet av veien og inn i en gjerdestolpe. Kragebeinet knekte og stolpen ble liggende den. Det var et hardt sammenstøt.

Ufrivillig konkurransefri
Han rangerer smertenivået hakket under skulderen han ødela under Tour de France for et par år tilbake. Resultatet ble uansett det samme: Uker og måneder utenfor konkurranse, og viktige sykkelritt som glipper.

– Det er alltid like skuffende, men man får ikke gjort noe med det, sier Edvald.

Treningspausen etter klassikerne var planlagt, uansett. Men det er nok en ekstra godt uthvilt Rudsbygding som inntar Tour of Norway. Foran sesongen bygget han muskler mot klassikerne, men nå er det en slankere utgave som møter oss på et av hovedstadsbakeriene.

Han tar en bit av skolebrødet som ligger foran ham, og formulerer et svar på hvor musklene hans har blitt av:

– Det er mer muskler enn det var, sier han og tenker på den helslanke utgaven som inntok Tour de France for Sky.

– Jeg har gått ned litt nå. Jeg har kjørt mye langt og ganske hardt.

Har vunnet halvparten
Tour of Norway har blitt arrangert fire ganger. Boasson Hagen har vunnet halvparten. De to andre står Wilco Kelderman og Maciej Paterskis navn bak. Et kvalitetsstempel på et sykkelritt med god internasjonal deltakelse.

I fjor endret Team Sky kurs fra Norge til Italia i mai. Edvald dro ned dit, pådro seg en ny skade, og valgte å stå over Tour de France den sommeren. Siden meldte han overgang til MTN-Qhubeka, som han ankommer med denne gangen. Borte er dronningetappen på Lillehammer. Etappen som har lagt grunnlaget for triumfene hans.

– Det er stort å vinne uansett hva slags ritt det er. At det skjer på hjemmebane, gjør det bare ekstra gøy. Men det er nok hakket hvassere å vinne en etappe under Tour de France, påpeker han.

Spent på Rjukan-speilet
Lillehammer-etappen er byttet ut med fjellflørt i Rjukan og Geilo. I sum er nok årets utgave den tøffeste som er kjørt. Boasson Hagen er sammen med Lars Petter Nordhaug blant knippet av sammenlagtfavoritter.

De to kompisene var onsdag i området for å sjekke løypa og stigningen etter at strekningen ble mulig å sykle med landeveissykkel etter vinteren.

– Lars Petter kan jo være en mann du kniver i sammendraget med, er det lurt å dra på rekognosering sammen med ham?

– Det er jo lurt for meg. Da får jeg sett løypa, han kjenner jo bakkene fra før av. Han har jo hytte der, sier han og smiler lurt.

Men det er ikke bare stigningen fra Tuddal mot Rjukan 27-åringen er spent på. Han har selvsagt fått med solspeilet som bringer bykjernen ut av Gaustadtoppens skygge.

– Jeg håper de sender lyset ned på målstreken. Ha speilet i orden og sørg for at det blir sol, lyder oppfordringen.

La oss håpe det ikke slår sprekker. Sju års ulykke er lang tid. Også for Boasson Hagen.

Tagget med: ,

Les også disse