UHELDIG: Mekaniske problemer ødela for Boasson Hagen på åpningsetappen i Critérium du Dauphiné. Foto: Mario Stiehl.

Topplassering glapp for Boasson Hagen i Dauphiné

Procycling
Tips meg

Publisert 4.06.17 17:47

Del på    

Soloseier for belgisk bruddspesialist da nordmannen ødela hjulet like før oppløpet i Saint-Etienne.

(procycling.no): Thomas De Gendt (Lotto Soudal) kunne juble på oppløpet i Saint-Etienne, etter en intens og kupert åpningsetappe i Critérium du Dauphiné søndag.

Belgieren tilbrakte en lang dag i brudd og brukte den avgjørende stigningen Côte de Rochetaillée som springbrett til etappeseier og blågul ledertrøye, i det som var en heftig duell mot bruddkamerat Axel Domont (Ag2r).

Dimension Data jobbet hardt for å samle feltet til en spurt, men da bruddspesialisten De Gendt holdt stand med 59 sekunder, kunne Edvald Boasson Hagen ikke annet enn spurte inn til en topplassering. En topp ti plassering glapp imidlertid for Boasson Hagen da han fikk mekaniske problemer på de siste kilometerne.

– Laget kjørte veldig bra for å ta kontroll. Vi klarte nesten å ta inn bruddet og jeg følte meg bra over siste bakketopp. Med 1.5 kilometer igjen var det en som kjørte inn i forhjulet mitt, halvparten av eikene gikk vekk og jeg ble stående å vente rett før kilometersmerket, sier Boasson Hagen til TV2 like etter målgang.

– Det var synd. Sjansen var god siden mange spurtere var vekke. Det er synd å miste halvparten av eikene og ikke kunne spurte. Laget la ned mye hardt arbeid. Da er det ekstra surt. Men det kommer nok flere muligheter, sier den ferske vinneren av både Tour of Norway og Tour des Fjords.

– Jeg hang med godt over toppen, selv som det ble kjørt hardt og mange måtte slippe. Det føltes bra og det er godt, sier 30-åringen.

Den norske Dimension Data-rytteren lå hele tiden godt posisjonert fremme i feltet på de tre forseringene av Côte de Rochetaillée (3.4 km à 5.3 prosent), der spurtere som Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) måtte slippe. Boasson Hagen endte til slutt to minutter bak vinneren og Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) ble dermed eneste nordmann til å fullføre etappen i favorittgruppen.

Boasson Hagen og Kristoff kan få nye muligheter allerede mandag på den lettkuperte etappen til Arlanc, mens en forkjølet Kristoff ser kanskje mest ser frem til etappene til Tullinis (etappe 3) og Mâcon (etappe 4).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOLDT UNNA: De Gendt gikk helt inn fra et tidlig brudd på åpningsetappen i Dauphiné og tok årets første seier. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Rask åpning

Dauphiné-feltet skulle ut på en pittoresk runde rundt søndagens start- og målby, Saint-Etienne. Men da angrepene haglet fra start, fikk rytterne liten tid til å nyte det nydelige skuet.

I 3.kategorien col du Pilon var farten allerede høy og mange spurtere ble sendt ut bakdøra. De Gendt (Lotto Soudal) var først over toppen, snappet to klatrepoeng og pilte i brudd med seks andre.

Luken var tre minutter etter 20 kilometer. De Gendt hadde således dannet dagens brudd med Domont (AG2R), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Romain Sicard (Direct Energie), Silvio Herklotz (Bora), Delio Fernandez og Angel Madrazo (begge Delko-Marseille).

De Gendt tok klatrepoengene

43 kilometer ble tilbakelagt første timen. Videre gjennom Loire-dalen forserte sjumannsgruppen over to 4.kategorier, der De Gendt var først over begge. Langs Forez-områdets tette skoger økte utbryterne sin ledelse på vei opp til 2. kategorien St. Romain-les-Atheux, hvor Lotto Soudal-rytteren sikret seg ytterligere fem poeng. De Gendt sikret seg dermed klatretrøya.

Massif Centrals humpete topografi førte dem også over 4.kategorien cote de Tarentaise før de kom inn på den krevende runden rundt Saint-Etienne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et brudd med sju ryttere gikk tidlig. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Bak i feltet var det laget til tittelforsvarer Chris Froome som tok kommando først. Team Sky kontrollerte bruddet innledningsvis og skulle etter hvert få bistand fra Dimension Data og Astana.

Avstanden fikk gå opp til 6:25. Hard jobbing i vinden fra Boasson Hagens menn – Ben O’Connor, Natnael Berhane og Adrien Niyonshuti blant andre, sørget imidlertid for at stoppeklokken viste snaue fire minutter da 50 kilometer gjensto. Tilsynelatende kontroll.

Rochetaillée – spurternes bøddel

Tempoet var høyt allerede på runde en av tre. I første forsering av cote de Rochetaillée fikk flere prominente ryttere det tøft, deriblant spurtere som Alexander Kristoff (Katusha), Nacer Bouhanni (Cofidis) og Arnaud Démare (FDJ) – samt den sterke norske rouleuren Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo).

Men med De Gendt og Domont som primus motor, forsvarte utbryterne seg godt. Med to runder og 30 kilometer igjen lå avstanden fortsatt på 3:45.

Dimension Data holdt liv i håpet, men det var ikke før Orica-Scott satte seg frem at klokken begynte å tikke i fordel hovedfeltet igjen. Den australske assistansen skulle imidlertid ikke være nok.

Ustoppelig De Gendt

For De Gent og Domont støtet seg bort fra resten av bruddet og hadde en fin ledelsen på 2:30 inn på den siste runden. I siste forsering så De Gendt sitt snitt til å kvitte seg med den franske parasittet som bidro lite i temposettingen. Belgieren gikk solo og holdt unna i ensom majestet.

Domont kom i mål 44 sekunder etter og tok andreplass. Mens Diego Ulissi (UAE Emirates) ble tredjemann etter et angrep ut av hovedfeltet mot slutten, sammen med franskmannen Pierre Latour (Ag2r) som ble nummer fire.

De Gendt fikk maks uttelling på sin lange dag i brudd. Vinneren av etappen til Chalet Reynard på Mont Ventoux i Tour de France i 2016 vil bære ledertrøyen på andre etappe av Critérium du Dauphiné mandag. Han er også leder av klatre- og poengkonkurransen.

 

Tagget med: , , ,

Les også disse