ÅPNET STERKT: Iver Knotten var den eneste som klarte å følge gullvinner Johan Price-Pejtersen ut til passeringspunktet, men han fikk det litt tøft på vei inn mot Alkmaar igjen. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

– Det har vært en lang vei for å komme tilbake hit

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 8.08.19 15:15

Del på    

Iver Knotten leverte en meget sterk VM-søknad i EM.

(procycling.no): VM i Bergen i 2017 var forrige gang Iver Knotten fikk representere det norske landslaget før torsdagens tempo i EM. 2018 ble et særdeles brokete år, men i år har pilene pekt riktig vei. I NM var han den som var nærmest Andreas Leknessund, og på EM-tempoen i U23-klassen viste han seg virkelig frem med å bli nummer fire.

– Man må si seg fornøyd. Det er plagsomt kort opp til medaljene, men det er et greit comeback på internasjonalt plan, sier Knotten til procycling.no.

– Det er vanvittig deilig å vise at de som ikke helt har hatt trua på at jeg skulle komme tilbake at de har tatt feil, at jeg har noe på dette nivået å gjøre. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det har vært en lang vei for å komme tilbake hit. Det er veldig deilig å få til et godt ritt når man er tilbake, så blir det forhåpentligvis mulig å gjøre det enda bedre i VM.

Hadde en liten tung periode på vei tilbake

Knotten var også rytteren som var nærmest gullvinner Johan Price-Pejtersen ved passeringspunktet halvveis, men i motvinden på vei tilbake til Alkmaar ble det litt for tøft. Dermed tapte han 20 sekunder og endte 21 sekunder bak vinneren.

– Tror du at du åpnet for hardt?

– Tja, det er vanskelig å vite. Jeg åpnet relativt hardt og lå bra an tidlig. Jeg hadde en liten tung periode på vei tilbake, men jeg følte jeg kjørte en ganske jevn tempo. Kanskje kunne jeg disponert annerledes, men det blir bare spekulasjon, sier Knotten, som til slutt var ni sekunder bak bronsevinner Stefan Bissegger.

– Det er tøft mentalt å ligge i nærmere 55-60 og så komme til partiet hvor det er tungt og ligge i 48-50. Du må jobbe mentalt, men det er tempo. Det er tungt, det er bare slik det er. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg fikk beskjed om at jeg var med i medaljekampen. Jeg tok ut det jeg hadde i dag og det holdt dessverre til en fjerdeplass. Det kommer flere ritt, et VM som nok passer meg enda bedre løypemessig.

God VM-søknad

Så er spørsmålet om han faktisk får kjøre for Norge i VM. Tidligere nevnte Leknessund vant altså NM-tempoen og ble nummer fem på torsdag. I bakhånd har Norge også Tobias Foss, som imponerte kraftig i første del av sesongen og ble nummer seks på U23-tempoen i VM i fjor.

– Ja, vi har flere andre som kjører fort i U23-klassen. Vi har Tobias Foss som ble nummer seks i VM i fjor og Torjus Sleen som også har kjørt fort. Vi har flere stykk å velge mellom og Knotten vil virkelig vise at han er verdig den plassen, sa sportssjef i sykkelforbundet, Hans Falk, til procycling.no før tempoen.

– Det er mange gode norske syklister, så man er aldri sikker på en plass. Jeg gjør en god figur i dag og er faktisk beste nordmann. Andreas er veldig god, så når man slår han, så er man ganske god. Jeg føler jeg har lagt inn en veldig god søknad, så får de som styrer det bestemme de som skal kjøre. Jeg tror ikke jeg stiller noe tilbake for de to nå, sier Knotten.

Sportssjef Falk hadde før tempoen en drøm om at enten Knotten eller Leknessund skulle vinne, slik at de hadde fått en friplass og Norge dermed ville hatt tre plasser. Istedenfor var det altså Johan Price-Pejtersen som fikk den, mens også verdensmester Mikkel Bjerg har friplass.

Andreas Leknessund påpekte dermed at de må slå hele fire dansker i Yorkshire for å kunne ta gullet.

Selv var han også godt fornøyd med femteplassen.

– Jeg synes dagens femteplass er oppløftende. Personlig hadde jeg ikke altfor store forhåpninger før dagens tempo. Dette ga positive svar for resten av sesongen og VM-tempoen. Løypeprofil og formen skal være enda noen hakk bedre der. Gøy med Ivers fjerdeplass også, sier han.

For Knotten fortsetter EM med fellesstart lørdag.

– Det blir spennende. Jeg tror vi stiller med et ganske sterkt lag til løypa. Det er en relativt kort runde som kjøres mange ganger. Det passer ryttere som Erlend Blikra og Søren Wærenskjold bra, tror jeg. Så får det bli opp til oss andre å hjelpe dem så godt som mulig, slik at vi forhåpentligvis kan kjøre inn en medalje.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!