Prøv Procycling Pluss idag

TO NAVN FOR SØNDAG: Jonas Abrahamsen og Syver Wærsted. Her avbildet i aksjon for Team Ringeriks-Kraft i fjor. Foto: Jon Arve Wålberg (Team Ringeriks-Kraft)

– Trenger godt program for å utvikle seg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.06.16 11:37

Del på    

Team KRA har levert fra seg 10 mann til konkurrentene.

(procycling.no): Sykkelsatsingen på Ringerike har i en årrekke fostret opp talenter andre kontinentallag har fråtset i.

Teamsjef Lars Holm mener det hadde vært umulig uten deltakelse i våre største sykkelritt.

– Ryttertyper vi starter å jobbe med i ung alder trenger også å utvikle seg gjennom et godt rittprogram. Det klargjør dem for det neste steget. Typer som Ole Forfang (nå Joker Byggtorget) og Øivind Lukkedal (nå Coop-Øster Hus) har hatt stort utbytte av å kunne kjøre de tre store norske rittene med oss, og har tatt steget opp på det vi kan kalle et solide europacupnivå. Nå sykler de for lag som kan tilby et enda bedre opplegg enn oss, sier Holm til procycling.no.

Wærsted ordnet Arctic-billett
procycling.no skrev onsdag at Team FixIT.no har havnet på utsiden av Arctic Race fordi de har plukket minst UCI-poeng denne sesongen.

Duellen vippet i Team Ringeriks-Krafts favør da en nytt, spennende talent, Syver Wærsted, sikret laget deres første UCI-seier på over seks år under Scandinavian Race.

Kommentar: – Fortsetter man slik, vil utviklingen stagnere

U23-rytteren er et av de nye talentene som nyter godt av matchingen på høyeste nivå under Tour of Norway og Arctic Race.

– Hvis vi ikke skulle ha fått kjøre disse løpene i år, med unge ryttere som Torstein Træen, Syver Wærsted og Jonas Abrahamsen, samt Audun Fløtten – som er god nok til å vinne etapper i slike ritt, ville det ha vært et stort minus for deres utvikling og muligheten til å realisere proffdrømmen.

Holm: – Jeg synes det er fair
I høst ble det avholdt et møte mellom Norges Cykleforbund og arrangørene av norske UCI-ritt.

Etter at spesielt det ASO-styrte Arctic Race ønsket å kutte ned på antall norske kontinentallag i hovedfeltet, ble det slutt enighet om at minimum fire norske lag skulle få stille til start.

Les også: – Merkelig at forbundet ikke kjemper for oss

Utvelgelsen skulle basere seg på antall poeng på UCI-rankingen i etterkant av Tour of Norway. Dette ble Ringeriks-Kraft informert om via en e-post fra ASO i slutten av april.

– Hva tenker du om måten Arctic Race velger å plukke ut fire av fem norske kontinentallag på?

– Jeg synes det er fair, og de gikk ut med informasjonen relativt tidlig (men etter at vi hadde satt opp rittplanen). Vi visste om at det ville være en intern rangering etter Europatouren. Det er et objektivt mål på prestasjoner vi mener er rettferdig når man skal dele ut startplasser i et løp. Vi slapp å søke etter løp som kunne ha gitt oss ”billige poeng”, men det blir litt tilfeldig ut ifra lagenes kalender hvor de enkelte tar poeng, sier Holm som selv opplevde å være uønsket foran fjorårets Arctic Race.

Hard konkurranse i Danmark
I Danmark er de kjent med den samme problematikken. Det er nemlig plass til kun tre-fire nasjonale lag i deres største ritt, Danmark rundt.

– For meg virker det som om det i tillegg til de objektive kriteriene, også legges til en del subjektive vuderinger i Danmark. Det ender gjerne opp med en heftig diskusjon mellom lag, forbund og arrangør om hvem som får kjøre. Jeg mener at dette ikke er tilstander vi bør strekke oss etter å videreføre i Norge, sier Holm.

At de selv har snappet den siste ledige plassen foran nesa på Team FixIT.no har han ikke altfor dårlig samvittighet for.

Som talentutviklere med mange U23-ryttere på laget, har laget fra Ringerike ikke utviklet mindre enn 10 ryttere til andre, norske kontinentallag de siste årene.

– Vi har hevet oss i mai
FixIT har hentet både Sindre Eid Hermansen og Marius Hafsås (som nå er tilbake igjen hos Team KRA) etter opphold på Ringerike:

– Vi har drevet kontinentallag siden 2010, og har siden levert to mann til Coop, to til FixIT, fem til Joker og en til Sparebanken Sør. For oss er det en naturlig del av å drive et lag med våre ressurser.

– I framtida kan også konkurransen mellom de norske kontinentallagene tilspisse seg for å få innpass i de største rittene. Er det en god eller dårlig ting?

– Det kommer vel litt an på hvor bra lagene har prestert totalt sett. Hvis vi har fem norske lag som alle presterer godt, vil det være synd å velge bort lag som har prestert minst godt.

– I år skiller det relativt mye målt i UCI-poeng fra FixIT og oss, og opp til Joker og Coop. Ut i fra dette er det greit at de setter en grense. Både vi og FixIT har typer som kan hevde seg godt i et etapperitt som Arctic Race, og personlig vil jeg synes det er synd om typer som Adrian Gjølberg og Åsmund Løvik ikke får kjøre ett av de store norske løpene; de fortjener det.

Samtidig innrømmer Holm at laget hevet prestasjonene etter at de ble møtt med kravet fra Arctic Race.

– Vi startet med noen kritiske skader på Audun og Syver. Når disse ble friskmeldt, har vi nok vært ekstra skjerpet. Noe av grunnen til det var nok at vi kjente til kravet for å kjøre Arctic Race. Vi har helt klart hatt et løft i prestasjonene i mai, avslutter han.

Tagget med: , ,

Les også disse