FRUSTRERT: Kristoff går sannsynligvis ut av Le Dauphiné uten seier i år. Det utgjør ingen optimal opptakt til Tour de France. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

FRUSTRERT: Kristoff går sannsynligvis ut av Le Dauphiné uten seier i år. Det utgjør ingen optimal opptakt til Tour de France. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Treneren om Kristoffs opptrekk: – Ikke optimalt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.06.16 20:35

Del på    

Stein Ørn grubler over ubesvarte spørsmål rundt Katusha-toget.

Gråstein skulle bli til gull, frustrasjon bli til lettelse. Fabio Aru sto for et spektakulært ran foran nesen til en forarget Alexander Kristoff onsdag. Akkurat slik italienerens Astana-lagkamerat Aleksej Lutsenko gjorde i Paris-Nice tidligere i år. Torsdagens finale i Belley, på 4. etappe av Critérium du Dauphiné, skulle forhåpentligvis bli oppreisning for Kristoff, i hans jakt på gode opplevelser før Tour de France.

På det slake oppløpet opp til mål så mange derfor frem til runde to i «boksekampen» mellom Bouhanni og Kristoff. I stedet var det deres norske rival, Edvald Boasson Hagen, som stormet inn til seier. Kristoff og hans opptrekkere preget aldri spurten, og Katusha-kapteinen endte på en skuffende 18.plass. I kampen om posisjonene ble Storhaug-ekspressen sittende for langt bak, og da en velt gikk lengre foran i feltet med to kilometer igjen, var dagen hans i realiteten over.

– Det er ikke optimalt, sier Stein Ørn, Kristoffs trener, etter å ha sett torsdagens avslutning.

Dette var siste mulighet for Kristoff å teste sitt opptrekk før Tour de France. Rundt Katusha-toget er det fortsatt ubesvarte spørsmål som tynger.

– Formålet med Dauphiné var å teste ut forskjellige varianter av opptrekket. Det var ikke så mange etapper og derfor begrenset med testing, sier Ørn – som avslører at Michael Mørkøv skulle erstatte Jacopo Guarnieri som sisteopptrekker i dagens finale.

– Det stemmer. Jacopo har en del fine kvaliteter, men mangler litt toppfart. Mørkøv har ledet Alex inn til seier flere ganger.

Kristoff hadde en god start med sine opptrekkere i Tour of Qatar og Tour of Oman i begynnelsen av sesongen. De to rittene resulterte i fem triumfer for nordmannen. Siden da har det blitt seire i De Panne, Eschborn-Frankfurt og Tour of California. Før Tour de France er det imidlertid fortsatt ting som skal på plass.

– Qatar og Oman var svært vellykket. Kanskje følte man at det gikk veldig bra på feilaktig grunnlag, at man var bedre enn de andre. Blir man skikkelig utfordret, og ting går galt, mistet man litt selvtillit. Det har kanskje skjedd, forklarer Ørn.

– Kanskje skal man bare velge den enkle varianten, bare sitte på hjul, uten opptrekk. For egne opptrekkere kan også komme i veien. Men det er heller ingen garanti. I en flat spurt i Tour de France er det umulig å vinne uten opptrekk.

Haller og Guarnieri

Mange opplevde det også som foruroligende at Kristoffs viktige mann, Marco Haller, falt av på Côte de Sécheras, siste bakke før målgang onsdag, da Aru slapp unna. Det er fristende å si at med en Luca Paolini-type foran seg, hadde Kristoff vunnet etappen til Saint-Vulbas.

– Guarnieri jobbet underveis. Vi regnet ikke med at han skulle henge med over. Litt skuffet at Mørkøv og Haller ikke var med. Marco kom nesten med. Med han hadde vi kanskje klart å vinne, innrømmet Kristoff overfor TV2 Norge før torsdagens etappe.

Kristoffs antatt beste mulighet til etappeseier i Tour de France ligger på de mellomharde etappene, à la profilen han vant i til St-Etienne i 2014. Hallers svake klatreform er således svært lite gledelig.

– Haller hadde en veldig god periode i fjor. Har ikke hatt en like god sesong i år. Jeg trener ikke han. Marco har egen trener. Men det er tydelig at han må heve seg en del hakk, sier Ørn.

At mandagens finale ble spolert som følge av en misforståelse med sisteopptrekker Guarnieri, levner også rom for ettertanke eller til og med bekymring. Kristoffs egen form er imidlertid ikke gjenstand for usikkerhet.

– Alex har veldig gode treningsverdier. Det er ikke der det ligger.

Men en viss rådvillhet rundt Katusha-toget utgjør ingen ideell inngang til Tour de France.

– Alex er veldig proff og han vil vinne. Så dette er ikke så bra. Det er ikke optimalt, avslutter Ørn.

Rettelse: Denne artikkelen ble endret 10. juni. Kilden på sitatet fra Alexander Kristoff var ikke ITV som først skrevet, men norsk TV2. 

Tagget med: ,

Les også disse