NY SEIER: Valverde først over målstreken i Granada da favorittene gikk i klinsj på den kuperte åpningsetappen i Ruta del Sol onsdag. AFP PHOTO / JORGE GUERRERO

Valverde til topps i Andalucia

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.02.17 16:57

Del på    

Favorittene barket sammen i Granada.

Alejandro Valverde (Movistar) stakk av med første stikk på åpningsetappen i Vuelta a Andalucia onsdag. Den spanske veteranen tok spurten i Granada foran Wout Poels (Team Sky) og Sébastien Reichenbach (FDJ), etter et godt timet angrep på 1. kategorien Alto del Monachil (11,2 kilometer à 6.3 prosent) 30 kilometer fra mål.

Valverdes åttende etappeseier i rittet kom bare fire dager etter at 36-åringen åpnet årets seierskonto i Vuelta de Murcia. Movistar-kapteinen måtte stå i mot gjentatte angrep fra Alberto Contador (Trek Segafredo) på den siste stigningen, men tok altså luven på sin landsmann da han rykket til like før Monachil-toppen.

Valverde lå alene i tet med 15 kilometer igjen, men fattet en taktisk avgjørelse om vente på gruppen bak. I seksmannsgruppen som kom inn på oppløpet var det ingen som kunne matche avslutningen til «Balaverde», som suste inn til både etappeseier og sammenlagtledelse.

– Dette ble en ideell start. Nå har vi en etappeseier, alt annet blir en bonus. Vi visste at Contador ville være bra, og han viste seg villig til å kjempe da laget hans begynte å ta styringen uten å spørre andre om hjelp. Han spilte ut sine kort og utgjorde virkelig en forskjell i dag. Likevel, vi forsvarte oss bra, sier Valverde – som på et tidspunkt i stigningen var alene i front med Contador.

– Da vi to var alene i front ble det vanskelig å kjøre på, angrepene hans ga lite rom til å puste. I tillegg var det en gruppe med tre Sky-ryttere som kjørte bak, det gjorde det vanskelig å holde unna.

– Til slutt besluttet jeg å prøve selv på den siste stigningen og fikk en liten luke. men det var vanskelig å etablere en ledelse og gå solo. Derfor ventet jeg på Ion (Izagirra) og Alberto (Contador), som kom like bak. Med tanke på at jeg er raskest i en slik gruppe, ble det en godt resultat for oss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slik gikk det til
Et tidlig brudd får lenge sole seg i glansen på denne kuperte første etappen av Ruta del Sol, der de norske innslagene Sindre Lunke (Sunweb) og Daniel Hoelgaard (FDJ) holder seg i kulissene.

Georg Preidler (Sunweb), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Florian Sénéchal (Cofidis), Berden de Vries (Roompot), Daniel Turek (Israel Cycling Academy) og Pablo Torres Muiño (Burgos BH) har på det meste fire minutters ledelse

Fem kategoriserte stigninger skulle forsere på de 155 kilometerne mellom Rincón de la Victoria og Granada, der bruddet går i oppløsning på vei mot den siste, 1.kategorien til Puerto Monachil.

50 kilometer gjenstår når frontgruppen blir redusert til tre ryttere og avstanden til ett minutt. Van der Sande, Sénéchal og Turek er optimistene som holder det gående, men utbruddet varer ikke lenge idet Trek-Segafredo setter hardkjør inn mot etappens siste stigning.

Contadors mannskap fortsetter temposettingen på Monachil, der også Movistar og Team Sky begynner å sende ryttere til front. Farten er høy nok til at hovedfeltet skaller kraftig av seg.

Seks kilometer fra toppen angriper Contador. Spanjolen danser avgårde, og får etter hvert selskap av landsmannens Valverde (Movistar).

I bakspruten av den slagkraftige duoen jakter en større gruppe som klarer å tette luken frem. En eksklusiv gjeng med navn som Wout Poels, Diego Rosa, Mikel Landa (alle Team Sky), Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac), Ondrej Cink og Ion Izagirre (begge Bahrain-Merida), Sébastien Reichenbach (FDJ) blant andre.

Contador setter inn nye rykk, uten å komme seg vekk fra Valverde. Like før toppen er det imidlertid Valverde som angriper, og med 15 kilometer igjen befinner Movistar-rytteren seg alene i front.

Men da luken ikke blir større enn seks sekunder, velger Valverde og vente på Contador, som har slått seg sammen med Izagirre og Rosa. Med tre kilometer igjen får kvartetten også selskap av Reichenbach og Poels.

1.2 kilometer prøver Reichenbach, et fremstøt som umiddelbart nøytraliseres av den vordende etappevinneren. Valverde åpner spurten først og holder helt inn.

Tagget med: , ,

Les også disse